NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Rail Cargo Group, ITM: stratégiai együttműködési megállapodás

Rail Cargo Group, ITM: stratégiai együttműködési megállapodás

A Rail Cargo Group (RCG) magyarországi vállalatai stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM). A dokumentumot dr. Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria Zrt. Igazgatóságának elnöke, dr. Palkovics László miniszter és Körös Norbert, a társaság vezérigazgatója látta el kézjegyével (képünkön balról jobbra).

Az együttműködésben részt vesz az RCG valamennyi magyarországi vállalata: a Rail Cargo Hungaria Zrt., a Rail Cargo Carrier Kft., a Rail Cargo Logistics – Hungaria Kft., a Rail Cargo Operator – Hungaria Kft., a Rail Cargo Terminal – BILK Zrt. és a Technical Services Hungaria Járműjavító Kft.
A megállapodással az RCG megerősítette hosszú távú hazai elkötelezettségét, amellyel – stratégiai szerepére építve – hozzá kíván járulni a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez. Mindkét fél a vasúti árufuvarozás részarányának növelésére törekszik.
Az RCG a továbbiakban is rendelkezésre áll hálózati lefedettséget biztosító vasúti árufuvarozási szolgáltatásaival – különös tekintettel az egyedi kocsirakományú fuvarozásra –, amelyek színvonalát folyamatos fejlesztésekkel növeli, továbbá garantálja a szükséges munkavállalói létszámot. A megállapodás további fontos eleme a környezetbarát árufuvarozás térhódításának elősegítése is, ennek érdekében az RCG fejleszteni fogja a kombinált fuvarozáshoz kapcsolódó szolgáltatásait. Mindkét törekvés megvalósítását az ITM céltámogatás lehetőségének megvizsgálásával segíti elő, pozitív elbírálás esetén intézkedik az Európai Unió hozzájárulásának megszerzéséről.
A Rail Cargo Group folyamatos befektetéseket tervez annak érdekében, hogy Magyarországon alakítsa ki a vállalatcsoport közép- és dél-kelet-európai tudásbázisát. Fejleszti vasúti teherkocsiparkját, amelyhez a minisztérium az Európai Unió által nyújtott, közvetlen uniós támogatások igénybevételét célzó pályázatok támogatásával járul hozzá.
Az együttműködés felöleli a hazai vasútlogisztikai ágazat fejlesztésének valamennyi kulcsfontosságú területét a vasúti árufuvarozás fenntarthatóságának erősítése érdekében, amivel hosszú távra versenyelőnyt biztosít a kevésbé környezetbarát fuvarozási módokkal szemben. Ennek előkészítését és további szakmai kidolgozását a felek közös munkacsoport keretében valósítják meg, így elősegítve a stratégiai célok operatív kivitelezését.