NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A folyamatos fejlődés útján – interjú Szabó Gáborral, az Indián-Sped Kft. ügyvezető igazgatójával

A folyamatos fejlődés útján – interjú Szabó Gáborral, az Indián-Sped Kft. ügyvezető igazgatójával

Jól megy az üzlet az Indián-Spednek, sok a munka, egyre több a megbízó mind a belföldi, mind a nemzetközi viszonylatokban, és remek az összhang a csapaton belül. Mindezt a piac is érzékeli és értékeli, a céget sokan a megbízható és korrekt logisztikai szolgáltató szimbólumaként emlegetik. Nincs is mit csodálkozni, hogy ilyen körülmények között a cégvezető, Szabó Gábor optimistán nyilatkozott a NavigátorVilágnak.

– Mire fel ez a derűlátó hangulat az Indián-Spednél?

– Erős tavaszon, nyáron vagyunk túl, a megbízóink által előrejelzett feladatokat maradéktalanul el is végeztük, abszolút nem unatkoztunk. Rengeteg munkát tudtunk elvállalni és teljesíteni, így hónapról hónapra tartani tudtuk a 10–15 százalékos növekedési tervünket. Még az állítólagos nyári uborkaszezonban is, annak ellenére, hogy nem szezontermékeket, például ásványvizet szállítottunk, hanem építő- és autóipari cikkeket, amikre persze most óriási a kereslet. Az intermodális szállítások belföldi közutas forgalmaiba sikerült igen erőteljesen bekapcsolódnunk, az utóbbi időszakban bővítettük az ügyfélkörünket, és a meglévő partnereink is több áru szállításával bíznak meg bennünket. Örömmel tölt el, hogy folyamatosan fejlődünk.

– Ezek szerint a fuvardíjakat is sikerült az Önök szája íze szerint alakítani?

– Ez mindig a tárgyalásokon dől el. Az eseti partnerekkel rendszerint meg tudunk állapodni, persze sok kompromisszum árán, gyakran többlépcsős egyeztetések után, de hát ilyen a piac! Az állandó megbízóinkkal erre az évre (is) el tudtuk fogadtatni a díjainkat.

– Az ártárgyalásokra minden esetben a cég első számú vezetője, azaz Ön megy?

– Igen, és én szeretek is elmenni a partnerekhez, mert akkor látom, hogy pontosan mit kell szállítani, milyen csomagolásban, és első kézből ismerem meg az ügyfelek igényeit. Személyesen meg tudom beszélni velük az egész folyamatot, ami különösen fontos a veszélyes áruk fuvarozásakor. Szóval, elindítom az „üzletet”, amit aztán a kollégáim átvesznek tőlem, és általában eredményesen be is fejeznek. Soha nem árulok zsákbamacskát, mindig tájékoztatom a megbízóinkat, hogy az Indián-Sped milyen rendszerben dolgozik, mikor kell megkapnunk az adott szállítmányt, hogy az időben célba érjen. Próbálunk minden fuvarfeladatra megoldást találni.

– Mekkora jelenleg a flotta?

– Összesen 36 autóval dolgozunk, és 51 fős a csapat. Idén mindkét területen bővültünk. A közelmúltban 10 új eszközt vásároltunk, 2 évre csökkentve a furgonflotta átlagéletkorát. A 6 darab, 8 palettás, ponyvás felépítményes Renault Master és a 4 darab, 5 palettás Fiat Ducato most nyáron, két hónap alatt érkeztek a céghez, az így megnövelt kapacitásokkal, illetve a 4 nagyobb összteherbírású kocsinkkal tudjuk tartani a megbízóinknak tett vállalásainkat, és minden munkát teljesítünk. Lekopogom, hogy jelenleg az összes autóra van gépkocsivezetőm, és nálunk minden sofőr egy autót vezet, amiért ő maga felel. Az állomány több mint 10 százalékának, 6 embernek tudok kiadni egyszerre szabadságot úgy, hogy az egy pillanatra se veszélyeztesse a cég kiegyensúlyozott gazdálkodását…

– …és az ügyféligények kielégítését, gondolom, hiszen erre mindig kiemelt hangsúlyt helyeztek.

– Így van, és a jelenlegi kedvező piaci környezetet kihasználva szeretnénk még tovább bővíteni azt a megbízói kört, amelynek – meggyőződésem – tudnánk segíteni a megbízható, kulturált szolgáltatásainkkal. A korábbinál intenzívebben keresem az új ügyfeleket, felajánlva számukra az üres kapacitásainkat. A piac is érzékeli, hogy most jó periódusban vagyunk, több cégtől is hallottam már pozitív visszajelzéseket. A 24 órás, raklapos mennyiségű áruk leadása nálunk több mint 97 százalékban valósul meg, ami az elmúlt évekhez képest jelentős előrelépés. Gyakran előfordul az is, hogy a 48 órás vállalásunknak egy napon belül eleget teszünk. S ez szájról szájra terjed a megbízók között, növelve a piaci hírnevünket. Éppen ezért nagyon megválogatom az alvállalkozóinkat: csak azoknak adok munkát, akik ismerik az Indián-Sped értékeit, akik képesek közvetíteni a megbízók felé azt a cégkultúrát, amit mi képviselünk.

– Milyen cégekkel bővítené az ügyfélkört?

– A nagy kérdés: meddig tartható fenn hosszú távon ez a növekedés? A világgazdaságban már vannak jelek a pozitív folyamatok lassulására, ha csökkenésről még nem is beszélhetünk. Mi olyan partnerekkel kívánunk együtt dolgozni, akiknek stabil a vevőkörük, több lábon állnak, megfelelő anyagi háttérrel rendelkeznek, tehát felkészültek egy esetleges válságra is, akiket nem tesz tönkre egyik hónapról a másikra egy, a mainál mostohább vállalkozói környezet. A meglévő megbízóink eleget tesznek ezeknek a kívánalmaknak, arra törekszem, hogy az újaknál se legyen ez kérdés.

– A nemzetközi forgalmakban továbbra is szerepel a Balkán?

– Főleg bolgár, macedón, bosnyák, szerb viszonylatokban jók a pozícióink, de ebben a szegmensben is igyekszünk fejleszteni. Természetesen a nyugat-európai országokba és országokból is bonyolítunk forgalmat, valamint nyár elején indult el a közös munka egy autóalkatrészeket forgalmazó törökországi céggel: az ő nyugat-európai piacra szánt áruikat szállítjuk egy budapesti elosztóraktárból. A saját tárolókapacitásainkkal meg tudunk felelni a piaci igényeknek, az újonnan beszerzett targoncák és a raktári fejlesztéseink lehetővé teszik komplett logisztikai folyamatok lebonyolítását.

– A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelségét (az Indián-Sped székhelye Alsónémediben van. A szerk.) mindig pozitívumként említi. Milyen az együttműködés a légikikötőben működő szállítmányozótársaságokkal?

– Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, folyamatosan bővül a légi szállítmányozói megbízóink köre, de a régi partnereinkkel is kiváló szakmai kapcsolatot ápolunk. Igyekszünk úgy szervezni a közös munkát, hogy egy win-win helyzet alakuljon ki.

– Korábbi interjúiban rendre kiemelte a családias légkört, mint az egyik olyan tényezőt, ami vonzóvá és egyúttal eredményessé teszi a céget. Ezúttal azért nem szólt erről, mert úgyis magától értetődik?

– Meg kell becsülnöm a kollégáimat, és nem csak anyagilag. Immár 15. éve, amióta cégvezető vagyok, számomra ez a zsinórmérték, egyúttal az eredményes piaci működésünk alapja. Nagyon sok esetben a munkatársaim remek hozzáállása és lelkiismeretes munkája tolja előre az Indián-Sped „szekerét”.

Szöveg: Dékány Zsolt