NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Autóipari K+F központot épít Érden az AVL

Autóipari K+F központot épít Érden az AVL

A motor- és hajtáslánc-fejlesztéssel foglalkozó osztrák tulajdonú AVL Hungary Kft. tovább bővíti magyarországi tevékenységét, és Érden beruházással felépíti a vállalat új magyarországi központját és kutató-fejlesztő részlegét. A vállalat tulajdonosai és menedzsmentje a magyar kormány és Érd város vezetősége a mai napon közösen letették a beruházás alapkövét.

Az AVL Hungary – a világ legnagyobb független, belső égésű, hibrid, valamint elektromos motorok és hajtásláncok fejlesztésével, szimulációjával és tesztelésével foglalkozó vállalatcsoportjának hazai leányvállalata – tovább bővíti magyarországi tevékenységét. Az immár 17 éves magyarországi múltra visszatekintő AVL Hungary Kft. (korábbi nevén AVL AUTÓKUT Mérnöki Kft.) kutató-fejlesztő munkát folytat, amely személy- és tehergépjárművek, építőipari és mezőgazdasági gépek hajtásláncainak fejlesztését foglalja magában. A cég kompetenciájába mind a hagyományos, belsőégésű, mind a hibrid és tisztán elektromos hajtásláncok beletartoznak, és az ezeken végzett kutató-fejlesztő munka a tervezésre, szimulációra, tesztelésre, szoftver­fejlesztésre, kalibrációra és gyártástervezésre is kiterjed. Mindezeken felül az AVL mérnökei önvezető autókhoz kapcsolódó szoftvereket és rendszereket is fejlesztenek.

A csoportfotó szereplői (balról jobbra): Dirk Janetzko, ügyvezető igazgató, AVL Hungary Kft. Robert Fischer, vezérigazgató helyettes, AVL LIST GmbH Prof. Dr. h.c. List Helmut, vezérigazgató, tulajdonos, AVL LIST GmbH Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Külgazdasági és Külügyminisztérium Dr. Aradszki András, országgyűlési képviselő T. Mészáros András, Érd város polgármestere

Az AVL tulajdonosai és vezetősége a magyar kormány és Érd város polgármestere a mai napon letették új érdi cégközpont és K+F egység alapkövét. Az új komplexum egy 5,6 hektáros területen kap helyet a város déli részén, közvetlenül az M0-ás autóút és az M6-os autópálya szomszédságában. A 12 hónap alatt felépülő új magyarországi központ az AVL globális hálózatának második legnagyobb egysége lesz. A két irodaházból álló új AVL cégközpont első irodaháza egy négyszintes, bruttó 6100 négyzetméter alapterületű, 49 különböző típusú irodából, 200 fő kapacitású vállalati étteremből álló, 400 fő befogadására alkalmas komplexum lesz. Érden kap helyet majd 12 tesztpad is, amelyek 2020-ra készülnek el, 2021-re pedig teljes kapacitással működik majd az új AVL központ. Az AVL érdi fejlesztése révén 350 új munkahely jön létre, amelyből 250-et mérnökök töltenek be.

„A hatékony, környezetkímélő és autonóm járművezetés meghatározó lesz a jövő mobilitása szempontjából. Új, érdi K+F központunkban ezeket támogató hajtómű-megoldásokat és elektromos hajtóműveket fejlesztünk, illetve tesztelünk majd. A budapesti műszaki egyetemek közelsége, a kiváló infrastruktúra és tömegközlekedés, valamint a munkatársaink számára elérhető sokféle szabadidős lehetőség, továbbá a beruházást támogató városvezetés miatt döntöttünk úgy, hogy az AVL második legnagyobb kutató-fejlesztő bázisát Érden építjük fel” – mondta Prof. Dr. Helmut O. List, az AVL tulajdonosa.

Az AVL-ről

A 70 éves múltra visszatekintő, története során 1500 szabadalmi bejegyezést benyújtó osztrák AVL a világ első számú független vállalata a motor- és hajtáslánc-fejlesztés területén. A vállalatcsoport világszerte 9500 alkalmazottat foglalkoztat, 2018-as pénzügyi forgalma elérte az 1,75 milliárd eurót. A grazi központú cég éves szinten 150 millió eurót fordít kutatásra és fejlesztésre.

 Az AVL Hungary Kft.-ről

Az AVL 2002-ben, AVL Autókut Mérnöki Kft. néven alapított magyarországi leányvállalatát ma már AVL Hungary Kft.-nek hívják. A vállalat árbevétele 2018-ban 4,6 milliárd forint volt, és 375 főt foglalkoztatott.