NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Exportélénkítő lehetőségek az Exim Banktól - fuvarozóknak is akár

Exportélénkítő lehetőségek az Exim Banktól - fuvarozóknak is akár

A kis- és középvállalkozások teljes életciklusára – az alapítástól a bővülésen és expanzión át a világpiacba való bekapcsolódásig – kínál piaci hiányosságokat lefedő hiteleket és biztosításokat az állami tulajdonú Exim Bank.

Az Exim fő célja a magyarországi export elősegítése, a termékstruktúráját is úgy állította össze, hogy azzal az exportőröket segítse. A 2012-ben történt koncepcióváltás után 2018-ra több mint 1248 mikro-, valamint kis- és középvállalkozást és 214 nagyvállalatot tudhat ügyfelei között. Az Exim alapvetően kereskedelmi bankokon keresztül finanszíroz – emelte ki előadásában Kabai Éva, az Exim Bank senior ügyfélkapcsolati menedzsere. A portfólió 70 százaléka a pénzintézeteken keresztül helyeződik ki, és csak 30 százalékban finanszíroz az Exim Bank, amely nem versenytársa a hazai kereskedelmi bankoknak, hanem stratégiai együttműködésre törekszik velük. Ezáltal kooperációban, refinanszírozási hitelkeretben nyújtja a kedvezményes kamatozású kölcsönöket, tőkeági finanszírozási és lízinglehetőségeket az exportőrvállalkozásoknak. Miután a lízingállomány ebben az iparágban nagyon fontos, az Exim ezen a téren is jelen van: több mint 33 milliárd forintos lízingállománnyal rendelkezik.

Tavaly nyár elején vezették be a Jövő Exportőrei Programot és az Exportélénkítő Programot – tájékoztatott Kabai Éva. Az előbbinél azoknak a cégeknek a finanszírozására van lehetőség, amelyek ugyan még nem exportképesek, de a jövőben erre törekednek. A program elsődleges célja a kis- és középvállalkozások nemzetközi versenyképességre való felkészülésének, illetve exportpiacra kijutásának elősegítése, az ide kapcsolódó foglalkoztatás növelése, az ezekhez szükséges tárgyi eszközök és forgóeszközök finanszírozása. Az összeget a végső kedvezményezett ügyfél – a hitel jellegétől függően – általános likviditásfinanszírozásra, belföldön megvalósuló tárgyi eszközök, termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó beruházások finanszírozására használhatja fel. Ennél a termékcsoportnál nincs exportárbevétel-elvárás sem a hitel nyújtásakor, sem a 2–5 éves fix kamatozású futamidő során. Emiatt a cégre nem nehezedik nyomás, hogy exportárbevételt kell generálni.

Az Exportélénkítő Program célja, hogy kedvező feltételű pénzügyi forrást nyújtson bármely gazdasági szektorban tevékenykedő és exportra termelő magyar vállalkozásnak és beszállítójának, hogy a megrendeléseiket teljesítsék, a szükséges fejlesztéseket, valamint exportra termelő beruházásaikat megvalósítsák. Az Exim ezt a hitelt közvetlenül, illetve a kereskedelmi bankokon, lízingcégeken keresztül nyújtja. A 2–8 éves futamidő alatt szintén fix kamatozást kínáló konstrukció legfeljebb 499 főt alkalmazottat foglalkoztató, maximum 100 millió euró árbevételű mikro-, kis-, közép-, illetve a feltételeknek megfelelő kis- vagy közepes tőkeerejű (Small Mid-cap) nagyvállalatok (akár mezőgazdasági szektorban is) számára elérhető.

Mivel az Exim Bank legfontosabb partnerei a kereskedelmi bankok, így nem áll fenn köztük versenyhelyzet. Az elsődleges lehetőség a pénzintézeté, amennyiben az nem vállalja a hitelnyújtást, a vállalkozások az Exim Bankhoz fordulhatnak. A beruházási hiteleknél euró alapon kb. 1,9 százalékos kamat az átlag, forintnál 1,2 százalék, forgóeszköznél euróban 1,1 százalék, forintnál 2–2,5 százalék. Nemcsak az exportőrök, hanem azok beszállítói is igényelhetik ezt a finanszírozási fajtát ugyanazokkal a feltételekkel, mint az exportőrök.

A hitelkonstrukciók mellett halasztott fizetésű követelések biztosítását is vállalja az Exim Bank az Európai Unión kívüli országokban, többek között Kínában, a Távol-Keleten, a FÁK utódállamokban, a Nyugat-Balkánon és Afrikában működő vállalkozások esetében. A biztosítás lényege, hogy az Exim átvállalja a kereskedelmi partner nemfizetésének a kockázatát. Ennek egy fejlettebb verziójában a biztosítás faktoringlehetőséggel is kiegészül.