NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Három állomás, egy közös téma: TSM roadshow

Ez a cikk a NavigátorVilág július-augusztusi számában jelent meg.

Nyíregyházán, Törökbálinton és Nagykanizsán tartott előadást a BI-KA Logisztika Kft ., fókuszban a június 1-jétől éles üzemmódban működő tengelysúlymérő (TSM) rendszerrel, amelynek bevezetése a megbízókat, szolgáltatókat és fuvarozókat egyaránt érinti. A rendezvénysorozat az interaktivitás jegyében szerveződött, mivel előzetes felmérések szerint az éles üzem előtti hetekben megtartott országjáró fórum nagy érdeklődésre számíthatott, és fontos volt, hogy az átfogó és informatív előadások mellett a megrendelői oldal, a fuvarozás és a szállítmányozás képviselői a helyszínen kapjanak választ kérdéseikre.

A résztvevőket házigazdaként köszöntő BI-KA Logisztika Kft . az észak-alföldi régió piacvezető logisztikai szolgáltatójaként hangsúlyozta, hogy a túlsúllyal közlekedő fuvareszközökért nemcsak a fuvarozók felelnek, hanem a megbízók is kötelesek a fuvarfeladatok meghatározásánál figyelembe venni az idevonatkozó jogszabályokat. Közös érdek, hogy a szállítások során a szabályokat betartva, a lehető legnagyobb biztonságban teljesülhessenek a megrendelések, ezzel megőrizve egyrészt közútjaink állapotát és garantálva minden közúti forgalomban résztvevő védelmét. A városok mindegyikében a rendszerért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium munkatársai, Rónay-Tobel Beatrix főosztályvezető és dr. Katona Szabolcs főosztályvezető-helyettes tartott előadásokat a TSM rendszerről, működéséről, a jogszabályi környezetről és az eddigi tapasztalatokról.

A BI-KA Logisztika Kft . idén a biztonságos közlekedés témakörét tűzte ki zászlajára mint legfontosabb terület a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Kapcsolódva a biztonságos közlekedést is szolgálni hivatott TSM rendszer előadása mellé mindhárom helyszínen a megyei rendőrkapitányságok munkatársai is felszólaltak a balesetmegelőzés és biztonságos közlekedés témakörében, megvilágítva a nehéztehergépjárművekkel kapcsolatos problémakört. A TSM roadshow-val a házigazdák egy olyan platformot teremtettek, amelyen a tengelysúlymérő rendszer résztvevői üzemeltetői, végrehajtói és érintett – fuvarozói és megrendelői – oldalról is megvitathatták észrevételeiket, törekvéseiket, aggályaikat. A BI-KA Logisztika Kft . részéről Katkics Attila üzletfejlesztési osztályvezető a rendezvénysorozat után így nyilatkozott: „Hisszük, hogy szükség van az ilyen típusú fórumokra és a nyílt párbeszédekre ahhoz, hogy a rendszer elérje céljait: biztonságosabbá tenni a közúti közlekedést és megóvni a közúthálózatot, megteremtve a jogkövető vállalkozások előnyét Magyarország útjain.”

A TSM-RŐL RÖVIDEN

A TSM rendszer egy olyan összetett – országos szinten 89 helyszínen működő – mérési hálózat, amely képes a járművek tengelyterhelését és össztömegét megállítás nélkül, menet közben meghatározni, lehetővé téve a jogszabályellenesen túlterhelt tehergépjárművek forgalomból való kiszűrését és objektív ágon történő bírságolását. A rendszer beüzemelésével az ellenőrzési hatékonyság 2 százalékról közel 60 százalékra növekszik. További információt a www.tengelysulymeres.hu honlapon találnak az érdeklődők.