NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Tizedik éve töretlenül piacvezető a DAF márka Magyarországon

Tizedik éve töretlenül piacvezető a DAF márka Magyarországon

Rendkívül sikeres évet zárt tavaly a DAF hazánkban, így szinte minden téren rekorderedményeket ért el és már tíz éve töretlenül piacvezető a hat tonna össztömeg feletti tehergépkocsik kategóriájában. A cég vezetése idén arra törekszik, hogy megtartsa előkelő pozícióját.

Tavaly minden eddiginél több, összesen 1846 új tehergépkocsit helyezett forgalomba Magyarországon a DAF, amivel 32,5 százalékos részesedést ért el a hat tonna össztömeg feletti tehergépkocsik piacán. Ez közel hatszáz járművel többet jelent, mint amennyit 2017-ben értékesített a márka, miközben a piac körülbelül 450 darabbal bővült. Fontos megjegyezni, hogy ez a gyarapodás főként a kisebb járműparkkal rendelkező ügyfelek, és nem a nagy flottaüzemeltetők beszerzéseinek az érdeme, ami stabil piaci alapokat feltételez.

Nemzetközi szinten is szépen teljesített a DAF, ugyanis Európában 16,7 százalékos részesedéssel zárta az évet a 16 tonna össztömeg feletti szegmensben, így most először a második legnagyobb tehergépkocsi-gyártónak számít a kontinensen. A nyerges vontatók piacát továbbra is vezeti a DAF.

Jellemző trendek

„Megfigyelhető, hogy tavaly lényegesen több LF tehergépkocsit adtunk el olyan kisvállalkozóknak, akiknek nem a fuvarozás a profiljuk, ezért szakértő partnert keresnek járműbeszerzéseikhez. Az építőipar fellendülése pedig jól látszik az építőipari modelljeink értékesítésén. Ezenkívül jól bevált a 11 literes, 450 lóerős motorváltozat bizonyos alkalmazási területeken. Az új generációs CF és XF szintén beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket, a legtöbb ügyfelünk a gyártó által ígért hét helyett inkább nyolc-kilenc százalékkal kisebb tüzelőanyag-fogyasztásról számol be. Míg a gépkocsivezetők kedvelik a csendesebb működésüket és jobb vezethetőségüket” – mondta Kiss Dávid, a DAF Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A siker kulcsai

Persze nemcsak a termékeknek köszönhető a DAF kiváló piaci szereplése. „Nagyon sokat számít, hogy még magasabb szintre emeltük az ügyfélelégedettséget, megfelelő a hálózatunk és bővült az értékesítői csapatunk. Ügyfeleink azt tapasztalhatják, hogy a DAF-os kapcsolat más, mint a többi” – tette hozzá Kiss Dávid.

A DAF tulajdonában levő Hungarotruck Kft. 24 főt vett fel 2018-ban, és ennek egy része létszámbővítést szolgált, követve azt, hogy rekordot döntött a szervizértékesítéstől az alkatrész-értékesítésen át a használt járművek forgalmáig szinte minden téren.

„Továbbra is törekszünk az ötcsillagos kiszolgálás elérésére, ennek köszönhetően a használtjármű-értékesítés területén is kiemelkedő ügyfélelégedettségről számolhatok be. A szolgáltatások tekintetében fontos kiemelni, hogy a DAF Connect, habár újnak számít a piacon, gyorsan fejlődik és egyre többen használják Magyarországon is. A MultiSupport szervizszerződések penetrációja pedig 54 százalék, ami jól mutatja, hogy ügyfeleink mennyire elégedettek a javítási és karbantartási szerződések hasznosságával” – magyarázta az ügyvezető igazgató.

Tervek az idei évre

„Idén hasonló piacméretre számítunk, mint a tavalyi volt, és szeretnénk megtartani a részesedésünket. Ez persze nem lesz könnyű, de bízok a csapatunkban és a termékeinkben, ezenkívül még tovább fejlesztjük a szolgáltatásainkat és az ügyfélelégedettséget. Hamarosan pedig megkezdjük a tíz éve tartó piacvezető pozíciónk alkalmából megalkotott különleges kiadású modellek értékesítését.”– nyilatkozta Kiss Dávid.