Sokszínű autóbuszpark

Sokszínű autóbuszpark

Ez a cikk a KözlekedésVilág II. negyedéves számában jelent meg.

Jól halad a hazai autóbuszpark megújítása a Volánbusznál és a térségi közlekedési központoknál. Még tavaly kezdődött meg az igazán látványos átlagéletkor-csökkenése a volános távolsági flottáknak, ami új és használt járművek érkezésével ebben az évben is folytatódik.

Az idén eddig forgalomba álló beszerzések nagyobbik része használt autóbusz, amelyek tendereztetését még 2017-ben indította a Volán Buszpark Kft. A138 darabos, 10 évnél fiatalabb járművekre vonatkozó tendert az M6log Kft. nyerte meg az FHB Bankkal közösen, és az egész országba szétszórva érkeztek járművek. Ezen felül még tavaly külön kiírtak egy 10 darabos távolsági, nemzetközi forgalomra is alkalmas „Tempo100” tendert, melyben szintén az M6log Kft. lett a befutó. A lízingkonstrukció keretében itt szinte új, alig egyéves, lengyel eredetű Mercedes Tourismók álltak forgalomba a Volánbusznál, és vették fel a FlixBus/Eurolines formaruhát. Beszerzésre került 20 darab új, kéttengelyes Neoplan Tourliner autóbusz is, a szépséges hófehér buszok közül kilenc a Volánbuszhoz került, hat az ÉMKK Zrt., öt a KMKK Zrt. flottáját bővítette.

Az első negyedévben hirdették ki a 30 újszerű távolsági busz beszerzésére kiírt tender győztesét, ahol a befutó végül a Volvo 9700-as típusa lett, amelyet Litvániából hozott be a forgalmazó Volvo Hungária Kft. Az autóbuszok átlagéletkora itt is egy év körül van, amelyet 16-10-4 arányban osztottak szét Budapest (Volánbusz Zrt.), Szolnok (KMKK Zrt.) és Békéscsaba (DAKK Zrt.) között. A beszerzett buszok között elegáns, de arculatilag idegen,fekete színű jármű is található.

Végre pont került a hosszú ideje munka nélkül álló 28 Volvo 7900H hibrid kocsi kálváriájának végére is. A korábban a T&J Busz Projekt Kft. által Budapesten üzemeltetett égszínkék kocsik áprilistól a főváros agglomerációs viszonylatain közlekednek Volánbusz felirattal. A felszabaduló, tisztán dízeles Volvo 7900-asok pedig„sárgulni” kezdtek, de nem az irigységtől, hanem csak átköltöztek a Pest megyei szolgáltatási terület más részére, ahol az eredeti Volánbusz színben fognak járni Érd és Szigethalom térségében.

Az elővárosi flotta szinten tartása érdekében újabb használt Volvo 7700-as csuklós buszokkal lett „gazdagabb” a Volánbusz és még néhány hazai közlekedési központ. Az idősebb, átlagosan 10 éves kocsik Németországból érkeztek, de még így is előrelépést jelentenek, hiszen klimatizáltak és alacsonypadlós kialakításúak. Többek között hét jármű került Monorra, míg Szigethalomra öt példány, így a mostaniakkal együtt összesen 66 hasonló típus van a cégnél.

Lassan forgalomba állnak a Veolia Nederlandtól beszerzett VDL Ambassador 200-as típusú buszok is. A korábban tervezett 200 kocsiból eddig mintegy 50 érkezett meg. A két Volántársaság területén alvállalkozóként működő Partiscum Busz Kft.-nél és a Color Tours Kft.-nél felbukkanó 10 évesnél öregebb kocsikkal Pest megyében és Kecskeméten is lehet találkozni. A fehér, sárga vagy piros színű buszokat mindkét cég az M6 L.O.G. Kft.-től bérli. Bár az eredeti tervek szerint a problémás – szintén 10 éves – King Long kínai buszokat váltotta volna a holland típus, de az első lépésben a legidősebb egyéb buszok álltak le.

A járműpark megújítása 2018-ban folytatódik. Új beszerzésű járművek forgalomba állítása is várható, többek között az Ikarus/Modulo csuklós buszok beérkezésével.