NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Földgáz meghajtású kamionokkal bővülhet a Waberer’s flottája

Földgáz meghajtású kamionokkal bővülhet a Waberer’s flottája

Sikeresen zárult a Waberer’s-nél a földgáz meghajtású kamionok két hónapon át tartó tesztelése a teljes rakomány (FTL) fuvarozásban, amelyben a vállalat együttműködő partnerei a Shell és az IVECO kamionok kizárólagos hazai forgalmazója voltak. A kedvező üzemeltetési adatok és a környezeti hatásvizsgálatok eredményei alapján a Waberer’s az immár 4400 kamiont számláló flottáját 2019-ben LNG (Liquified Natural Gas, cseppfolyós földgáz) meghajtású, illetve CNG (Compressed Natural Gas, sűrített földgáz) üzemanyaggal működű IVECO kamionokkal bővítheti.

A Waberer’s flottájában a kamionok átlagéletkora mindössze 2,5 év, így a vállalat immár kizárólag EURO6-os szabványnak megfelelő dízelmeghajtású kamionokat üzemeltet a flottájában. Ezek károsanyag-kibocsátása ugyan jelentősen alacsonyabb a korábbi dízeleknél, de a vállalatnál folyamatosan vizsgálják azokat a technológiákat, amelyekkel a közúti áruszállítás környezeti hatásai tovább csökkenthetők. A Waberer’s emiatt döntött úgy, hogy több hónapon át tartó intenzív tesztelést végez földgázmeghajtású kamionokkal, amelyhez az IVECO vontatók kizárólagos hazai forgalmazója, a DanubeTruck Magyarország Kft. biztosította a haszongépjárműveket.

Az IVECO volt a világ első olyan gyártója a kereskedelmi fuvarozásban, amely 1991-ben felismerte a földgáz meghajtásban rejlő lehetőséget, és jelentős összeget fektetett be a környezetkímélő, fenntartható módon üzemeltethető haszongépjárművek fejlesztésébe. Az IVECO mára a városi személyszállítástól a hosszútávú árufuvarozásig a fenntartható megoldások piacvezető vállalatává vált.

A Waberer’s üzemanyagkártya-szolgáltatója és az IVECO európai partnere, a Shell Európa-szerte kiterjedt LNG töltőállomás hálózattal rendelkezik

A Waberer’s a mostani sikeres tesztek után már 2019-ben LNG és CNG meghajtású kamionokkal bővítheti flottáját. A vállalatnál arra számítanak, hogy a következő években dinamikusan növekedni fog a földgáz rendszerű motorok szerepe a fuvarozásban.