Felavatták a 2B oldali utasmólót

Felavatták a 2B oldali utasmólót

Ünnepélyesen is felavatták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vadonatúj, több, mint tízezer négyzetméteres utasforgalmi épületét, a 2B Terminálhoz tartozó 2B oldali utasmólót, vagyis a pier B-t. A jövőben ebből az épületből szolgálják ki a nem-schengeni irányokba induló járatokat, így például az Észak-Amerikába vagy a Perzsa-öböl térségébe tartó széles törzsű, interkontinentális repülőgépeket.

 A legújabb repülőtéri beruházás megépüléséhez mindössze másfél évre volt szükség. Az első betonlapokat az építkezéshez 2017. március 1-én törték fel a kivitelező fővállalkozó, a KÉSZ Építő Zrt. szakemberei és az első repülőgépet, vagyis a Wizz Air asztanai járatát már 2018. augusztus 1-én, csupán 17 hónap elteltével indíthatták el az új kapukon keresztül. Azóta fokozatosan veszik birtokba az új létesítményt az utasok. A beruházás teljes költsége eléri a 7,8 milliárd forintot (25 millió eurót), amit a Budapest Airport saját forrásból finanszírozott.

Az új létesítményre nagy szükség volt, hiszen a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren immár négy éve folyamatosan kétszámjegyű, sokszor 14-15 %-os az utasforgalom növekedése, a nem-schengeni desztinációkra pedig még ennél is nagyobb bővülés a jellemző. Idén nyáron már 44 légitársaság kínált 130 úti célra közvetlen repülőjáratot Budapestről, míg augusztusban újabb utasforgalmi csúcs dőlt meg, amikor az év nyolcadik hónapjában 1 527 620 induló és érkező utast regisztráltak.

A most átadott utasforgalmi épület a Budapest Airport BUD 2020 névre keresztelt, ötéves repülőtér-fejlesztési programjának a „zászlóshajója”. Az új épületet a Tima Zoltán építész vezette mérnök-csoport tervezte a KÖZTI-ben. Az összesen 55-60 milliárd forintos, saját erőből finanszírozott program részeként új műszeres leszállító berendezéseket szereltek fel, bővítették a javítóhangárok kapacitását, új logisztikai bázisokat nyitottak az 1. Terminál mellett és megnyílt az új repülőtéri szálloda a 2. Terminál közvetlen közelében. A BUD 2020 program részeként heteken belül elkezdődik egy hatszintes parkolóház építése a 2. Terminál előtti parkoló területén, és ugyancsak szeptemberben kezdődik egy új, mintegy 20 000 négyzetméteres, Cargo City névre keresztelt légiáru-kezelő központ építése.