NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Starship, a hiperhatékony kamion

Starship, a hiperhatékony kamion

A Make the Future kaliforniai rendezvényen bemutatták a Shell és az Air Flow Truck Company legújabb üzemanyag-takarékos kamionját.

A Starship célja, hogy minimálisra csökkentse azt az energiát, ami a rakomány egyik pontból a másikba történő eljuttatásához szükséges. A kamion hosszas átalakítások során nyerte el végleges formáját, és készen áll a kihívásra: 2018 májusában a nyugati parttól a keleti partig, vagyis Kaliforniából indulva Floridáig fog utazni, mindezt úgy, hogy a lehetséges legnagyobb rakományt viszi, amit a jármű teljes tömege megenged. Az út során az üzemanyag-takarékosságot, illetve az áruszállítási hatékonyságot mérik, amelyet az út végén nyilvánosságra is hoznak.

A szállítmányozás a világ teljes energiafelhasználásának több mint egynegyedét, sőt világszinten a szén-dioxid-kibocsátásnak az egyötödét teszi ki. Ennek 72 százaléka a közúti szállítmányozásnak tulajdonítható, amelynek jelentős részét a teherautók bocsátják ki.

Nagy kihívás a tehergépkocsiknál jelentős javulást elérni az energiatakarékosság területén, azonban a Shell hisz abban, hogy az együttműködés és a közös munka eredményeként, a kibocsátás eredményesen csökkenthető, valamint a hatékonyság növelhető. A közös munka szoros kapcsolatot jelent a világ különböző vezető gépgyártóinak (OEM) szakértő mérnökeivel.A Shell nemrég kifejlesztett egy koncepcióautót, amely megmutatta a könnyű súly, az áramvonalasság és a kenőanyagok szerepét a személyszállításban. A Starship a Shell koncepcióautójának egyenértékű mása az áruszállítás területén.

A szállítmányozási szektor világszerte egy fontos kihívással néz szembe; a cél, hogy minél távolabb jussanak a lehető legkevesebb üzemanyag-felhasználással, miközben maximalizálják a rakomány mennyiségét a költségek csökkentése érdekében. Számos innovatív technológia elérhető már világszerte a piacon, amik az üzemanyag-hatékonyságot segítik, és amelyeket felhasználtak a Starshiphez.