Budapesté az első „karbon-semleges” repülőtér

Újabb, kiemelkedően fontos, nemzetközi környezetvédelmi elismerést vívott ki a Budapest Airport: az ACI, a  Repülőterek Nemzetközi Tanácsa elismerte, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér elérte az ún.  „karbon-semleges” minősítést. Az ACI által alapított akkreditációs program kimutatta, hogy a budapesti repülőtér a  működése során egyensúlyban tartja az energiafelhasználást és az energiatermelést. A karbon-semlegesség ennek az  állapotnak az elérését jelenti, hiszen a hagyományos, fosszilis energiafelhasználás mindig széndioxid kibocsátással  jár, ezt nevezik más néven karbon-kibocsátásnak vagy karbon-lábnyomnak. Egész Európában alig harminc repülőtér  tartozik a karbon-semleges légikikötők csoportjába.

Mérföldkőhöz érkezett a Budapest Airport többéves, a fenntartható működés kialakítását célzó programja. A  repülőtér üzemeltetője tíz évvel ezelőtt kezdte meg az energia-racionalizálási tevékenységét, aminek köszönhetően  2018. áprilisában átvehette a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) karbon-semleges minősítését. Ez azt jelenti,  hogy a repülőtér környezettudatos megoldások alkalmazásával csökkentette a mindennapi működés során keletkező  széndioxid kibocsátást, a fennmaradó részt pedig – nemzetközileg felügyelt módon – kiegyenlíti.

A Budapest Airport a környezettudatossági program részeként – egyebek mellett – energiatakarékos LED izzós  rendszerekre cserélte a terminálok világítását, folyamatosan felújítja és karbantartja a repülőtéri távfűtési rendszer  vezetékeit illetve az ivóvízhálózat szivattyúit. Fontos része a programnak, hogy a repülőtér légtechnikai- és  klímaberendezéseit is korszerűsítik. A kitartó munka eredményeképp a Budapest Airport egy utasra számított szén- dioxid kibocsátása az elmúlt öt évben nem kevesebb, mint 44%-kal csökkent.

Saját működésének optimalizálása mellett a Budapest Airport a repülőtéren működő partnereket, vállalatokat,  szervezeteket és hatóságokat is a fenntartható működésre ösztönzi. Három éve, 2015-ben indult útjára a  Greenairport kezdeményezés, aminek keretében közös környezetvédelmi akciókkal teszik fenntarthatóvá a Liszt  Ferenc Nemzetközi Repülőtér működését. A repülőtér energiafelhasználása ugyanis – a meleg víz előállításához, a  fűtéshez és a világításhoz igénybe vett energia alapján –23 000 háztartás, egy kisebb magyar város energiaigényének  felel meg, a környezettudatos megoldások használata tehát emiatt is kiemelt fontosságú.