NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Látogatóközpont nyílt a komáromi Duna-hídnál

Látogatóközpont nyílt a komáromi Duna-hídnál

A látogatóközpontban a hídépítés teljes folyamatával ismerkedhetnek meg a szakemberek, egyetemista csoportok és más érdeklődők 2019 teléig, a projekt zárásáig.

A Komáromi Duna-híd kivitelezése tavaly október óta zajlik. A beruházás által közvetlen teherforgalmi kapcsolat jön létre Komáromnál Magyarország és Szlovákia között.A 600 méteres, egypilonos, ferdekábeles hídon átvezetett 2×1 sávos szakasz a magyar oldali 1. sz. főutat köti össze a szlovák oldali 63. sz. főúttal. A pilon magassága az útpálya felett 94,5 m. A híd öt nyílásból áll, melyek közül három a meder felett, kettő pedig a szlovák oldali ártéren lesz. A hídon kerékpárút és gyalogosjárda, a belterület közelsége miatt közvilágítás is lesz.

Jelenleg a Duna-híd alapozási munkálatai folynak mind a hat támasznál, különböző fázisokban. Az acélszerkezet gyártása is megkezdődött a három gyártóüzemben, Lengyelországban, Csehországban és a komárnói hajógyárban.Az acélszerkezet első elemei már megérkeztek a csepeli előszerelő telepre, ahonnan az összeállítás és a korrózióvédelem elkészítése után vízi úton szállítják azokat a helyszínre.

A projekt teljes költségeinek mintegy 85 százalékát az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) támogatási alap biztosítja, 100 millió euró értékben.