NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Tavaly 3,5 évet késtek a magyar vonatok

Tavaly 3,5 évet késtek a magyar vonatok

Dacára annak, hogy az elmúlt években több helyen is fejlesztettek a pályán, a késések összidejeteljesen megfelelt a sokéves átlagoknak.

Az index közérdekű adatigényléssel fordult a vasúttársasághoz, ebből pedig kiderült, hogy tavaly a teljes hálózaton 1 831 556 percet, vagyis közel 3,5 évet késtek a személyszállító vonatok. Ez nem lóg ki a sorból, a portál adatai szerint a vonatok féléves bontásban 1,77 évet késtek a 2008 és 2014 közötti időszakban. Vagyis a nagyszabású vasúti beruházásoknak egyelőre nincs látszata a késések szempontjából. Az egy vonatra jutó fajlagos késés 15,2 perc volt, de az összesből néhány vonat jobban kivette a részét. A januárban Esztergomnál kisiklott 2028-as számú vonat rekord hosszan, 971 percet vesztegelt.

Összesen 120 423 vonat késett, ez az összes járat 11,55 százaléka.Leggyakrabban a Budapest–Vác és a Budapest–Pécs vonalakon késtek a vonatok.Az eredményeket kozmetikázza, hogy a MÁV olyan standard alapján (UIC) számolta ki az adatokat, amely szerint az 5 perc 59 másodperc alatt késő személyszállító vonatok még pontosnak számítanak.

 

index.hu