NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Raktárakban röpködő, vonalkódokat szkennelő drónok

Raktárakban röpködő, vonalkódokat szkennelő drónok

Az e-kereskedelem globálisan talán legnagyobb kihívást jelentő és éppen ezért is a legdinamikusabban fejlődő szegmense a logisztika és a hozzá kapcsolódó csúcstechnológia fejlesztése. A legnagyobb raktározási és szállítmányozási megoldásokat nyújtó cégek, magánpostai szolgáltatók, szoftverfejlesztők, automatizálási, robotikai pionírok és persze kereskedők is próbálják megoldani a feladványt, ami elé a folyamatosan növekvő csomagszám és az egyre magasabb vásárlói elvárások állítják a teljes e-kereskedelmi szakmát.Nevezetesen, hogymilyen megoldásokkal lehet hatékonyabbá tenni a raktározás és a kiszállítás feladatait?

forrás: kosarertek.hu

Ebbe az iparágba igyekszik most beszállni egy magyar startup. A négyfőből álló, kis magyar szoftverfejlesztő cég, az Aeriu forradalmi dolgot fejleszt: drónokat, amik a hatalmas raktárakban röpködve képesek szkennelni a raklapokon, dobozokon elhelyezett vonalkódokat, így könnyítve meg a logisztikusok életét. Persze nem magukat a repülő kisrobotokat készítik ők, hanem a kereskedelemben kapható drónokat teszik képessé mindezen feladatok ellátására.

Az Aeriu honlapja szerint a cég megoldásai a leltározást 99 százalékkal zöldebbé, 50 százalékkal gyorsabbá, 20 százalékkal olcsóbbá és 100 százalékkal biztonságosabbá teszik. Az mindenesetre biztos, hogy sokkal könnyebb, olcsóbb és biztonságosabb, ha a magasan elhelyezett raklapokat nem kell feleslegesen targoncázni, elég felküldeni a drónt, és máris pontosan azonosítható az adott raklap. A cég azt ígéri, hogy drónjaik az összes ma használt két- és háromdimenziós vonalkódot képesek leolvasni, megoldásuk pedig könnyedén integrálható a jelenleg használt raktározási rendszerekhez. Egyelőre a drónt embernek kell irányítania, de a kiválasztott raktárosokat az Aeriu által szervezett mindössze 16 órás képzésen fel lehet készíteni a feladatra. A cég tervei szerint a drónok hamarosan teljesen automatizáltan repülnek majd a raktárakban, élőben szolgáltatva adatokat a készletekről, a rendszer pedig teljesen testreszabható a megrendelő igényeinek megfelelően.

Az automatizálás egyébként komoly kihívás elé állítja a fejlesztőket, mivel a raktárak zárt terek, ahol a GPS alapú navigációra nincs lehetőség. Persze a startupnak erre is van már – egyelőre nem publikus – megoldása.

A drónok segítségével végzett leltározás és raktárkészlet-menedzsment nemcsak hazánkban, a világon is egyedülálló.

kosarertek.hu