Megőrizte első helyét 2017-ben is a DAF

Kétségkívül fennállásának egyik legsikeresebb évét tudhatja maga mögött a DAF, mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten. Magyarországra koncentrálva a legfontosabb eredmény, hogy a márka tavaly is megtartotta piacvezető pozícióját, így az egymást követő kilencedik évben ismét a DAF bizonyult a legnépszerűbbnek a nehéz-tehergépjárművek magyar piacán. „Az év első felében bemutatott új generációs XF-et és CF-et mind a hazai, mind a nemzetközi ügyfelek nagyon kedvezően fogadták. Magyarországon tavaly 1261 DAF járművet értékesítettünk a 15 tonna össztömeg feletti kategóriában, amellyel 24,35 százalékos piacrészt értünk el” – mondta Kiss Dávid, a DAF Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A sikerek azonban nem korlátozódtak Magyarországra, hiszen világszinten is soha nem látott eredményeket ért el a vállalat, a 16 tonna össztömeg feletti kategóriában összesen több mint 47 ezer DAF jármű talált gazdára. Európában a nehéz-tehergépjárművek szegmensében közel 16, míg a középkategóriában alig kevesebb mint 11 százalékos piacrészt tudhat magáénak a gyártó. Meghatározó lépés volt, hogy a múlt év végén megkezdte működését a világszínvonalú és környezetkímélő fülkefényező-üzem Belgiumban.

A vezető gazdasági mutatók szerint a 2012 óta tartó gazdasági növekedés nem torpant meg, 2017 is kitűnő év volt úgy a DAF, mint az ügyfelei számára. Az európai és a hazai gazdasági környezet pedig továbbra is kedvező feltételeket biztosít a fuvarozásban dolgozó üzemeltetőknek. „Jelenleg úgy becsüljük, hogy a magyarországi nehéztehergépjármű-piac mérete változatlan marad idén, összességében 5200 járművel számolunk ebben a szegmensben. Amennyiben mérséklődik az ágazatban tapasztalható sofőrhiány, akkor esetleg növekedhet az értékesített mennyiség. Természetesen idén is szeretnénk folytatni a korábban megkezdett sort, és tizedik alkalommal is piacvezetővé válni Magyarországon. Az új XF-fel és CF-fel nagyon erős pozíciót sikerült elfoglalnunk, amelyekre mintegy visszaigazolásként megkaptuk a 2018-as Év Tehergépkocsija díjat. Továbbá az ügyfelek nagyon elégedettek szervizkiszolgálásunk minőségével, valamint a DAF legújabb technológiai fejlesztéseinek köszönhetően kedvező teljes birtoklási költséggel. Mindezzel szorosan összefügg, hogy vontatóink valós fuvarkörülmények között elvégzett közúti teszteken hét százalékkal kedvezőbb tüzelőanyag-fogyasztást értek el, mint az előző generációsjárműveink. Emellett az ügyfeleinktől érkező visszajelzések is hasonlóan kedvező eredményekről számolnak be” – egészítette ki Kiss Dávid.

A vállalat azonban nem pihen, hiszen több fontos eseményt hoz a mostani év, ugyanis a DAF Trucks idén lesz 90 éves, a teljesen DAF tulajdonú márkakereskedés, a Hungarotruck Kft. fennállásának 25., míg a Zsámbék mellett található alkatrészellátó központ 10. évfordulóját ünnepli. „Ügyfeleink különleges járműkiadásokra is számíthatnak, mind az Év Tehergépkocsija díj, mind a 90 éves évforduló kapcsán. Valamint tovább folytatjuk szervizhálózatunk bővítését nemzetközi és magyar szinten egyaránt, messzemenően figyelembe véve az ügyfelek igényeit” – részletezte a terveket az ügyvezető igazgató.

„Ezúton is szeretném megragadni a lehetőséget, hogy köszönetet mondjak ügyfeleinknek, a járművezetőknek, a márka rajongóinak, munkatársaimnak és partnereinknek, akik hozzájárultak sikereinkhez, és biztosították piacvezető pozíciónkat, illetve visszajelzéseikkel segítették a munkánkat” – tette hozzá Kiss Dávid.