NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Egyeztetés a bilaterális engedélyegyezmények felülvizsgálatát végző munkabizottságról

Somogyi Gábor MKFE főtitkár és Raffai Péter, az Árufuvarozási Tanács titkára a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban tárgyalt a nemzetközi kétoldalú fuvarozási egyezmények felülvizsgálatát elvégző munkabizottság felállításáról.

Az NFM-ben az MKFE részvételével megkezdődött az előkészítése a Wáberer György elnök, miniszterelnöki megbízott és Seszták Miklós fejlesztési miniszter kezdeményezésére felállítandó munkabizottságról. A bizottság feladata a nemzetközi kétoldalú fuvarozási egyezményeket felülvizsgálata lesz, annak érdekében, hogy a több évvel, sok esetben több évtizeddel ezelőtt aláírt egyezményeket az azóta bekövetkezett geopolitikai-, gazdasági változásokhoz igazodva újratárgyalja, és szükség szerint módosítsa Magyarország.

A munkacsoport felállításának előkészítésére összehívott december 7-i ülésen a felek megállapították, hogy a bizottságnak a jelenleg hatályos megállapodások alapján 48 ország egyezményét kell megvizsgálnia. A munkacsoport egyik feladata az, hogy meghatározza az egyezmények azon pontjait, amelyek módosításra szorulnak. A felek – a dokumentumok magas számára tekintettel – leszögezték, hogy a megállapodások tekintetében meg kell határozni azokat az országokat, akikkel szemben a legfontosabb, és legsürgetőbb az egyezmények mielőbbi felülvizsgálata.