NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Létrejött az ország első vámszabad területe Záhonynál

Vámszabad területté jelölt ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egy, a záhonyi szabad vállalkozási zónában lévő több mint 17 ezer négyzetméteres területet – közölte a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége és a MÁV.

Az engedélyt a szövetség kezdeményezésére az érintett terület tulajdonosa, a Záhony-Port Záhonyi Logisztikai és Rakománykezelési Szolgáltató Zrt. kérelmezte az NGM-nél. Az engedély nyomán az ország jelenleg egyetlen vámszabad területe jött létre, amely jelentősen fellendítheti a térség iparvonzó képességét és kulcsfontosságú ahhoz, hogy a záhonyi térség nemzetközi áruforgalmi és logisztikai csomóponttá válhasson – olvasható az MLSZKSZ közleményben.

A bejegyzett 17 400 négyzetméter nagyságú területen tárolási, raktározási, állapot megóvási, csomagolási, egységrakomány képzési, tulajdonosváltási és szállítóeszköz változásából eredő várakozási, logisztikai és vámügyi feladatoknak, valamint esetleges termékfeldolgozási és gyártási tevékenységeknek adnak teret.

A MÁV közlése szerint mivel Magyarországon az új uniós szabályozás szerint ez az első vámszabad terület, a működtetésre nincsen tapasztalat, ennek gyakorlati megvalósításáról és szabályozásáról a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal folyamatos az egyeztetés. A napokban megkapott engedély miatt konkrét megállapodás még nincs a terület igénybevételére, de a MÁV tájékoztatása szerint már vannak érdeklődők.

MTI