NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Az ABB elektromos gyorstöltő állomást szállít a Lidl számára

Az ABB e-járművekhez rendszeresített gyorstöltő állomást szállított a prágai Barrandov kerületben épült új Lidl áruház számára.

A Lidl áruházlánc már több mint 100 töltőállomást helyezett üzembe Svédországban, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Szlovákiában, Lengyelországban, Franciaországban, Svájcban, Spanyolországban és Magyarországon.

Magyarországon a Lidl már négy magyar gyártású, nagyteljesítményű ABB Terra 53 CJG típusú villámtöltő állomást működtet. Ezzel az áruházlánc rendelkezik a legnagyobb villámtöltő hálózattal Magyarországon. A XVIII. kerületi Lőrinc Centernél megnyíló áruház parkolóján kívül a János utcai, a Hungária körúti üzleteinek, valamint a VIII. kerületi Teleki téren álló áruházának parkolójában tölthetik fel a vásárlók elektromos autójukat.

Hazánkban az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet tavalyi módosítása szerint 2019-2026 között a település és árusítótér nagyságától függően az üzleteknek az új parkolóhelyeket úgy kell kialakítani, hogy 100 parkolóhely után legalább tízben elektromos töltőállomás legyen kiépíthető. A meglévő parkolóknál minden megkezdett 100 parkolóhelyből legalább kettőt elektromos töltőállomással kell ellátni.