NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Folytatódik a budapesti taxishiénákkal szembeni fellépés

Napi szintű ellenőrzéssel szűri ki a szabályszegő taxisokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő közlekedési hatóság nyári fővárosi akciója, a munkába vidéki kollégákat is bevontak a szakemberek.  A forgalmas drosztokon és próbavásárlással végzett ellenőrzéseken már június utolsó két hetében is közel 150 gépjármű esett át.

A fokozott ellenőrzés a teljes idegenforgalmi főszezonban, augusztus végéig folytatódik. Egyszerre több ellenőri egység dolgozik elsősorban a nemzetközi repülőtér és a főpályaudvarok környékén, a belváros más, turisták körében népszerű pontjain.

Az első tapasztalatok alapján a szakhatóság munkatársai a taxishiénákkal szembeni hatékonyabb fellépés érdekében egyeztetést kezdeményeztek a Repülőtéri Rendőr Igazgatósággal. Az ellenőrök a BKK-val együttműködésben nagyobb számban hajthatnak végre a hiányosságok, mulasztások eredményesebb feltárását segítő próbavásárlásokat.

A fokozott ellenőrzések kiemelt célja, hogy kiszűrjék azokat a taxisokat, akik a szabályokat nem tartják be, így például nem rendelkeznek engedéllyel. Az illegális és törvénytelenül működő taxisok nemcsak az utasokat csapják be, hanem a Budapestre érkező turisták megkárosítása révén az ország hírnevének is ártanak. A hatóság szakemberei a közlekedés biztonsága érdekében vizsgálják a járművek műszaki megfelelőségét is. Jogsértés megállapítása esetén számos különböző szankciót alkalmazhatnak a helyszíni bírságolástól a taxis engedély visszavonásának kezdeményezéséig, de akár a jármű rendszámát is bevonhatják az ellenőrök.