NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A közlekedéspolitikai államtitkárral tárgyalt az MKFE elnöke és főtitkára

Június 22-én Wáberer György miniszterelnöki megbízott, MKFE elnök és Somogyi Gábor, az MKFE főtitkára megbeszélést folytatott dr. Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkárral. A megbeszélésen négy fő témát érintettek: az NFM által ez év áprilisa óta végzett közúti ellenőrzések eddigi tapasztalatait, az európai uniós irányelvekből adódó rendelkezések felülvizsgálatát és az együttes fellépés szükségességét, az útdíjfizetési rendszert önhibájukon kívül kikerülők helyzetét, illetve a de minimis támogatás mielőbb megvalósíthatóságát.

A megbeszélésen napirenden kívül – ötödik témaként – felmerültek még a Nemzeti Tengelysúlymérő Projekt szeptemberi bevezetését övező aggályok és szakmai kérdőjelek. Wáberer György ezzel kapcsolatban jelezte az államtitkárnak, hogy az egyébként tagadhatatlan fontosságú projektet élesben elindítani csak akkor érdemes és szükségszerű, ha minden helyzetben tesztelésre kerül, illetve elhárulnak azok a körülmények, amelyek ma még tisztázatlannak látszanak.

A tárgyalás kiterjedt arra is, hogy – hasonlóan az osztrák környezetvédelmi rendszerhez – Magyarországon is érdemes lenne megfontolni a járművek környezetvédelmi besorolása alapján számított útdíjat.

A de minimis támogatással kapcsolatban a találkozón elhangzott, hogy a gazdaságtalanul működtetett, kisforgalmú vasúti kapcsolatok kiválthatók lehetnének a vissza nem térítendő forrásból (de minimis) megvásárolt kis méretű autóbuszokkal.

Wáberer György és Homolya Róbert az egyeztetés végén megállapodott abban, hogy az elkövetkező héten közös sajtótájékoztatón számolnak be az eddigi eredményekről, továbbá a 1560-as kormányhatározat alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előtt álló feladatokról.

MKFE