NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A vasúti határforgalom biztosításának feltételei

Milyen tendenciák érvényesülnek az illegális migráció kezelése és a vasúti határforgalom ellenőrzése tekintetében? Milyen eszközök állnak a hatóságok rendelkezésére a migrációs nyomás feltartóztatására? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kereste a választ előadásában az Országos Rendőr-Főkapitányság Határrendészeti Főosztályának vezetője.

Balázs László, az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője

Az embercsempészek mindig abba az irányba igyekeznek szállítani a migránsokat, ahol a legkisebb ellenállásba ütköznek, és ezáltal a legkönnyebben tudnak az unió területére bejutni. Magyarország az egyik legfelkapottabb migráns-útvonalon, a nyugat-balkánin helyezkedik el, a magyar rendőrség ezért a külföldi partnerhatóságokkal hatalmas erőfeszítéseket tesz, hogy lehetőség szerint már a macedón-bolgár, macedón-szerb határon megállítsa a migránsokat. Hazánk külső schengeni határain a rendőrség folyamatos határőrizeti tevékenységgel, járőrözésekkel szavatolja, hogy ellenőrizetlenül senki ne léphessen be hazánk és így az unió területére, emelte ki Balázs László, hozzátéve, az ellenőrzések 12 vasúti határátkelőhelyre is kiterjednek.

Az illegális migráció megállítása érdekében került sor az ideiglenes biztonsági határzár (kerítés) létrehozására a magyar-szerb határszakaszon. A parlament jogszabály-módosítással lehetővé tette a jogellenes cselekmények (tiltott határátlépés, kerítés megrongálása, a határzár építésének akadályozása) szankcionálását, valamint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésével további felhatalmazásokat kapott a rendőrség – a honvédséggel együttműködve – az államhatár őrizetére, illetve a tranzitzónák kialakítására.

Tavaly a határzár teljes hosszában elkészült az a manőverút, ami lehetővé teszi, hogy a gépkocsis járőrök nagyon rövid időn belül odaérjenek a tiltott határátlépési kísérlet helyszínére. Az első kerítésen folyik egy optikai kábelekkel ellátott műszaki-technikai rendszer kiépítése, amely azonnal jelzést ad, ha valaki át akarja vágni a határzárat, vagy megpróbál rajta átmászni, miközben felkapcsolódik egy reflektor, és többnyelvű figyelmeztetés is elhangzik. A magyar-szerb határon két vezetési központot alakítottak ki, oda futnak be a jelzések, amelyek alapján az ott dolgozók a jogellenes cselekmény helyszínére tudják irányítani a terepen járőrszolgálatot teljesítő kollégáikat. Modern eszközöket, az éjszakai felderítésekre alkalmas hőkamerákkal felszerelt helikoptereket is alkalmaz a rendőrség a határ védelmére.

Az elmúlt évben létrehozott tranzitzónákba a hatóság eddig több mint 10 ezer, tiltott határátlépés miatt elfogott személyt kísért át, akik ott nyújthatják be a menedékkérelmüket. Idén márciustól a parlament az ország bármely részén előállított, hazánkban jogellenesen tartózkodó személyre kiterjesztette ezt a lehetőséget, megakadályozva a menedékjoggal történő visszaélést (sokan elhagyták a befogadóállomásokat, és Nyugat-Európába távoztak). Idén eddig 180 tiltott határátlépőt fogott el a rendőrség, a legnagyobb részüket a magyar-román határszakaszon.

Az illegális migránsok a vasutat is előszeretettel használják tiltott határátlépésre, ezért a hatóságok szigorúan ellenőrzik a vasúti és közúti határforgalmat. 2016 elején nagyon megnőtt azoknak a száma, akik tehervonatokban, a legkülönbözőbb módokon megbújva igyekeztek bejutni hazánk területére. A rendőrség a kelebiai határátkelőhelyen rendkívül alaposan átvizsgálta a vasúti kocsikat, továbbá a szerb kollégákkal közösen már Szabadkán próbálták elfogni a különféle trükkös módszerekkel próbálkozó személyeket, gyakorlatilag nagyon rövid idő alatt megszüntetve ezt a jelenséget. 2016 végétől az embercsempészek újra a vasúti forgalomban láttak lehetőséget az illegális migránsok átjuttatására a határon. 2017. március végétől a szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a vasúti járművekben elfogott személyek száma, akiket szintén a tranzitzónába visznek. A rendőrség jelenleg nem ellenőrizheti a veszélyes árukat szállító vonatokat, nincs is erre felkészített állománya, ezért nagy segítséget jelent a társhatóságok ez irányú tevékenysége.

Az illegális migráció visszaszorításában a magyar rendőrség hatékonyan együttműködik a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület, a MÁV-START és a Rail Cargo Hungaria munkatársaival, rendszeresek az egyeztetések, az információcsere, közös biztonsági ellenőrzésekre is sor kerül.

A cikk a NavigátorVilág 2017. májusi számában jelent meg.