NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Baleset-megelőzési kampánynap Kecskeméten

A MÁV rendhagyó közlekedésbiztonsági és baleset-megelőzési kampánynapot szervez június 6-án, 12 és 16 óra között. A Kecskeméti Református Általános Iskolában tartandó KRESZ-napon a vasútbiztonsági szakértőkön kívül részt vesznek a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály Baleset Megelőzési Bizottságának munkatársai, a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. munkatársai valamint egy autósiskola is. A foglalkozások a teljes alsó tagozatot, vagyis több mint 400 gyermeket érintenek. Ezzel párhuzamosan a kecskeméti vasútállomáson a diákok mozdonyra szállhatnak és érdekességeket hallhatnak a mozdonyvezetés rejtelmeiről, valamint megismerkedhetnek a forgalmista munkájával.

A rendőrség a gyalogos és a kerékpáros közlekedés szabályait ismerteti, és egy rendőrautóval, valamint egy motorral teszi érdekesebbé a programot. Az autósiskola és a DAKK Zrt. a KRESZ szabályokról tájékoztatja a gyermekeket, és vetélkedőket szervez nekik.

A vasúti előadások két fő helyszínen zajlanak.

Az iskola előadótermében a vasút előnyeiről, veszélyeiről, az utazás közben betartandó szabályokról, viselkedésformákról hallhatnak az érdeklődők. Ezt követően kvíz játékkal elevenítik fel a látottakat, a jó válaszokért jutalmat osztanak. A vasúttársaság a rendhagyó baleset-megelőzési kampánynapon olyan tanulók figyelmét is felhívja a megfelelő, szabálykövető közlekedésre, akik naponta az állomás közforgalom elől elzárt üzemi területén, a síneken keresztül rövidítik le az iskolába vezető utat, ezzel veszélyeztetve saját életüket. Az ehhez hasonló tiltott szituációkon kívül beszélnek arról is, hogy miért nem szabad leszállni mozgó vonatról; miért kell a peronok elsodrási határán kívül tartózkodni; illetve miért életveszélyes felmászni a vagonok tetejére vagy a 25 ezer volt feszültségű felsővezeték tartóoszlopára. A videós bemutatóval illusztrált rendhagyó tanóra anyagából nem maradnak ki a vasúti átjárók megközelítésének szabályai sem, mivel a diákoknak jogosítványa ugyan csak évek múlva lehet, de gyalogosként vagy kerékpárosként is fontos felhívni a figyelmüket a követendő magatartásra az átjárókon való áthaladáskor.

A kecskeméti vasútállomáson három foglalkozáson vesznek részt a diákok. Megnézhetik egy orosz motorvonat belsejét, a motorkocsi vezetőállását, megismerhetik a mozdonyok különleges berendezéseit, kezelőszerkezeteit, valamint érdekességeket hallhatnak a mozdonyvezetés rejtelmeiről. Az állomás várótermében az állomásról, a pénztárakról és a különböző utastájékoztató berendezésekről kapnak információt a tanulók. A forgalmi irodában megfigyelhetik a vonatok közlekedését szabályzó forgalmi szolgálattevő munkáját.

Utasbiztonsági kampány – egyre szélesebb körben

A rendezvénysorozat 2015-ben indult útjára Siófok állomáson hagyományteremtő céllal. Az előző évek sikere alapján idén – a vasútállomások és iskolák mellett – más külső helyszínekre is kiterjesztették az utasbiztonsági programot. A roadshow a nyári és kora őszi időszakban Kecskemét, Eger, Miskolc, Siófok, Fonyód, Pécs és Zirc állomáson hívja fel a figyelmet a biztonságos közlekedés feltételeire, betartásuk fontosságára.

Idén először a népszerű nyári fesztiválok egyikén, a Szegedi Ifjúsági Napokon valamint a 17. FINA Masters Világbajnokságon is jelen lesz a kampány annak érdekében, hogy a fesztiválokra és sporteseményekre vonattal utazók lehető legszélesebb körének figyelmét felhívja a biztonságos közlekedés szabályaira.