Árverésen az 50 éves Panini album Pelé aláírásával

A világ legkeresettebb labdarúgás témájú Panini matricaalbumát a Catawiki aukciós ház bocsátja árverésre. A világkupa első matricaalbumának nemzetközi kiadását 1970-ben, a Mexikóban rendezett labdarúgó-világbajnokság alkalmából dobta piacra a Panini. Az árverés becsült bevétele 4 000 és 6 000 euró között várható. Abban az esetben azonban, ha több gyűjtő megpróbálja túllicitálni egymást a végén, az összeg akár ennél jóval magasabb is lehet, így a szignált relikvia a világ legdrágább Panini matricaalbumává válhat.

Az 50 éves, 271 eredeti matricát tartalmazó, szinte tökéletes állapotban lévő album már önmagában is ritkaság. Értékét ugyanakkor tovább növeli az árverező és a Catawiki Panini szakértője, Wouter Waaijers szerint az, hogy a legendás, jelenleg 74 éves focista, Pelé két helyen – a borítón, illetve az őt ábrázoló matricán – egyaránt aláírta. “A mexikói világbajnokság idején 29 éves Pelé a bajnokság abszolút sztárja volt. A kupát Brazília nyerte meg, ahol Pelé 4 gólt rúgott, köztük egyet a döntőben Olaszországnak. A gyűjtők számára ezért is óriási értéket képvisel, hogy éppen ő szignálta az albumot.

Az album egyébként egy nagyszabású Panini-árverés része, amelynek során 90 darab régi, labdarúgás témájú matricaalbum kerül kalapács alá. A relikviákat egy holland gyűjtő kínálja aukcióra, aki az évek során a világ különböző pontjairól minden albumot összegyűjtött.

A teljes album

A szakértő, Waaijers szerint a teljes és rendkívül jó állapotú, az 1970-es mexikói világkupa alkalmából kiadott albumok igazi különlegességnek tekinthetőek. “1970-ben mindössze két matricát tartalmazó csomagokat lehetett kapni, ami miatt igen hosszadalmas volt az összes matricát összegyűjteni az albumhoz. Manapság már csak nehezen és drágán lehet az eredeti matricákhoz hozzájutni, így igen bonyolult befejezni egy albumot. Számos albumba ugyanakkor a tulajdonosaik beleírták a világbajnokság eredményeit. A most árverésre kínált album viszont kizárólag Pelé aláírásait tartalmazza, semmiféle további bejegyzés nem található benne.”

Panini-album: kiváló befektetés

Az utóbbi években a Panini-albumok értéke folyamatosan növekszik. “Világosan látható, hogy a régi Panini-albumok értéke kétévente, az Európa-bajnokságok és a világbajnokságok alkalmával növekszik. Ez nemcsak a régi albumokra, hanem a frissebb Európa- és világbajnokság témájú albumokra is igaz. Amerikában már egy ideje bevett pénzszerzési gyakorlattá vált a sport témájú kártyák gyűjtése, ami mostanában Európában is kezd egyre népszerűbbé válni. Érdemes a teljes Panini-albumokat biztonságban őrizni, hiszen nagy esély van rá, hogy néhány éven belül az értékük sokszorosáért lehet értékesíteni őket.

Az album árverése elkezdődött és március 26-án, vasárnap zárul. Az érdeklődők száma egyre növekszik, a licitálást nem érdemes halogatni.
Az árverést itt találja: www.catawiki.hu/1970