NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Villanyautókat vesznek az amerikai nagyvárosok

Óriási közbeszerzést terveznek az USA nagyvárosai: harminc nagyváros összesen tízmilliárd dollár értékben venne elektromos járműveket a következő években.

A nagy közös projekt a Nyugati-part nagyvárosaiban indult. Los Angeles, San Francisco, Seattle és Portland hirdette meg januárban az autógyártók között, hogy együtt 24 ezer elektromos járművet venne városüzemeltetési célokra. Még el sem indult érdemben a közbeszerzés, máris további huszonnégy város csatlakozott, az így harminc várost érintő beszerzés kerete pedig elképesztő méretűre, 10 milliárd dollárosra dagadt.

A közös projekt, amiben többek közt ott van New York, Chicago és Boston összesen 114 ezer jármű beszerzését célozza. Ez még az Egyesült Államokban sem kis szám, a teljes tavalyi országos plug-in értékesítés 72 százaléka. A beszerzés mindenféle üzemeltetési célt szolgáló járműről szól a utcaseprő és szemétszállító járművektől a járőrautókon át akár az elektromos tűzoltóautókig. Mint minden normális közbeszerzésnél, az első lépés most az egyeztetés a lehetséges pályázókkal. Ez zajlik éppen. Felmérik, mely gyártók milyen mértékben szándékoznak részt venni a beszerzésben, aminek nem titkolt célja, hogy felpörgesse a gyártók villanyautós irányú fejlesztéseit, illetve, hogy a meglévő járműveik mellett ösztönözzék őket különféle elektromos céljárművek, akár villanyos tűzoltóautók fejlesztésére.

A projektnek a villanyautóipar felpörgetése mellett van egy erős üzenete is, méghozzá a kormány felé. Matt Petersen, Los Angeles fenntartható fejlődésért felelős hivatalnoka szerint ugyanis nem számít, mi történik Washingtonban, a városok továbbra is a klímaváltozás kezelésének élén állnak majd. Utalt rá, hogy Donald Trump rövid kormányzása alapján a klímaváltozás elleni küzdelem és a környezetvédelem terén nem sok jó várható kormányzati oldalról a ciklus alatt.

totalcar.hu