Hírek

Tovább bővül a cseh államvasutak utasainak száma

Vasút
A cseh állami vasutak (Ceskédráhy, CD) utasainak száma több mint 2,5 millióval 89,5 millióra nőtt az idei első hat hónapban éves összehasonlításban.

Új hajóállomást épít a MAHART PassNave

Hajózás
A MAHART PassNave Kft. vízre telepített, nemzetközi hajóállomást alakít ki Esztergomban.

A FlixBus megduplázta amerikai hálózatát

Közút
A sikeres dél-kaliforniai, nevadai és arizónai piacra lépés után a zöld buszok Sacramento, Reno és a BayArea területén is felbukkantak.

Új nemzetközi útvonalakon szállít a DACHSER

Logisztika
A német és európai gyűjtőszállítmányozási piac piacvezetőjeként a DACHSER kiterjedt szárazföldi szállítási hálózattal rendelkezik. A logisztikai szolgáltató emellett a tengeri szállítmányozás terén is szorosan integrált gyűjtőszállítmányozási hálózatot fejleszt: 2018-ban 26 új LCL (less than container load) összeköttetést létesítenek. Meglévő szolgáltatásai közül hat esetében a DACHSER növeli az indulások gyakoriságát: két hét helyett hetente indulnak majd a szállítmányok.

2018 a konszolidált túlélés éve

NavigátorVilág
Kiadónk második klubrendezvényén, június 20-án, Budapesten a hazai piacon meghatározó vasúti árufuvarozók és szállítmányozók ügyvezetőit, illetve vezérigazgatóit (képünkön balról jobbra): Varga Botondot (LTE Hungary), Katona Lászlót (MMV), Boda Jánost (GYSEV Cargo), Kovács Istvánt (Floyd) és Kovács Imrét (Rail Cargo Hungaria) kérdezte az idei év megítéléséről Andó Gergely főszerkesztő. A kerekasztal-beszélgetést szerkesztett formában közöljük. – Dübörgő piaci igénnyel indult 2018 az árufuvarozók számára. Képes-e a vasút ma eleget tenni ennek a térségünkben? Kovács Imre: – Nem tipikus évet írunk: az uniós források elköltése olyan beruházásokat hozott létre, amelyek a vágányzárak miatt nagyban meghatározzák a működési környezetünket – de erre készülhettünk tavaly szeptember óta, partneri együttműködésben a MÁV-val. Rövid távú megoldásként – a szolgáltatási színvonal fenntartása mellett – az elterelések többletköltségét tovább terheltük az ügyfelekre, akik jellemzően meg is fizették azokat, ez azonban hosszú távon már nem valósítható meg. Mennyiségi elvárásokat most nem támasztottunk, és kiemelten odafigyelünk az új üzletek gazdaságosságára: csak akkor vágunk bele, ha rendelkezésre állnak hozzá dedikált vagonok, pálya, mozdonyvezető és kocsivizsgáló egyaránt. E négy összetevő egyenkénti és együttes hiánya – és leginkább az emberi erőforrásé – egyúttal jól le is képezi a mai magyar vasút szűk keresztmetszeteit. Az idei stabilizálódás után, az uniós források kifutásával, 2019 őszétől ráadásul

„A piaci helyzetre nem reagáló fuvarozók megégethetik magukat”

NavigátorVilág
A Waberer’s vezérigazgatója minden korábbinál hangosabban kongatta meg a vészharangot a magyar közúti fuvarozóvállalkozások feje felett, és a rendkívüli piaci helyzetre tekintettel egységes szakmai fellépést sürgetett. Vajon minden cég érzi a jelenlegi nehézségek súlyát? És mi lesz azokkal, akik továbbra is a maguk feje után mennek? Lajkó Ferenccel beszélgettünk.

„További növekedésre számítunk”

NavigátorVilág
A Trieszti Kikötőben a Trieste Marine Terminal (TMT) kezelésében lévő 7-es mólóval kapcsolatos, zárt határidejű koncessziós megállapodás 2075-ben zárul, cserébe egy 180 millió eurós beruházásért, amelyet a TMT már tavaly elkezdett megvalósítani, és ami a későbbiekben a kikötőhely kibővítését eredményezi majd. E havi címlapsztorinkban Carolina Semino, a társaság magyar piacért felelős képviselője nyilatkozott.

Új WIZZ-útvonal Budapestről: Budapest-Doncaster Sheffield

Légi közlekedés
A Wizz Air, Magyarország vezető légitársasága és Európa egyik leggyorsabban növekvő légitársasága új, Budapest és Doncaster Sheffield között közlekedő járatot jelent be. Ez csak egy a 11* új útvonal közül, amellyel ma bővült a Wizz Air széles hálózata.

Újabb német autógyártó itthon: BMW gyár épül Debrecenben

Közút
A német autógyártó több mint egymilliárd euróért, vagyis több mint 320 milliárd forintért fejleszt majd a városban, és már a beruházás elején több mint ezer új munkahelyet hoz majd a hajdú-bihari megyeszékhelyre.

Beszállt az ITK Holdingba a Mol

Közösségi közlekedés
A Mol megvásárolta budapesti székhelyű és debreceni telephelyű ITK Holding Zrt. többségi részesedését, ezzel az autóbuszos közösségi közlekedés piacára lép. 

Szövetség a fenntartható fuvarozásért

Közút
Szövetséget kötött az E.ON, a H&M, a Scania és a Siemens, melynek kiindulási pontja a Megvalósíthatósági tanulmány: a fosszilis energiaforrástól mentes árufuvarozás elérése 2050-re.

Fejlesztik a szegedi tömegközlekedési hálózatot

Közösségi közlekedés
Uniós támogatással, 1,3 milliárd forintból fejlesztik az út- és tömegközlekedési hálózatot Szegeden.

MÁV-Start: jegyvásárlással bővítették a Vonatinfó alkalmazást

Vasút
Az Android és iOS operációs rendszerrel működő okostelefonra letölthetővé vált a jegyvásárlási funkcióval bővített Vonatinfó alkalmazás.

Durva pilótahiány köszönthet a világra

Légi közlekedés
Az amerikai Boeing repülőgépgyártó frissített előrejelzése szerint 2037-ig minden eddiginél több, 790 ezer új pilótára lesz szüksége a légiközlekedési iparágnak a business jetek és polgári helikopterek pilótáit is beszámítva. 

Kedvező kondíciókkal

NavigátorVilág
A termelőeszközök és haszongépjárművek finanszírozási piacán tavaly piacvezető volt a Budapest Lízing, ezt a szerepüket továbbra is szeretnék megtartani. A piac sajátosságairól, jelenlegi kihívásairól és a Budapest Bank pénzügyi megoldásairól Toldi Balázs vállalati üzletágvezető tájékoztatta lapunkat.

A RID-ADR 2019 előírásai

NavigátorVilág
Több, mint 130 szakember vett részt május 30-án a Hungária Veszélyesáru Mérnöki Iroda szervezésében a 2019. január 1-jétől életbe lépő, a veszélyes áruk nemzetközi szállítására vonatkozó közúti és vasúti előírások bemutatóján Budapesten. Az új RID-ADR 2019 követelményeit Sárosi György veszélyesáru-szakértő ismertette mintegy négy órában. A nagysikerű fórum néhány fontos részletét foglaljuk össze az alábbiakban.

„A fogyasztói hangulat Európa-szerte pozitív”

NavigátorVilág
A Prologis Európa legnagyobb logisztikai ingatlanszolgáltatója, amely több, mint 12 stratégiai piacon (a kontinens 12 országában és Nagy-Britanniában) aktív. 2017 jelentős év volt a vállalat életében: a kiemelkedő pénzügyi eredményeken túl egyszerűsítették üzleti modelljüket abból a célból, hogy egy olyan vállalatot építsenek, amely felkészülten képes reagálni a piaci folyamatok világszerte megfigyelhető változásaira, nyilatkozta lapunknak Kemenes László hazai ügyvezető.

2021-re felújítják a Belgrád–Bar vasútvonalat

Vasút
Jövőre folytatódik a Belgrád–Bar vasútvonal felújítása, a projektum várhatóan 2021-ben fejeződik be – ismertette Zorana Mihajlović illetékes miniszter.

Új korszak kezdődik a győri Audi gyárban

Közút
Hivatalosan is beindult a villanymotorok sorozatgyártása az Audi Hungaria győri gyárában. Az Audi e-Tron hajtásláncába szánt egységek 8500 négyzetméteren készülnek moduláris eljárással. A több tízmillió eurós beruházás száz új munkahelyet hozott létre.

Már tervezik a metró és a HÉV összekötését

Közösségi közlekedés
A Főmterv készítheti elő a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötését, nettó 2 milliárd 26 millió forintért, az összeg magában foglalja a rákoskeresztúri szárnyvonal előkészítését is.

Pécs sem kér az Ikarus Egyedi elektromos buszaiból

Közösségi közlekedés
Mégsem vesz elektromos buszokat a pécsi önkormányzat a néhány hete csődvédelmet kért Ikarus Egyedi Kft.-től. Az időközben megdrágult buszokra nincs plusz állami pénz, a különbözetet önerőből nem tudja finanszírozni a város, emellett a bajban lévő gyártócég sem tudta tartani a határidőket.

Egyelőre nem a brüsszeli büdzsére

Közút
Magyarország nem ért egyet az uniós költségvetés jelenleg előterjesztett formájával, mert az nem szolgálja hazánk érdekeit a szükséges mértékben, valamint a tervek szerint lényegesen kevesebb kohéziós támogatást kapnánk az előző időszakhoz képest – jelentette ki az MTI-nek Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Brüsszelben.

eF01: a Peugeot új elektromos kerékpárja

A Peugeot megkezdte futurisztikus, többszörösen díjnyertes, összehajtható elektromos kerékpárjának nemzetközi forgalmazását. Az eF01 villany-bringaként és elcsomagolható drótszamárként egyaránt egyedülálló, élvonalbeli konstrukció.

Pitypangból készülő gumiabroncsok a Continentalnál

Közút
Már idén megnyílik a technológiai vállalat kutatólaboratóriuma.  A Continental azt tervezi, hogy a pitypangból készült gumiabroncsok 2023-ra a kereskedésekben lesznek.

Irodát nyit a Rail Cargo Group a Trieszti Kikötő területén

Logisztika
A T.O. Delta és Rail Cargo Group között fennálló partnerség egyre erősebb és erősebb lesz, jelzi ezt a nemsokára megnyitó képviseleti iroda is, amely a Trieszti Kikötő területén helyezkedik majd el.

Kerékpárszállítási próbaüzem a 4-es metró vonalán

Közösségi közlekedés
Kerékpárosok utaznak a 4-es metró vonalán tartott kerékpárszállítási próbaüzem napján, 2018. július 21-én. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV a budapesti metróhálózaton először teszteli kerékpárok szállításának lehetőségét. A 4-es metróvonal összes állomásán van olyan lift, amely alkalmas erre. A metrószerelvényeken a kijelölt helyen legfeljebb két kerékpár szállítható, és azokat biztonsági övvel rögzíteni kell.

Varga Bálint lesz a Gebrüder Weiss magyarországi ügyvezetője

Logisztika
Jürgen Bauer korábbi kelet-európai regionális igazgató új feladatköre miatt szükségessé vált a régiók újrafelosztása és az utódlás megoldása.

Öreg gép nem vén gép – a többség ma is jó formában van

KözlekedésVilág
Évről évre egyre több kereskedelmi repülőgép gördül ki a gyártók kapuján, így a világszinten növekvő flotta ellenére is frissül a géppark. Az új építési technológiák, a gazdaságos hajtóművek megjelenésével fokozatosan szorulnak ki a hetvenes–nyolcvanas években tervezett típusok a közforgalomból.

Felfelé ívelő, szárnyaló pályán

NavigátorVilág
Bóta László 1996-ban kezdett a Malév Cargónál, 2001-től a világ legnagyobb, légitársasági képviseleteket (General Sales & Service Agent, GSSA) tömörítő European Cargo Services Csoporthoz tartozó Globe Air Cargo magyarországi ügyvezető igazgatója. „Azóta is élvezem a kerozinszagot” – válaszolja lapunk pályáját firtató kérdésére azzal, hogy igazán inkább a nemrégiben ötfősre bővült csapata a fontos.

„A racionális minőség hívei vagyunk”

NavigátorVilág
Folyamatosan megújuló modellválaszték, minőségi szolgáltatás, személyre szabott finanszírozási konstrukciók, szakmailag felkészült márkakereskedői hálózat jó néhány prémium értékesítőponttal – Bagyó Dávid, a Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft . tavaly októberben kinevezett haszongépjármű-igazgatója szerint e tényezők miatt jó a márka piaci megítélése, ezeknek köszönheti a piacvezető pozíció kivívását, amit most már évek óta sikeresen őriz.

Hat új úti cél és újabb Budapest – Frankfurt járat a Lufthansa téli menetrendjében

Légi közlekedés
A Deutsche Lufthansa AG ma bejelentette a 2018/19-es téli menetrendjének újdonságait. A magyar utazók számára legfontosabb hír, hogy a légitársaság tovább bővíti járatszámát Budapest és Frankfurt között. Az útvonalon korábban a téli menetrendben négy járat közlekedett, 2017. december 11-től viszont a téli időszak alatt is naponta öt, illetve heti 35 járat közül választhattak az utasok. 2018 októberétől ismét bővül ez a járatszám és a hétfőtől péntekig közlekedő új, délutáni járatoknak köszönhetően heti 40 Lufthansa-járat áll az utasok rendelkezésére a két város között.

Beköltözik a repülőtérre az Ekol Logistics

Logisztika
Bérleti szerződést kötött a Budapest Airport Zrt. és az Ekol Logistics Kft., aminek eredményeként a logisztikai társaság légi szállítmányozási központja a tervek szerint 2019 végére megvalósuló új Cargo City nevű létesítményben kap helyet. A Budapest Airport idén nyáron kezdi meg a Cargo City építését, amely egy raktárterületeket és irodákat magába foglaló épületet biztosít a légiáru-kezelés céljaira, illetve egy második raktárépületet is a szállítmányozó vállalatok részére.

Prologis: 97,2 százalékos kihasználtság a negyedév végén

Logisztika
A Prologis ismertette Európában elért 2018-as második negyedéves eredményeit. 974 000 négyzetméter bérbeadott terület, 8 új, összesen 271 163 négyzetméternyi fejlesztés megkezdése, amelynek már 65,3 százaléka bérbeadásra került.

Tesla kamionokat tesztelhet a Waberer’s

Közút
Stratégiai innovációs együttműködésről tárgyaltak a Waberer’s vezetői az Egyesült Államokban. A vállalat képviselői a Tesla központjában az elektromos kamionok teszteléséről és európai bevezetésének lehetőségeiről, az Amazonnál a partneri kapcsolat mélyítéséről egyeztettek, valamint a DAF anyavállalatánál, a PACCAR cégcsoportnál is tárgyalásokat folytattak.

Új vezető a Rail Cargo Logistics – Hungaria élén

Logisztika
A Rail Cargo Logistics – Hungaria Kft. ügyvezetői posztját 2018. július elsejétől Olár Andrea tölti be. A csaknem három évtizedes vasúti szállítmányozói tapasztalattal rendelkező szakember a Schenker vasúti igazgatói beosztását cserélte fel a piacvezető speditőr vállalat vezetőjének pozíciójára, ahol Vernes Andrást váltotta. Karrierjét a Metalimpex külkereskedelmi vállalatnál kezdte, majd a cég utódvállalatánál, a Metcospednél vezette az exportosztályt. 2007-től annak a Romtrans Hungáriának lett az ügyvezetője, amely 2011-ben beolvadt a Schenkerbe, ahol Vásárhelyi Árpád mellett dolgozott. A Rail Cargo Logistics – Hungariához történt csatlakozása szervesen illeszkedik a szakember szakmai orientációjába. Szakdolgozatát a szállítmányozói piac globalizációjának, a vasút liberalizációjának hatásairól és a lehetőségeiről írta egy jelentős közép-kelet-európai szállítmányozó vállalat magyar leányvállalata számára. A 2007-ben a Metropolitain Egyetemen megfogalmazott gondolatait most a gyakorlatban válthatja valóra. Olár Andrea régóta kapcsolatban állt a Rail Cargo Grouppal, ismeri annak szervezeti működését, munkamódszereit és munkatársait is. Új pozíciójában elsődleges feladatának tekinti a Rail Cargo Logistics – Hungaria növekedésének támogatását új üzletek, forgalmak és megbízók megnyerésével. Ennek érdekében a meglévő üzletek mellett új projekteket indít, beleértve a cégcsoportban már működő kínai vasúti fuvarozási szolgáltatásokat, az iráni piacot és az intermodális, illetve konvencionális forgalmak fejlesztését. Feladatának tartja, hogy a Rail Cargo Logistics – Hungaria képes legyen az olyan árukibocsátó

Az ellátási láncok értékének összetevői

Logisztika
Az ellátási láncok folyamatosan változnak, amely a logisztikai ingatlanokkal szemben támasztott követelményeket is formálja. Ez a tanulmány az ellátási láncokon belül a logisztikai ingatlanok szerepével foglalkozó három részből álló sorozat második része. Sorozatunk első részében megvizsgáltuk, hogy az e-kereskedelem és a szolgáltatások növekvő színvonala milyen hatással van az ellátási láncokra és a logisztikai ingatlanokra. Megfigyeltük, hogy az e-kereskedelem térnyerése következtében az ellátási láncok közelebb húzódnak a fogyasztókhoz, és ezáltal nő a kereslet a drágább, foghíjbeépített (infill) logisztikai ingatlanok iránt.

Űrételek a Lufthansa-gépek fedélzetén

Légi közlekedés
A Lufthansa az LSG Csoport által Alexander Gerst számára kifejlesztett ünnepi fogást szolgálja fel a Németországból induló hosszú távú járatokon.

Kevés a gépjárművezető, vonzóbbá kell tenni a szakmát

Közút
A logisztikai ágazat legnagyobb problémája jelenleg a szakképzett gépjárművezetők hiánya. Egy nemrégiben készült Világbank-kutatás szerint egész Európában nincs elég sofőr: csupán Németországban 45 ezerre lenne még igény. Európa egyik legnagyobb gépjármű-logisztikai szolgáltatója, az osztrák központú, de Győrben masszív magyarországi jelenléttel rendelkező Hödlmayr azt követeli, hogy minden érdekelt fél részvételével tegyék vonzóbbá a szakmát.

Új karbantartó hangárt nyitott a WIZZ

Légi közlekedés
A Wizz Air Szófiában megnyitotta legújabb karbantartó központját.

Jubileumi mozdony hirdeti a MÁV 150 évét

Vasút
A vonat szó 150 nyelvre lefordított változatából készült feliratok díszítik azt a mozdonyt, amely Európa egyik legrégibb vasúttársaságának másfél évszázados történelmére emlékezteti az utasokat itthon és külföldön egyaránt. A Magyar Posta jubileumi bélyegblokk kibocsátásával köszöntötte a MÁV-ot. Az állami vasúttársaság megalakulásának,valamint a 68. Vasutasnap alkalmából összesen 350-en részesültek miniszteri, illetve vállalati kitüntetésben.

Csődbe ment az Ikarus Egyedi

Közösségi közlekedés
Csődöt jelentett a dízel és elektromos Modulo autóbuszokat előállító Ikarus Egyedi Kft. – közölte a cég vezetése.

Mikor indul a következő?

KözlekedésVilág
Buszmegállóban vagy vasútállomáson ma már egyre ritkábban nézzük meg a menetrendi laptáblákat vagy a bonyolultnak tűnő számsorokat. Az utasok közül egyre kevesebben tudják, hogy a körbe foglalt kalapács, az inverz 31-es szám vagy a hópihe éppen milyen menetrendet jelöl. Ma már sokan a kedvenc applikációban nézik meg a menetrendet okostelefonjukon, amelyeknél komoly harc folyik a háttérben.

A kisvasutak fenntartása nem teher, sőt, konkrét turisztikai előnyökkel jár

KözlekedésVilág
A megmaradt vasúti mellékvonalak szerepe ma nem tisztázott, a túlélést jelentő koncepciók és fejlesztések elmaradtak, és sokszor csak alibi menetrendet fenntartva kínlódik a MÁV-START az üzemeltetéssel. Sorozatunk második részében is jó példákat keresünk, elsősorban turisztikai szempontból.

Ragaszkodnak a semleges pozícióhoz

NavigátorVilág
„A Koperi Kikötő egy neutrális kikötő, amely tiszteli partnerei üzleteit, de egyúttal szükség esetén támogatást is nyújt már meglévő és új üzleti projektek kapcsán” – biztatja a Koper nyújtotta szolgáltatásokban érdekelt, de egyelőre egyetlen helyi ügynökhöz sem kapcsolódó magyar cégeket Borut Šemrl, hogy keressék fel őt lehetséges információforrásként.

„Nem árt, ha minket is megcsap a mozdony füstje”

NavigátorVilág
Mondja ezt a vasúttársaság kereskedője az első rakodások idején vagy a kritikus határpontokon való jelenlétüket indokolva, aki elhivatottan beszél a vasútlogisztikai szakmáról, de nem elbizakodott annyira, hogy vasutasnak nevezné magát. Drinóczi-Horváth Rékával beszélgettünk többek között nyitott irodáról, szakmai ranglétráról, a szolgáltatások ár-érték arányáról, a munkaerőhiány megoldásáról.

A repülőgép-karbantartás európai és hazai trendjei

KözlekedésVilág
A RepülésVilág konferencián a fenti címmel hangzott el kerekasztal-beszélgetés Demény Árpád Szilárd, az Aeroplex vezérigazgatója és Szomora Sándor, a Lufthansa Technik Budapest vezérigazgató-helyettese részvételével. A moderátor Wolf Péter, a Pest Megyei Önkormányzati Hivatal elnöki tanácsadója volt.

A légi áruszállítás védelmének kihívásai

KözlekedésVilág
Az ORFK Repülőtéri Rendőr Igazgatóság a magyar rendőrség speciális szervezeti egysége, amelynek kiemelt feladatai a hazai repülőterek közbiztonságának, közrendjének biztosítása, fenntartása, és országos illetékességgel a polgári légi közlekedés jogellenes cselekményekkel szembeni védelme, valamint a légi áruszállítás biztonságának szavatolása.

68. Vasutasnap – 5 miniszteri és 27 vállalati kitüntetés a RailCargo Group magyarországi leányvállalatainál

Vasút
Az ágazatpolitika, illetve a vasútszakmai közösség egyaránt elismeri a Rail Cargo Group magyarországi leányvállalatainak kimagasló képességét és a hazai árufuvarozási piacon betöltött vezető szerepét.

DAF tehergépkocsi-konfigurátor: az iparág legjobbja

Közút
A DAF Trucks új etalont állított fel az ideális tehergépkocsi létrehozásában az interneten. Az új 3D-s DAF tehergépkocsi-konfigurátor az összes megrendelhető tengelykonfigurációt és fülkeváltozatot megjeleníti, miközben minden lehetséges gyári opciót is tartalmaz – mindezt három dimenzióban. A konfigurált tehergépkocsi közvetlenül megosztható a márkakereskedővel és a felépítményezővel, ami csökkenti az átfutási időket és maximális hatékonyságot tesz lehetővé.

2018. június

NavigátorVilág

A távoli irányítási rendszerek fejlesztése

KözlekedésVilág
A HungaroControl statisztikái is alátámasztják azokat a trendeket, melyek szerint az elmúlt három évben intenzíven növekedett a hazai légi forgalom. Tavaly 906 147 légi járművet kezeltek a HungaroControl szakszolgálatai, ebből 810 243-at a magyar légtérben (708 112 az átrepülő gépek száma, 102 131 a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér induló- és érkezőforgalma), 95 904-et pedig a koszovói KFOR szektorban.

Utánpótlásképzés a légi iparban

KözlekedésVilág
A légi ipar dinamikusan fejlődik, aminek a gazdasági háttere adott, azonban a bővülés hosszútávú megtartásához a humán erőforrás, a szakszemélyzet biztosítására is szükség van, jelentette ki előadásában Győri Gyula, a szaktárca légügyi főigazgatója a kiadónk által rendezett RepülésVilág konferencián.

Megérkezett a 100. Renault Trucks vontató a Waberer’s-hez

Közút
A Renault Trucks Cinkotai úti telephelyén, csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át az utolsó, századik Renault Trucks T 480 típusú nyergesvontatót a Waberer’s által 2018-ban megrendelt szériából. A beruházás értéke elérte a 7,2 millió eurót, melynek köszönhetően a fuvarozó vállalat regionális szerződéses logisztikai üzletágának vontató flottájának átlagéletkora több, mint fél évvel csökkent.

Utazás luxuskivitelben

KözlekedésVilág
A Mercedes-Benz turista-autóbuszai, különösen a Kassbohrer által karosszált Setra járművek mindig a hosszútávú személyszállítás legmagasabb szintjét jelentették. A két új típus az elmúlt évben mutatkozott be, habár a Setra 500-as sorozatának járművei több, mint három évvel ezelőtt jelentek meg a piacon, azonban a kétszintes kivitelre tavalyig várni kellett. A hazai forgalmazó, az EvoBus jóvoltából a Setra új, emeletes változatát és a MB Tourismo egyik legmagasabb felszereltségű példányát is kipróbálhattuk hazai környezetben.

A vicinálisok túlélése

KözlekedésVilág
A megmaradt vasúti mellékvonalak szerepe ma nem tisztázott, a túlélést jelentő koncepciók és fejlesztések elmaradtak, és sokszor csak alibi menetrendet fenntartva kínlódik a MÁV-START az üzemeltetéssel. Sorozatunk második részében is jó példákat keresünk, elsősorban turisztikai szempontból.

Nagy dobásra készül Ferihegy

Logisztika
Ötödik sebességbe kapcsol a ferihegyi reptér az áruszállításban is. A jövő nyárra elkészülő Cargo City belépésével évi 200 ezer tonnára bővülhet a repülőtér áruforgalma.

Roman Stolicny a LIEGL&DACHSER új vezérigazgatója

Közút
A nemzetközi logisztikai szolgáltatásokat nyújtó DACHSER új ügyvezetőt nevezett ki a magyarországi LIEGL&DACHSER élére. Roman Stolicny egyben a DACHSER Szlovákia ügyvezető igazgatója és az igazgatótanács tagja

A közösségi autózás erősödése Budapesten

KözlekedésVilág
Miért ragaszkodunk a drágán fenntartható saját autóhoz, ha könnyen és gyorsan elérjük a közöst? Miért szennyezzük a környezetet, ha elérhető a villanyautó? Miért fizetünk a parkolásért, ha nem kell? Miért álljon a ház vagy a munkahely előtt egész nap az autó, ha úgysem használjuk? Miért ne kereshetnénk az autóval pénzt, amíg nyaralunk?

Versenyhelyzet-elemzés: Budapest–London

KözlekedésVilág
Sorozatunk következő részében Budapest és az Egyesült Királyság fővárosa közötti kapcsolatokat vizsgáljuk. Nyolc év alatt megduplázódott a két város közötti légiforgalom, ahol összecsapnak az árak, a szolgáltatások és a célrepülőterek városi kapcsolatai is.

Erőteljes növekedésben a teljes körű vasúti megoldások specialistája

NavigátorVilág
Tavaly több, mint 25 százalékkal növelte forgalmát a VTG Rail Logistics Hungaria Kft ., ami így már meghaladta a 11 milliárd forintot, és az adózás előtti eredmény is megháromszorozódott. Az idei évre óvatosabb növekedési számokkal terveznek, hiszen tavaly több eseti fuvarfeladat is hozzájárult a jó eredményhez. A cég jelenlegi piaci helyzetéről, valamint a vasúti szállítmányozók előtt álló kihívásokról és az azokra adandó lehetséges válaszokról Potvorszki Zoltán ügyvezetővel és Juhász Péter sales managerrel beszélgettünk.

A gyógyszerlogisztika a szállítmányozás felsőfoka

NavigátorVilág
A DHL márka már régóta nem korlátozódik csak a gyorspostaszolgáltatásokra, de még a globális megoldásokra sem, mint például a Forma-1 fuvarfeladatai, a köztudatban mégis ezek a legismertebb megjelenési formái. A közúti szállításokra szakosodott Freight sem csak hagyományos fuvarozással foglalkozik, vannak belső üzletágai például élelmiszerlogisztikára, gyógyszerszállításokra. A magyar leányvállalatnál 2011 óta hűtöttáruszállítmányozási osztály végzi ezt a tevékenységet, amelynek keretében legutóbb kuriózumként még cápák szállítására is sor került (ld. keretben. A szerk.), tudtuk meg Kapczár Tamás osztályvezetőtől.

900 autóbuszt szállít Brazíliába az IVECO BUS

Közút
Az állami iskolák tanulói részére szállított járművek rendelkeznek a mozgáskorlátozott utasokat segítő mobilülés-technikával (Mobile Armchair Device) is.

Új irányítási struktúra

NavigátorVilág
Július elsejétől Vernes Andrást várhatóan Olár Andrea váltja majd a Rail Cargo Logistics – Hungaria élén – adott tájékoztatást Kovács Imre. Vernes Andrást a napi operatív munkából azért kellett kivonni, hogy támogassa a Rail Cargo Group (RCG) történetében a legnagyobb hatású szervezeti átalakítás hazai bevezetését. A változások révén az RCG magyarországi vállalatai is mátrixszervezetű irányítási modellre állnak át, követve az osztrák anyacéget.

„Negyven évig nem lesz probléma a bajai kikötővel”

NavigátorVilág
Aláírás előtt áll az a kivitelezői szerződés, amely megadhatja a startjelet a közel 4 milliárd forint értékű bajai kikötőfejlesztés elindulásához. Ha a projekt eredményesen zárul, akkor a korábbi beruházásokkal együtt mintegy 6–7 milliárd forintnyi fejlesztésen lesz túl a Bajai Országos Közforgalmú Kikötő. A részletekről a társaságot immár 17. éve irányító Nagy László ügyvezetővel, a Magyar Dunai Kikötők Szövetsége nemrég újraválasztott titkárával beszélgettünk, aki 2013-ban a Közlekedésért Érdemérem kitüntetésben részesült.

SMM 2018: a Scania bemutatja erős és fenntartható motorjainak kínálatát

Közút
Szeptember 4. és 7. között Hamburgban a Scania is részt vesz az idei SMM nemzetközi hajózási kiállításon, hogy bemutassa a hajózási alkalmazásokhoz kínált fenntartható és erős megoldásainak széles választékát. A Scania folyamatosan az üzemanyag-takarékosság, az üzemidő és a kategóriavezető teljesítmény/tömeg arányra összpontosít, így termékei a legnagyobb kihívást jelentő hajózási alkalmazások követelményeinek is megfelelnek. Rekordévet jelentett a 2017-es esztendő a Scania hajómotorok számára, minden idők legnagyobb rendelésállományával, kiszállításaival és értékesítésével. „Fantasztikus évet zártunk 2017-ben” – mondta Torben Dabrowski, a Scania hajómotorok globális termékmenedzsere. „A rekordmennyiségek mellett számos jelentős szerződést is kötöttünk kiemelt ügyfelekkel, így teljes magabiztossággal érkezhetünk az idei SMM kiállításra. Már nagyon várjuk, hogy még több potenciális ügyfélnek bemutathassuk hajómotorjaink kínálatát.” Vezető minősítő szervezetektől kapott típusjóváhagyások A Scania hajómotorjai vezető minősítő szervezetektől kaptak típusjóváhagyásokat. Legutóbb a DI16M motor kapott ilyet, amely közös nyomócsöves, extra nagy nyomású üzemanyag-befecskendezéssel (XPI) akár 1150 lóerő (846 kilowatt) teljesítményű is lehet. Ez kiváló példája a Scania innovatív kutatás-fejlesztési szemléletének, amely megnövelte a termékek teljesítményét, miközben teljesítik a globális biztonsági és környezetvédelmi szabványok előírásait. „A Scania tehergépkocsik és ipari alkalmazások számára készülő motorjainál 2007 óta használják az XPI-rendszert, így a hajómotorjaink kínálata az ezzel a technológiával szerzett kiterjedt tapasztalatok előnyeit maximálisan élvezheti” – mondta Dabrowski. Napirenden

Kiszorulhatnak a magyar fuvarozók az európai uniós piacokról

Közút
Az Európai Parlamentben előterjesztett Mobilitási Csomagban megfogalmazott kiküldetési irányelvnek a közúti fuvarozásra való kiterjesztése ellehetetlenítheti a kelet-európai és azon belül a magyar fuvarozók helyzetét.

Élénkül a verseny a logisztikai piacon

Logisztika
A magyar vásárlók 2017-ben mintegy 33 milliószor rendeltek terméket online, melynek 70 százalékát külső logisztikai cég juttatta célba, és tavaly a kézbesítési díjat a vevőknek sokszor egyáltalán nem kellett kifizetni. Azonban ez az idilli állapot a logisztikai cégek és az e-kereskedők részéről is áldozatokkal járt, így az áremelések hatását idén már a vásárlók is megérezhetik.

Dávid és Góliát esete, avagy hogyan hódítsunk meg fejlett piacokat?

Logisztika
A külföldi piacra lépés tehát óriási lehetőséget jelent a hazai vállalatok számára, de sok lehet a buktató is. Melyek a piacra lépés korlátai, és hogyan birkózhatunk meg velük?

Közel egy napig a levegőben – van, hogy végig sötétben

KözlekedésVilág
A kereskedelmi repülés hőskorában több napig is tarthatott egy kontinensek közötti repülőút, leginkább a repülőgépek hatótávolsága miatt, az utasoknak gyakran szállodában kellett pihenniük két hosszabb repülés között. Ma egy leszállással vagy átszállással mindegyik kontinens elérhető a másikról. Közel az idő, amikor akár közvetlen légi járatok is indíthatók lesznek bármely két pont között, csak az utasoknak kell majd kibírni a közel 20 órás repülőutat. 

Hivatalosan is befejeződött a Hódmezővásárhely elkerülő projekt

Közút
Másfél év alatt, határidőre elkészült a 47. sz. főút Hódmezővásárhely elkerülő szakasza, a kivitelezés nettó összege 27,9 milliárd forint.

Magyar diákok is indulnak a Shell Eco-marathonon

Közút
A győri SZEnergy, a kecskeméti Kandó Electric és a debreceni DE MK Team már az utolsó simításokat végzi autóján, mielőtt Londonba utazik vasárnap.

Szerződést kötött a MÁV-START és a Dunakeszi Járműjavító

Vasút
A MÁV-START Zrt. 28 hónapra szóló szerződést kötött a Dunakeszi Járműjavító Kft.-vel a vasúttársaság által üzemeltetett, több száz vasúti személyszállító jármű fővizsgáinak, korszerűsítési munkáinak, futó- és balesetes javításainak elvégzésére.

Marosvásárhelyen ismét működik a légikikötő

Légi közlekedés
A kifutópálya újraépítése után megnyitották a másfél éve bezárt marosvásárhelyi Transilvania nemzetközi repülőteret.

Gyorsított körjáratú buszjárat indul Debrecenben

Közösségi közlekedés
A Határ úti Ipari Parkban megnövekedett utazási igények kiszolgálása érdekében új járatot indít a Debreceni Közlekedési Vállalat.

Elindult az AirBridgeCargo Moszkva–Budapest járata

Logisztika
Az Európa és Ázsia közötti áruforgalom növekedésére tekintettel, heti két budapesti járatának elindításával a világ egyik vezető nemzetközi teherszállítója, az AirBridgeCargo új célállomások elérését teszi lehetővé európai ügyfelei számára.

Tízmilliókkal támogathatja az önkormányzat a Wizz Air debreceni bázisának bővítését

Légi közlekedés
Decemberben újabb bázisgépet hoz Debrecenbe a légitársaság, s újabb hét járatot indítanak. Ebben az önkormányzat is segítségükre lehet.

A Dunán és a Tiszán is újabb hidak épülnek

Közút
Új hidak épülnek a Dunán és a Tiszán, ezek részint a szomszédos régiók közötti elérhetőséget javítják, illetve az autópálya-építésekhez kapcsolódóan létesülnek.

Szerencse és valóban javuló biztonság

Légi közlekedés
Soha ennyire biztonságos évet nem zárt a polgári légi közlekedés, mint 2017-ben. Már három hónap elteltével látszik, hogy a 2018-as év nem lesz ennyire fényes, de a biztonság irányába tett elmozdulások egyre javuló tendenciákat mutatnak.

Fél órával rövidebb a vonatút Pécsről a Balatonra

Vasút
A néhány éve elkezdett pályafelújítások során előbb a Dombóvár–Kaposvár szakaszt tették rendbe, idén pedig végeztek a Kaposvár–Fonyód résszel is. Az idei nyáron végre elfelejthetik a vágányzárat és a buszos pótlást a Pécsről a Balcsira utazók.

WIZZ: dinamikus bővülés 2018-ban is

Az elmúlt időszakban a rendületlen növekedésről szóltak a hírek a Wizz Air légitársaság kapcsán. Egyre másra bővítette a hálózatot, a növekedést és terjeszkedést az új Airbus gépek folyamatos átvétele biztosította a diszkont cég számára. A 2018-as menetrendi időszakban viszont jelentős csökkentések, bázisbezárások is szerepelnek a sorok között.  

Egyszerűsödik a jegyvásárlás a MÁV Csoport honlapján

Vasút
Június 20-tól úgynevezett “mentett bankkártyával” is lehet fizetni a MÁV-START online jegyvásárlási rendszerében.

2018/2

Vasúti VezetékVilág
Ide kattintva megtekinthető a magazin teljes tartalma PDF formátumban.

Új LOT-járat Budapestről Londonba

Légi közlekedés
február 19-től a LOT csaknem mindennap két járatot kínálLondon City (LCY) Repülőtérre.

Tisztújítás az MLBKT-nél

Logisztika
A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) május végi közgyűlésén megválasztották a következő kétéves időszak elnökségét.

A fenntartható nagyvárosi közlekedésért

Közösségi közlekedés
A dugók miatt sokszor katasztrofális a forgalom Budapesten, ráadásul a régen kiépült városi terekben nem lehet több parkolóhelyet létrehozni. Mindenki számára hasznos lenne, ha egyre többen és egyre gyakrabban kerékpárral járnánakdolgozni. Ebből az apropóból szervezett Fenntarthatósági napot a KJK a MOVECIT projekt keretében, amelynek fókuszába a környezetbarát közlekedést helyezték.

DELFIN Díj a Budapest Airportnak

Légi közlekedés
Röviddel az ACI karbonsemleges minősítésének megszerzése után a Budapest Airport átvehette a Telekom által alapított DELFIN Díjat.

„Nagy lehetőségeket látunk az önvezető járművekben”

KözlekedésVilág
A közlekedési igények változatlan növekedése mellett valószínűleg nem birtokoljuk a járműveket, hanem közlekedési szolgáltatásokat akarunk majd vásárolni, miközben a mainál sokkal dinamikusabb lesz a közlekedés – mondta lapunknak Varga István. A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar dékánja szerint hamarosan eljöhet az az idő, amikor anyagilag már nem fogja megérni autót fenntartani. Mérnök szakemberekre ugyanakkor később is szükség lesz, ezért is indít idén szeptembertől autonómjármű-irányítási mesterszakot a kar, méghozzá angolul.

Már jövőre tovább bővülhet a csepeli METRANS-terminál

NavigátorVilág
Jelentős változás a METRANS-csoport életében, hogy április elsejétől Kiss Péter átvette a társaság alapítójától, Jiří Samektől a prágai anyacég igazgatósági elnök-vezérigazgatói posztját. Ezzel párhuzamosan gőzerővel halad a lengyelországi hálózatuk megerősítése, szintén Kiss Péter felügyeletével, ahová a METRANS tavaly lépett be egy akvizíció révén. Kiss Péterrel a dunaszerdahelyi terminálon készíthettünk interjút, ahol meghatározó partnereikkel közösen arról emlékeztek meg, hogy ötven évvel ezelőtt érkezett Hamburgba az első konténerszállító.

Csoportszintű összefogás a szolgáltatás minőségének javításáért

NavigátorVilág
A magyar vasúthálózaton a tehervonatok közlekedésében akut problémákat jelentenek a vágányzárak és a határátmenetek szűk kapacitásai, amik együttesen a legjobban előkészített és átgondolt üzemeltetési rendszerben is komoly késéseket, fennakadásokat képesek okozni. E tényezőkkel szemben a tehervonatokat közlekedtető vasútvállalatok eszköztelennek tűnnek, ám az MMV-nél keresik azokat a kreatív megoldásokat, amelyekkel az esetleges zavartatások hatása csökkenthető a legfőbb nemzetközi útvonalakon. – Ebben az évben jól láthatóan élénkül a vasúti árufuvarozási piac. Hogyan élik ezt meg az MMV-nél? – Munka van, küzdelem van, hiszen valóban rengeteg a feladat. Most már mi is eljutottunk oda, hogy mérlegelnünk kell, hogy mit, milyen áron és milyen minőségben tudunk megcsinálni. Minőségi szolgáltatásokat szeretnénk nyújtani, de azt ki kell jelentenünk, hogy ma a minőségi szolgáltatás Magyarországon drága. Az ügyfelek ezt nehezen értik meg, de tényleg drága.  – Mi ennek az oka? – A kapacitások végesek (úgy a személyzet és eszköz, mint az infrastruktúra vonatkozásában), számos ponton már kimerülni látszanak, miközben egyre több a fuvarfeladat a piacon. Ezek sokszor olyan határállomásokon jelennek meg, ahol rajtunk kívül álló okokból nehéz minőséget biztosítani. Kürtös és Gyékényes neve hangzik el legtöbbször ezzel összefüggésben, de eseti jelleggel ide sorolható még Hidasnémeti és Hegyeshalom is, vagy ritkábban Szabadka. A 40.a és az osztrák vágányzárak

Első a biztonság a városi járművezetőknek

Közút
„Az áruelosztásban dolgozó járművezetők továbbképzése és személyre szabott támogatása jelentősen különbözik a hosszú távú fuvarozást végzőkétől, amely leginkább az üzemanyag-megtakarítás eléréséről szól.”

Cél a szakképzett munkaerő biztosítása

Vasút
A Rail Cargo Hungaria Zrt. öt évre szóló, a vasútszakmai képzés közös támogatását, illetve a partnerség erősítését célul tűző megállapodást kötött a Győri Szakképzési Centrummal és annak tagintézményével.

A BILK Logisztikai Nyrt. tőzsdére viszi részvényeit

Logisztika
A BILK Logisztikai Nyrt. bevezeti részvényeit a Budapesti Értéktőzsdére– jelentette be sajtótájékoztatón Wáberer Lívia, a társaság vezérigazgatója. A BILK valamennyi értékpapírját a BÉT-re viszi, és azok legalább 25, de legfeljebb 49 százalékát kínálja jegyzésre a befektetők részére. A jegyzési időszak 2018. június 20-án kezdődik és július 4-ig tart. A részvények kizárólagos értékesítője a Raiffeisen Bank.

A DB Schenker Berlinben mutatta be az iHub projektet

Logisztika
Közös kutatási projekt az elektromos teherautókban mutatkozó potenciál felmérésére a városi területeken történő szállítási szolgáltatásokra vonatkozóan.

Lendületet kaphat az LNG-vel működő kamionok elterjedése

Közút
A közúti áruszállítás környezeti terhelésének csökkentése alapvető célkitűzés az iparágban, ennek elérésére pedig már több előremutató folyamat is elindult.

Európai Innovációs Nagydíjat kapott a GEFCO applikációja

Közút, Logisztika
A GEFCO, a komplex ipari ellátási lánccal kapcsolatos szolgáltatások globális szereplője, az autóipari logisztika vezető európai vállalata június 12-én Innovációs Nagydíjat nyert az Európai Autóipari Logisztika Bonnban szervezett konferenciáján.