Hírek

Jelentősen drágulhat a személyszállítás

Közösségi közlekedés, Közút
Az autóbuszok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díja 300–400 százalékkal emelkedik, amit a vállalkozások a fogyasztókra háríthatnak.

Lejáratókampány a Modulók ellen?

Közösségi közlekedés
Az Ikarus szerint annyira jók a Modulók, hogy a nagy európai gyártók és azok hazai beszállítói mindent megtesznek, hogy ellehetetlenítsék az újdonsült magyar vetélytársat.

Meghosszabbítják a Földalattit

Közösségi közlekedés
A fővárosi M1-es metróvonalat nyugati végállomásától elvezetik a Duna-partig, keleten pedig először a Kassai térig, majd a Marchieggi-hídig érhet majd el.

Cél az elővárosi közlekedés megújítása

Közösségi közlekedés
A MÁV-csoport és a Dunaújvárosi Egyetem kutatás-fejlesztési megállapodást kötött a „HÉV-motorvonatok műszaki rendszereinek felújításáról és optimalizálásáról”.

Újabb lépéssel közelebb a Budapest–Belgrád vasútvonal megépítése

Vasút
A magyarországi szakasz építéséhez a független mérnöki, valamint a műszaki ellenőrzési feladatok ellátására keres vállalkozót a MÁV.

Budapestre jön a JOON

Légi közlekedés
október 28-tól az Air France újgenerációs légitársasága, a JOON repteti az utasokat Budapestről a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre.

IDS üzemanyagkártya teherautókhoz: 100%-os, bankkártyaszintű biztonság

Közút
Az érintésmentes kártyával még soha nem volt visszaélés

Olcsóbb és gyorsabb lehet az európai áruszállítás

Vasút
Új, jégmentes kikötő és egy 520 kilométeres vasútvonal építésével csatolná az európai áruforgalmi vérkeringésbe a kínai Új Selyemút-kezdeményezés arktiszi hajóútvonalát Norvégia és Finnország.

Projektvonatok: zöld megoldás az ellátási lánc jobb kiszolgálására

NavigátorVilág
A Rail Cargo Group innovatív, határokon átnyúló megoldást dolgozott ki a szórt küldeményeknek a közútival versenyképes vasúti fuvarozására. A nemzetközi projektvonatok rendszerének megteremtésével Európa második legnagyobb árufuvarozó vasútvállalata olyan terméket fejlesztett ki, amely a tevékenységek tökéletesebb tervezésére és szervezésére, valamint a rendelkezésreálló eszközök és erőforrások jobb kihasználására alapozva magasabb teljesítményt és jobb szolgáltatást nyújt a kis- és középvállalatoknak. Ezzel hozzájárul a közúti forgalmak vasútra tereléséhez,a vasúti infrastruktúra kihasználtságának növeléséhez, és csökkenti a környezetterhelést a közép-kelet-európai régióban.

A bécsiek dönthetik el, milyen ülések legyenek az új metrókocsikban

Közösségi közlekedés
Az osztrák fővárosban az utasok dönthetik el, milyen üléseken szeretnének utazni a két év múlva forgalomba álló új metrószerelvényeken. A három ülőalkalmatosság közül május végéig választhatják ki a kedvencüket.

„Csak lövésből lesz gól!”

NavigátorVilág
Léránt György, a Metcosped társalapítója Léránt György, a magyar szállítmányozás kiemelkedő személyisége 70 éves. Szakmai tapasztalatait 1990 előtt szerezte, szaktudását azonban a rendszerváltás hajnalán megalapított Metcosped Nemzetközi Szállítmányozó és Logisztikai Szolgáltató Kft.-ben bontakoztatta ki igazán. Három cikluson keresztül volt a Magyar Szállítmányozók Szövetségének elnökségi tagja, a szervezet képviseletében meghatározó szerepet játszott a vámtörvény előkészítésében. Bár a stafétabotot már átadta fiának, a mai napig aktív, és igaz, hogy csak részfeladatot lát el a cégben, ezt ugyanolyan alázattal, a szakma iránti szeretettel végzi, mint bármikor az elmúlt évtizedekben. A klasszikus hazai szállítmányozói generáció egyik utolsó mohikánja, a Magyar Szállítmányozásért életműdíj kitüntetettje, az Európai Borlovagrend tagja a NavigátorVilágnak mesélt több, mint fél évszázadot átölelő tartalmas és eredményes pályájáról.

Kétmilliárdos beruházási programot indít a Kravtex-Kühne Csoport

Közösségi közlekedés
A Credobus márkát alapító Kravtex-Kühne Csoport áprilisban elindítja kétmilliárd forint összértékű kapacitásnövelő beruházási programját.

Budapest–Esztergom: Desiro helyett FLIRT

Vasút
Elektromos mozdonyok közlekednek a Budapest–Esztergom vonal teljes szakaszán a pályafelújításnak és a villamosításnak köszönhetően.

Budapest Airport: három hónap, hárommillió utas

Légi közlekedés
 Meredeken nőtt a ferihegyi utasforgalom márciusban és az első negyedévben.

A legjobban teljesítettek Ferihegyen

NavigátorVilág
Jelentősen nőtt Budapesten a légiáru-forgalom 2017-ben, összesen több mint 127 ezer tonna áru fordult meg  Magyarország legnagyobb repülőterén. Ez 13,4 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest, amely még a régió  kedvező növekedési adatait tekintve is szép eredménynek számít. A luxemburgi áruszállító légitársaság  nagymértékben kivette a részét a növekedésből – adta hírül az Airportal.hu.

„A cargo stratégiai fejlődési lehetőség és cél”

NavigátorVilág
A budapesti légikikötő forgalma 127 100 tonna volt 2017-ben, ismét rekordévet zártak a korábbi, 2016-os csúcs után, 13,4 százalékos növekedéssel. Másfelől nézve az elmúlt két évben majdnem 40 százalékot bővültek, ami egészen  kiemelkedő, jóval az európai repterek és a világ légiáruforgalmának átlagos növekedése felett. René Droese, az  ingatlan és cargo üzletág igazgatója és Kossuth József cargo-fejlesztési vezető válaszolt lapunk kérdéseire.

Egyre nehezebb helyzetben a magyar fuvarozók

NavigátorVilág
A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) 2018. január 25–26-án kilencedik  alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Logisztikai Konferenciát. A rendezvény fókuszában a logisztikai iparág  versenyképessége, a digitalizáció és a modern logisztikai megoldások álltak.

Terepen sem vall szégyent

NavigátorVilág
A svéd tehergépjármű-gyártó, a Scania teljes modellfrissítésbe kezdett 2016 őszén. A program a közúti  áruszállításban használt nehézvontatókkal indult, a bemutató után a zászlóshajónak számító R széria el is nyerte  2017-re Az év tehergépjárműve címet. Mindössze egy évet kellett várni arra, hogy az építőipari járművek családja is  bemutatkozzék az új külsővel és számos technikai újítással. Tavaly ősszel a nemzetközi szaksajtó képviselői előtt  debütált az XT sorozat, amelynek egy példányát alig egy hónapra rá Magyarországon is kipróbálhattuk, valós  körülmények között.

Tavaly 3,5 évet késtek a magyar vonatok

Vasút
Dacára annak, hogy az elmúlt években több helyen is fejlesztettek a pályán, a késések összidejeteljesen megfelelt a sokéves átlagoknak.

Világszínvonalú képzések jönnek a budapesti repülőtérre

Légi közlekedés
Partnerségi megállapodást kötött a Budapest Airport (BUD) és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), a világ legnagyobb légitársaságokat tömörítő kereskedelmi szervezete.

Két éve közlekedik a Lufthansa München – Debrecen járata

Légi közlekedés
Heti ötre nőtt a két város közötti járatok száma és kétszeresére nőtt az utasok száma az indulás évhez képest.

Az ABB 100 millió eurót ruház be a globális innovációs és képzési campusba

Mozaik
Az ABB a legnagyobb organikus beruházását hajtja végre az ipari automatizálás területén, a B&R ausztriai egységénél 

Májustól napelemes kisvasutak zakatolnak a Börzsönyben

Vasút
Március végén sikeres pályavizsgát tettek a napelemes motorkocsik, amelyekkel májustól lehet majd utazni.

Már 150 vállalat érdeklődik a zalaegerszegi tesztpálya iránt

Közút
Magyarország minden tekintetben felkészült arra, hogy az autóipar hagyományos korszakát követően a digitális autóipari korszakban is a legsikeresebb legyen Európában – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Zalaegerszegen.

Huszonhat Vectron érkezik a Dán Államvasutakhoz

Vasút
A Dán Államvasutak (DSB) és a Siemens 26 váltakozó áramú (AC) Vectron lokomotív szállításáról szóló szerződést írt alá.

Ki Európa legrátermettebb DAF-szerelője?

Közút
A DAF Trucks idén rendezi meg a negyedik „Az év DAF-szerelője” versenyt. A legjobb DAF-szerelő megtalálására való törekvés jól hangsúlyozza, hogy a DAF számára mennyire fontos a szakértő műhelytechnikusok intenzívképzése.

Automatizálják az utasszállító rendszert a frankfurti repülőtéren

Légi közlekedés, Vasút
A frankfurti repülőteret üzemeltető Fraport AG cég egy teljes mértékben automatizált Airval utasszállító rendszerrel fejleszti a légikikötőt.

Mérföldkő a Budapest–Esztergom vasútvonal fejlesztésében

Vasút
2018. április 9-étől korszerű, villanyvontatású FLIRT motorvonatokon közlekedhetnek az utasok a teljes 2-es vonalon

Budapest–Riga az airBaltic-kal

Légi közlekedés
Az airBaltic színeiben repülő Bombardier CS300-as heti három alkalommal közlekedik a magyar és a lett főváros között.

Széles és színes szervizportfólió

NavigátorVilág
Kevesen kapták fel a fejüket a hírre, hogy a Cosco 2016 februárjában egyesült a ChinaShippinggel. Mit jelentett ez a tranzakció a piacra nézve? Mekkora cég is ma a CoscoShippingLines? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ e havi címlapsztorinkban Nagy Gábortól, a magyarországi képviselet vezetőjétől.

Újraindított cargo járat

Légi közlekedés
A SilkWay West azerbajdzsáni légitársaság csaknem kétéves szünet után visszatér a budapesti repülőtérre, és Boeing 747-8-as típussal újraindítja menetrend szerinti cargojáratait.

M1: halaszthatatlan intézkedések

Közút
Tarthatatlan az M1-es autópálya helyzete a Magyar Autóklub szerint.

Nagy sebességű vasúti hálózat épülhet a V4-országok között

Vasút
Belgrád mellett Varsót és Kolozsvárt is nagy sebességű vasút köti majd össze Budapesttel.

2018. március

NavigátorVilág

Immár Horvátországban is fizethetik az útdíjat UTA kártyával a magyar fuvarozók

Közút
A nemzetközi fuvarfeladatokat ellátó hazai teher- és személyszállító vállalkozások számára fontos új országgal együtt 26-ra nőtt azon országok száma, amelyben nemcsak tankolhat, de az útdíjat is olcsóbban és készpénzmentesen fizetheti az üzemanyag- és szervizkártya szolgáltató cég 89.000 európai, köztük több száz magyar partnere. A hazai fuvarozók számára fontos változás az is, hogy Szlovéniában április 1-től új autópályadíj-rendszer váltja fel a jelenlegit, amelyben az UTA kártyával – a korábbiakhoz hasonlóan – utólagos útdíj fizetésre is lehetőség lesz.

Vihar egy konténer vízben

NavigátorVilág
Sokszor szóba került már, hogy a hajózás nagy előnye, hogy nagy mennyiségű árut tud egyszerre elfuvarozni. Persze, mint mindig, ennek az előnynek is megvan a hátulütője. Sok áruhoz nagy raktár kell, a nagy raktáron viszont sok a takarítanivaló. Bizony, két rakomány között akár 500–600 négyzetméter raktárpadlót és a hozzá tartozó 400–500 négyzetméter oldalfalat kell letakarítani, illetve alaposan fel/lemosni, hogy egy szén, érc vagy műtrágyarakomány után alkalmas legyen például étkezési búza fuvarozására. Ez nyáron sem könnyű feladat, télen meg… SZÖVEG: KRUPPA FERENC Sok munka és sok mosóvíz szükséges ekkora felület megtisztításához. Ráadásul a környezetünk védelmében hozott törvények értelmében a mosóvizet nem lehet csak úgy kilöttyinteni. Még akkor sem, ha egyébként tisztítószerként a régi,mindenki által ismert mosószer helyett korszerű, a természetben lebomló (a tengeri olajfúrótornyokon is használt) anyagot használunk. Nincs is baj ezzel. A hajósok mindig igyekeztek megóvni a folyókat, ami – áttételesen – akár a munkaadójuknak is tekinthető. Az előírásokban persze az is szerepel, hogy a kirakást végző félnek az árut maradéktalanul el kell távolítania a hajóból, meg az is, hogy a kikötőnek konténert kell biztosítania a mosóvíz tárolásához. Jó lenne, ha minden az előírások szerint menne! Ehelyett állandó viták vannak az ömlesztett árukból a hajóban összegyűjtött maradékkupacok eltávolítása, de főleg

A vasút szerepe az acélipari szállításokban

NavigátorVilág
Egy jó és egy rossz hírrel kezdte előadását az acélipari szakember. A vasút jelentős részben profi tálhat a napjainkban tapasztalható gazdasági  fellendülésből, ám a szektor maga nincs felkészülve erre a fejlődésre most  sem – ahogyan a 2008-ban kirobbant válság idején azt már láthattuk.

Vasúti szállítmányozás vevőszemmel

NavigátorVilág
Nem tartja magát vasúti szakembernek, de az olajcég különböző  telephelyeinek üzemeltetőjeként, illetve immár második éve logisztikai  vezetőjeként van rálátása a vasúti szektor működésére. Szalay Zsolt  ezirányú tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal a V4+ Rail CEO  Summit nemzetközi vasúti árufuvarozási konferencián és felsővezetői  találkozón.

Szabad jelzés a Via Carpatiának Romániában

Vasút
Négy romániai megyei önkormányzat támogatja a Via Carpatia romániai szakaszának megépítését.

Budapesten készítenek először vasúti fékalkatrészeket 3D nyomtatóval

Vasút
A fékrendszereket gyártó Knorr-Bremse egyelőre csak kísérletezik a technológiával, de ha bejön, sokat nyerhet rajta a kötött pályás közlekedés.

Siemens, müncheni repülőtér: közösen a digitalizációért

Légi közlekedés
A Siemens és a müncheni repülőtér a digitalizációt támogató stratégiai társulást hozott létre, melynek keretében közösen kívánják alakítani a légikikötő digitális jövőjét.

Magyar üzemelési engedélyt szerezne a LOT

Légi közlekedés
Magyar üzemelési engedélyt is szerezne, illetve magyar leányvállalatot alapítana a LOT lengyel légitársaság, amely májusban indít közvetlen járatokat Budapestről New Yorkba és Chicagóba.

Szenvedéllyel szolgáltatni

NavigátorVilág
Zafer Özkök a török és közép-kelet-európai piacon kezdte logisztikai pályafutását. Diplomát a Sankt Georg Osztrák Főiskolán szerzett, majd tanulmányait üzleti adminisztráció és marketing szakon folytatta az egyik legnevesebb isztambuli intézményben, a Marmara Egyetemen. Végzés után rögtön felelős beosztásba került a török DB Schenkernél, értékesítési területen dolgozott. A Gefcóhoz 2006-ban igazolt, értékesítési és marketingigazgatóként tevékenykedett Törökországban és Közép-Kelet-Európában. 2015-ben nevezték ki a magyar leányvállalat ügyvezető igazgatójává. A török mellett angolul és németül beszél, valamint lelkesen tanul magyarul.

Új Ryanair-járat Budapest és Santander között

Légi közlekedés
Elindította új, közvetlen repülőjáratát Budapestről az észak-spanyolországi Santanderbe a Ryanair.

Jól halad a 21. sz. főút fejlesztése

Közút
Két nógrádi útszakasz után befejeződött a 21. sz. főút egyik hevesi, Hatvan és Lőrinci közötti szakaszának bővítése is.

Regionális depó a debreceni repülőtéren

Légi közlekedés
A Debrecen Airport logisztikai bázisán átadták a DPD Hungária csomagszállító cég regionális depóját.

Vectron után Smartron

Vasút
A Smartron lokomotívot a speciális szállítási funkció igényei szerint alakította ki a gyártó Siemens, kihasználva a szabványosítás kínálta valamennyi előnyt.

A Budapest Airport ismét Kelet-Európa legjobb repülőtere

Légi közlekedés
Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.

120 ezer magyar munkahely veszélyben

Közút
Az uniós közúti Mobilitási Csomag kapcsán március 21-én egyeztetett Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, dr. Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Deli Andor fideszes EP képviselő, a TRAN bizottság állandó tagja, a mobilitási csomag néppárti felelőse és a NiT Hungary elnöksége és felügyelőbizottsága.

Verseny helyett együttműködés

NavigátorVilág
A V4 magyar elnökség egyik kiemelt programja volt a január-februári hónapfordulón a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület szervezésében a V4+ Rail CEO Summit tanácskozás Budapesten. Két napra megrendelőket, árufuvarozókat, pályaműködtetőket, illetve a stratégiai elképzelések kialakításához nélkülözhetetlen kormányzati döntéshozókat hívták párbeszédre – összesen 15 országból. Már az elsőnapi országházi környezet is azt sugallta: közös megoldást igénylő témákról kell beszélni és dönteni a teendőkről. A panelbeszélgetés moderátoraként új szintre emelte a kormányzat és szakma közötti párbeszédet Mosóczi László helyettes államtitkár. A részt vevő V4-miniszterek és államtitkárok előadásairól testvérlapunk, a KözlekedésVilág következő száma tudósít.

Tovább fokozódik a raktérhiány

NavigátorVilág
Európában egyre szűkösebb a szabad raktérkapacitás, ezt jelzi a TimoCom fuvarpiaci barométere. 2017 IV. negyedévében 71 fuvarmegbízásra mindössze 29 raktérajánlat jutott Európa legnagyobb fuvarozási platformján.

Bemutatjuk…

Vasúti VezetékVilág
Papp László, a MÁV Technológiai Központjának minőségbiztosítási és méréstechnikai koordinátora A MÁV részére új szakmai kihívás a pályamenti jármű-diagnosztikai rendszerek üzemeltetése. Az ötféle mérőrendszer összesen több mint 90 mérőponton gyűjt adatokat, melyek kiértékelése és visszacsatolása új távlatokat nyitott a közlekedésbiztonság növelése terén. A Technológiai Központ mérőműszerek javításával és kalibrálásával, speciális mérésekkel, valamint műszaki átvétellel foglalkozó Minőségbiztosítási és Méréstechnikai Osztályának kilencfős csapata kapta a feladatot ezeknek a rendszereknek a felügyeletére és ellenőrzésére, melynek vezetőjével, Papp Lászlóval beszélgettünk. Hogy lett Önből vasutas? Amikor 1974-ben elvégeztem a szakközépiskolát,és elektronikai műszerész végzettséget szereztem, első munkahelyem az EVIG volt, ahol külső szerelőként istállók szellőzését biztosító rendszereket kellett javítani. Itt azonban csak két hónapot maradtam, a rossz munkakörülmények miatt más munkahelyet kellett keresnem, így kerültemédesapám volt kollégája segítségével a MÁV Távközlő- és Biztosítóberendezési Központi Főnökséghez, a műszerjavító csoporthoz. Azóta is folyamatosan ebben a Kmety György utcai épületben dolgozom 43 éve, bár a többszöri átszervezéseknek köszönhetően különböző neveket kapott szervezeti egységünk (TBKF, TEBK, TEBGK, TEB Központ, Technológia Központ). Időközben felsőfokú végzettséget is szereztem a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán műszeripari és automatizálási szakon. 1996-tól csoportvezető, majd a minőségügyi mérnöki képesítés megszerzése után,2000-től osztályvezető lettem, később vezető, majd koordinátor. A feladatom kezdetben műszerek javítása, pontosítása volt, de a

2018/1

Vasúti VezetékVilág

Leginkább a haszongépjármű-üzletág hasított tavaly

Közút
A stratégiai beruházások és az anyavállalat által diktált strukturális változások nagyban hozzájárultak a Pappas Auto Magyarország Kft. elmúlt évi jelentős forgalom- és árbevétel-növekedéséhez. A haszongépjármű-üzletág igazán jól teljesített: a majdnem 3000 értékesített jármű önmagáért beszél.

Miskolc a fenntartható városi közlekedésre szavaz

Közösségi közlekedés
Miskolc az elmúlt évek fejlesztéseivel európai szinten is letette névjegyét. Ennek köszönhető, hogy jelenleg is több európai uniós finanszírozású projekt fut a városban.

Fuvarozó alvállalkozókat keres a Waberer’s

Közút
A nemzetközi saját flottás FTL fuvarozás európai piacvezetője, valamint az árbevétel alapján Magyarország legnagyobb logisztikai szolgáltatója fuvarozó alvállalkozókat keres.

A BKK a főváros integrált közlekedésszervezője

KözlekedésVilág
A Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervező cége, a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt.tavaly már fennállásának hetedik születésnapját ünnepelte. A társaság élére 2015-ben érkezettdr. DabócziKálmán a KTI közlekedéstudományi üzletág-vezetői székéből, ám 2006 és 2014 között a szaktárca közlekedési közszolgáltatásokért felelős szervezeti egységét vezette, így a terület egyik legtapasztaltabb szakemberének volt nevezhető már kinevezésekor is. Az elmúlt három évben elvégzett feladatokról és a jövő kihívásairól beszélgettünk a BKK vezérigazgatójával.

Felértékelődik a logisztika

NavigátorVilág
Az online kereskedelem térhódításával a légiáru-forgalom erőteljes növekedésének is tanúi lehetünk. Mindazonáltal az expressz integrátorok piacán (CEP, Currier-Express-Parcel, magyarul futár-expressz-csomag) az utóbbi évben történt konszolidációt követően rövid- és középtávon nem számít további hasonlóra Európában a DHL Express.

Háromoldalú stratégiai megállapodást kötött 2018. március 20-án az ITK Holding Zrt., Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Debreceni Egyetem

Közösségi közlekedés
Ennek keretében az idei évtől a Debreceni Egyetem kihelyezett tanszékeként képezhet jármű mérnököket az ITE.

Eladta üzletrészét Szemerey Lóránd a Waberer’s International Nyrt.-nek

Közút
A Waberer’s International Nyrt. ajánlatát elfogadva Szemerey Lóránd, és a vevő képviseletében Lajkó Ferenc vezérigazgató a mai napon az üzletrész-adásvételi szerződést aláírta.

Nagy teljesítményű villámtöltőt telepítettek a Reál üzletlánc telephelyére

Közösségi közlekedés
Egy több töltőből álló, az e-autósok igényeit példaértékűen kiszolgáló állomást létesített az MVM Partner Zrt. és a Reál Hungária Kft. a fővárosban, az üzletlánc Kondorosi úti telephelyén.

Áprilistól a vasútnál is indulnak a tramtrain munkálatai

Vasút
Április 4-étől június 15-éig több vonalon, változó időtartamban vágányzár lesz a MÁV-nál a tramtrain előkészítő munkálataihoz kapcsolódva.

Kivonul Nagyváradról a Ryanair

Légi közlekedés
A Nagyváradi Nemzetközi Repülőtérről felfüggeszti járatait a Ryanair diszkont légitársaság, amely a legtöbb nemzetközi járatot üzemelteti a váradi légikikötőből.

Augusztusig állandó munkavégzésre lehet számítani az M1-en

Közút
A Magyar Közút a következő hónapokban mintegy 4,5 milliárd forintból gondoskodik az autópálya fővároshoz közeli szakaszainak állapotjavításáról. A fejlesztési tárca intézkedéseket tesz a tartós megoldás, a sztráda 2×3 sávos bővítése előkészületeinek felgyorsítása érdekében.

Érvénytelenítették a Koper és Divaca közötti „második vasúti vágányról” szóló szlovén referendumot

Vasút
Igazat adott a szlovén Legfelsőbb Bíróság egy nyugdíjasnak, és érvénytelenítette a tavalyi népszavazás eredményét, amelyet a Drugitirről, azaz a Koper és Divaca közötti „második vasúti vágányról” tartottak.

Jövő év végére LNG-terminál épülhet Csepelen

Logisztika
A Mahart Zrt. hamarosan kiírja a közbeszerzési pályázatát egy cseppfolyósföldgáz-terminál megvalósítására a Csepeli Szabadkikötőben.

A UPS radikálisan új töltési technológiát vezet be

Közút
Az új „okos-hálózat” akár a robbanómotor-függőség teljes megszűnését is eredményezheti.

Újrahasznosított étolajjal közlekednek a velencei vízibuszok

Közösségi közlekedés
 Az olaszországi Velencében kísérletképpen újrahasznosított étolajjal kevert dízel üzemanyaggal közlekednek majd hét hónapon keresztül a városi tömegközlekedést bonyolító vaporetto vízibuszok.

Rekordütemben nő a légi áruszállítás

Logisztika
Az európai átlagot jóval meghaladó mértékben folytatódott a légi teheráru-szállítás növekedése a budapesti repülőtéren.

#jelen vagyunk, @kommunikálunk, lájkolunk

KözlekedésVilág
A hazai médiafogyasztási szokások gyökeresen átalakulnak, amit a közösségi oldalak és a rajtuk reklámozó cégek nyomban ki is használnak. Az új platformok ugyanakkor a tájékoztatás új csatornáit is jelenthetik, s erre lassan a közlekedési vállalatok is rájönnek. Összeállításunkban az idén tavasszal elérhető aktivitást vesszük górcső alá, és Önökkel együtt lájkoljuk a jó megoldásokat. 

Nyárra elkészülhet az első sorozatgyártású IC+ kocsi

Vasút
Megkezdődött az IC+ vasúti személykocsik 10 + 10 darabos sorozatának gyártása a MÁV-START szolnoki telephelyén. Az első kész jármű júniusban gördül ki a gyárból, decemberre pedig a teljes sorozatot legyártják.

Megötszöröződhet a sebesség a Belgrád-Zágráb vasútvonalon

Vasút
Felújítják a Belgrád–Zágráb vasútvonalat, így az eddigi 7,5 órás menetidő néhány éven belül 3,5–4 órára csökkenhet.

Amerikában már lehet sofőr nélküli taxit fogni

Közösségi közlekedés, Közút
Igaz, hogy még korlátozott útvonalon, és csak pár autóval, de Phoenix agglomerációjának csendes utcáin már lehet sofőr nélküli taxival találkozni

„Egy nyelvet beszélünk az új tulajdonosunkkal”

NavigátorVilág
Ne akarjon a vasút évi 3000 tonnát 50 kilométerre elvinni, mert nem lesz versenyképes, ezt végezzék a közutas kollégák, ők viszont ne akarjanak Magyarországról német kikötőkbe évi 300 ezer tonnát elszállítani, mert erre meg a vasút sokkal alkalmasabb – fogalmazza meg határozott véleményét a Pultrans Vasúti Szállítmányozási Kft. ügyvezető igazgatója. Turi Gábor úgy látja: vasutasoknak és közutasoknak nem egymás ellenében, hanem közösen kellene dolgozni a megbízók minél színvonalasabb kiszolgálásán. „Ez személyes és szakmai célom”– teszi hozzá. SZÖVEG: DÉKÁNY ZSOLT Turi Gábor, a PULTRANS Vasúti Szállítmányozási Kft. ügyvezető igazgatója – Miként látja a Pultrans helyzetét a mai szállítmányozói piacon? – A szakmának, versenytársainknak és kollégáinknakszóló fő üzenetünket úgy fogalmaznám meg, hogy a működésünkre egyszerre jellemző a nagyfokú stabilitás és a változásokhoz való rugalmas, gyors alkalmazkodás. Ez a kettő látszólag ellentmond egymásnak, a cégünk 1990-es alapítása óta eltelt majd’ három évtized ugyanakkor arra bizonyíték, hogy mégiscsak egy megvalósítható gyakorlatról beszélünk, a Pultrans történetében legalábbis folyamatosan nyomon követhető ez a párhuzamosság. – Mivel támasztaná alá az egyiket, illetve a másikat? – Az állandóságot mutatja, hogy 28 év alatt én vagyok a társaság második ügyvezetője, a jelenlegi a második irodánk, és ugyanazt a tevékenységet végezzük. Igaz, kicsit az arányok eltolódtak: amíg korábban 95 százalékban

Heti 23 járat Budapest és Helsinki között

Légi közlekedés
Éves szinten 20 százalékkal növeli budapesti kapacitásait a Finnair azzal, hogy a nyári menetrendi időszakban elindít egy harmadik napi járatot is.

ÉNYKK Zrt.: fél évvel csökken a buszflotta átlagéletkora

Közösségi közlekedés
Harmincöt új autóbusz áll az utasok rendelkezésére az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ szolgáltatási területén.

Épül az M30-as autópálya

Közút
Az alapkőletétellel megkezdődött a Miskolc–Kassa közötti autópálya magyarországi szakaszának építése.

A Wizz Air minden eddiginél nagyobb fejlesztésbe kezd

Légi közlekedés
21 új gép, 4 új célállomás, 70 új útvonal, heti 700 új indulás.

Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Közlekedési Szövetség

Mozaik
A Magyar Közlekedési Szövetség (MKSZ) 2018. február 13-án megtartott tisztújító közgyűlésén dr. Várszegi Gyula elnök mandátumát egyhangúlag, kétéves időtartamra meghosszabbították.

A menetrendkönyvektől az internetes keresők felé fordultak az utasok

Közösségi közlekedés
Buszmegállóban vagy vasútállomáson állva ma már egyre ritkábban nézzük meg a menetrendi laptáblákat vagy bonyolultnak tűnő számsorokat. Az utasok közül egyre kevesebben tudják, hogy a körbe foglalt kalapács, az inverz 31-es szám vagy a hópihe éppen milyen menetrendet jelöl. Ma egyre többen a kedvenc applikációban nézik mega menetrendet okostelefonjukon, amelyeknél komoly harc folyik a háttérben.

A Gebrüder Weiss megerősítette nemzetközi hálózatát

Egyéb
Új beruházások 65 millió euró értékben; 14 százalékos árbevétel-növekedés; tartós fellendülés az e-kereskedelmi megoldások és a házhoz szállítás területén.

Alaposan felforgatja a B2B vállalatok életét a nemzetközi e-kereskedelem

Logisztika
A nemzetközi e-kereskedelem B2B vállalatokra tett hatását vizsgálta a DHL Express és a Cranfield School of Management.

A kereslet stabil, és növekszik

NavigátorVilág
Wáberer Lívia 2018. február elseje óta ismét betölti a BILK Logisztikai Zrt. vezérigazgatói posztját, amelyet kislánya születése és gondozása miatt adott át egy időre Czakó Gézának. Visszatérése Magyarország legnagyobb egybefüggő logisztikai raktárvárosának élére ugyanolyan feszített időszakra esik, mint amilyent a részvénytársaság akkor élt meg, amikor először vette át az irányítást: 2012-ben a logisztikai park legjelentősebb, csaknem 30 ezer négyzetméteren aktív bérlője költözött át másik ingatlanba, és hiányát rövid időn belül pótolni kellett. Most a BILK egy nyilvános aukció során lebonyolított akvizíció eredményeképpen 7,4 hektárral, több, mint 10 százalékkal növelte meglévő területét, és máris megkezdődtek az ingatlan hasznosításának előkészületei.

Közösen fejlesztik a kassai és a miskolci kisvasutat

Vasút
Közösen pályázott és nyert uniós támogatást fejlesztésre a szlovákiai Kassai Gyermekvasút és a miskolci Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV).

Kőszegen megújul a vasútállomás és a buszpályaudvar

Közösségi közlekedés
Több éve tartó egyeztetések után hamarosan megkezdődik a közös autóbusz- és vasúti pályaudvar tervezése.

Új buszok a DDKK-nál

Közösségi közlekedés
 Húsz új autóbuszt állít forgalomba a napokban a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. a térségben.

Közúti razzia: egy hét, 384 kihágás

Közút
Csaknem 400 jogsértést állapítottak meg a rendőrök a teherautók és buszok egyhetes országos ellenőrzésén.

Felpörög a forgalom a debreceni repülőtéren

Légi közlekedés
Februárban tovább nőtt az utasforgalom, de a java most jön. A Lufthansa és a Wizz Air is növeli a járatok számát, és jön a charterszezon is.

A közúti fuvarozás versenyképességéről egyeztettek Budapesten

Közút
Magyar meghívásra 14 európai uniós tagállam és az Európai Bizottság képviselői egyeztettek a közúti közlekedési szektor versenyképességéről Budapesten.

A világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója építhet gyárat Magyarországon

Logisztika
Tavaly novemberben derült ki, hogy az SK Innovation is akkumulátorgyárat épít Magyarországon.

Megkezdte kapacitásainak további bővítését a BILK Logisztikai Zrt.

Egyéb
A BILK Logisztikai Zrt. összes raktár- és irodaterülete 184 ezer m2-re növekszik az átadást követően.

Új irányvonat Koper és München között

Egyéb
Az újonnan induló vonat heti három alkalommal teszi majd meg oda-vissza az útvonalat, először március 6-án indulva Koperből Bajorország irányába.

10 milliárdos közlekedésbiztonsági fejlesztés

Vasút
Tízmilliárd forintos európai uniós támogatással 2020-ig a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. kiépíti az Egységes európai vonatbefolyásoló rendszert (ETCS L2) a Szombathely–Szentgotthárd vonalon, amellyel jelentősen javul a közlekedés biztonsága.

A MÁV-csoport és a Dunaújvárosi Egyetem duális képzése

Egyéb
Március 10-ig még beadhatják jelentkezésüket a MÁV-csoport és a Dunaújvárosi Egyetem duális képzésére azok a hallgatók, akik február közepéig jelentkeztek az egyetem gépészmérnök, mérnökinformatikus, műszaki menedzser szakának valamelyikére.