Az európai árufuvarozás lehetőségei a járványhelyzetet követően

Az európai árufuvarozás lehetőségei a járványhelyzetet követően

A fuvarozandó áruk mennyisége szorosan követi az egyes országok termelőüzemeinek volumen-kibocsátási változását. Ezt néhány egyedi tényező tompíthatja még vagy felerősítheti, de az olyan európai léptékű logisztikai szolgáltató számára, mint a VTG Rail Logistics, alapvető fontosságú a gazdasági trendek figyelése és a gyors reagálás, mondta a Szállítmányozás 2020 konferencián Günther J. Ferk, a társaság vezérigazgatója.

Günther J. Ferk angol nyelvű előadása a NavigátorVilág YouTube csatornáján, ide kattintva visszanézhető!

A globális kereskedelem áprilisra 15 százalékot csökkent, ami összemérhető a legutóbbi gazdasági válság mértékével, a Lehman Brothers csődjével, ahol 2008 szeptemberétől 4 hónap kellett az ilyen mérvű összecsuklásig. Akkor azonban csak 13 hónap alatt erősödött vissza annyit a globális kereskedelem, mint most 4 hónap alatt, júniusra. Így a mostani egy gyorsabb, V-alakú kilábalásnak tűnik globálisan.

Európában a hatások némileg eltérnek a globális trendtől, az eurózóna tagállamai közötti külkereskedelemi forgalom 23 százalékkal csökkent ez év áprilisában februárhoz képest, de júniusban már csak 10 százalékos volt a csökkenés. Így a megtorpanás Európában nagyobb volt, mint 2008-ban, de a kilábalás itt is szinte azonnali lett.

Az áruforgalom a GDP egyik jelentős összetevője, de messze nem a legnagyobb. Így – noha a kereskedelem kezd magához térni – a globális GDP mégis 4–5 százalékkal csökkenhet idén, szemben a 2009-es 0,1 százalékkal! Ebben az európai országok élen járnak, például a legtöbb turistát fogadó államok (Spanyolország, Olaszország, Franciaország és az Egyesült Királyság) 10 százalék feletti visszaesést szenvedhetnek el idén.

Az egyes ágazatok különböző idő alatt lábalnak ki a válságból. A szárazföldi közlekedés és raktározás egyértelműen a gyártással kéz a kézben halad majd, ami akár már 2021-re teljesen visszatérhet a normál kerékvágásba, de pesszimista lehetőségként – újabb járványhullámok esetén – a 2025 is elképzelhető egyes elemzők szerint.

A VTG-nél azt tapasztalták, hogy a szeptember–november közötti időszak már elég erős volt a vasúton. Kínára 2021-ben 8 százalékos GDP-növekedést is elképzelhetőnek tartanak (miközben idén is bővültek), míg az eurózóna jövő évi 3,6 százalékra várt növekedése 2019-es bázis alatti eredményt sejtet az idei 7,5 százalékos visszaesés után.

Az új helyzetben a kihívásokat elemezték a piaci szereplők, azokra reagáltak. Ennek leglátványosabb eredménye az otthoni munkavégzésére való szinte azonnali átállás volt. A VTG-nél is rugalmasan végzik a munkájukat, figyelve az üzemeltetési és finanszírozási szempontokra, a beszállítói lánc épségére, az ügyfelekkel való kapcsolattartásra, a dolgozók motiválására, a veszélyeztetett kollégák védelmére.

A korábbi üzemi, kereskedelmi modellhez a járvány lecsengésével lehet visszatérni, de újabb hullám esetén e ciklus kezdődik elölről. Kivéve, ha a visszatérés már egy új normalitásba történik, amibe beépülnek a nehéz idők vívmányai: a gyors reagálás, a hatalmas lendületet kapott digitális átállás, a portfólió megváltozott igényekre való optimalizálása, a bevezetett új termékek és szolgáltatások. Ez az időszak tehát sok bizonytalanságot hozott, de új lehetőségeket is, miközben egyes üzletágak jelentősen növekedtek, mások átmenetileg háttérbe szorultak.

A VTG Rail Logistics tucatnyi vasútlogisztikai szolgáltatást nyújt, amelyek közül az ügyféligényeknek megfelelően rugalmasan lehet akár egyet vagy többet választani, és azt az elvárásokhoz igazítani. A vasúti alapú ellátási láncok stabilnak, robusztusnak és megbízhatónak bizonyultak még akkor is, amikor a határokat lezárták. Sőt, a légi árufuvarozási kapacitások szűkössége megdobta a Kína felől vasúton érkező konténerforgalmat.

A VTG a világjárvány közepén vette át a szlovák Carbo Rail vasúttársaságot, amely magyar és cseh engedélyekkel is rendelkezik, valamint a vasúti teherkocsikra specializálódott nagyszombati Želos járműjavítót (ez a negyedik saját műhelyük, de az első a régióban).

Egyes országok jelentős támogatásokat adtak az állami vállalatok számára, ami még a vasúti logisztikát is érintette, és erősen torzította azt. A támogatás magáncégek esetében az állami tulajdoni hányad növekedésével járt, aminek hosszú távú hatása is lehet a piac működésére, miközben az államadósságok növekedése egy újabb jövőbeni kockázattá vált.