NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A menetrendváltástól csökken az Utasellátó kapacitása

A MÁV-START az Utasellátó szervezeti egység gazdaságos működtetése érdekében arról döntött, hogy több nemzetközi vonaton csökkenti, illetve megszünteti az étkező- és hálókocsi szolgáltatást a 2017/2018-as menetrend december 10-i életbelépésétől.

A nemzetközi utazások folyamatos népszerűsítése ellenére az Utasellátó az elmúlt években – különösképpen 2016-ban – jelentős veszteséget termelt, ezért a személyszállító vasúttársaság részletes gazdaságossági vizsgálatot rendelt el minden nemzetközi járatra vonatkozóan a kihasználtságuk (utasszámok), bevételtermelő képességük és a jövőbeli piaci lehetőségek elemezésével, és az eredményeket összevetette a járatok által felmerülő közvetlen és közvetett költségekkel. A vizsgálatot követően a MÁV-START a nemzetközi járatok optimalizálása mellett döntött, amelyről a külföldi vasútvállalatokat is tájékoztatta, valamint az Utasellátó munkatársainak továbbfoglalkoztatásával kapcsolatban az érdekvédelmi képviseletekkel is egyeztetett.

Az utasellátó szervezeti egység működése zavartalan marad a menetrendváltásig. Addig a munkáltató minden érintett munkavállalója részére méltányos és továbbfoglalkoztatást jelentő munkakört ajánl fel a MÁV-START-on, illetve a MÁV-csoporton belül az alkalmassági feltételek és az átképzési lehetőségek figyelembevételével – a 2017. március 13-án, a szakszervezetek által is aláírt Együttműködési Megállapodásnak megfelelően.

A döntés értelmében több nemzetközi járat étkező- és hálókocsi nélkül közlekedik a decemberi menetrendváltástól, a Metropol EuroNight pedig Berlin helyett csak Prágáig közlekedik. A változások viszont nem érintik az Adria, Beograd, Dacia, Hungária, Kálmán Imre, Varsovia és Wiener Walzer elnevezésű nemzetközi járatokat.

A nemzetközi vonatokat érintő változásokról, amelyekről a vasúttársaság részletesebben tájékoztatja az utazóközönséget a menetrendváltás előtt:

Vonatnév Viszonylat Változtatás leírása
Ady Endre Budapest Kolozsvár (Cluj-Napoca) nem közlekedik étkezőkocsi
Avala Bécs Belgrád nem közlekedik étkezőkocsi
Avala Budapest Bar Bárba nem közlekednek kocsik
Citadella Budapest Ljubljana nem közlekedik étkezőkocsi
Corona Budapest Brassó (Brașov) nem közlekedik háló-, étkezőkocsi
Hargita Budapest Brassó/ Marosvásárhely (TârguMureș) nem közlekedik étkezőkocsi, valamint a marosvásárhelyi kocsik nem közlekednek
Lehár Budapest Bécs nem közlekedik étkezőkocsi
Metropol Budapest Prága/Berlin/Varsó Berlinbe nem közlekednek kocsik, a Krakkóba és Varsóba közlekedő kocsikat összevonják
Nesebar-Albena Budapest Burgasz/Várna nem közlekedik a vonat Burgaszba és Várnába