NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Megvalósíthatósági tanulmány a Budapest–Varsó gyorsvasútról

Megvalósíthatósági tanulmány a Budapest–Varsó gyorsvasútról

A négy visegrádi ország illetékes miniszterei megállapodtak arról, hogy jövő őszig megvalósíthatósági tanulmány készül az országaikat összekötő gyorsvasút építéséről.

Miközben a gazdasági növekedést illetően a visegrádi csoport az uniós fejlődés motorja, az infrastrukturális hálózat kiépítettségében le kell gyűrni a versenyhátrányt – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a dél-lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon. Nyugat-Európában olyan vasútvonalakon lehet keresztül-kasul utazni, amelyeken rendkívül magas sebességgel haladhatnak a szerelvények, térségünkben ez még egyáltalán nem adott.A V4-országok ezért összefogtak, és megkezdik a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozását a Budapestről Pozsonyon és Brünnön át Varsóba haladó gyorsvasút megépítésére,amelynek a végsebessége 250 kilométer/óra felett lesz.

A magyar kormány 1,5 milliárd forintot biztosított a tanulmány kidolgozására. A közbeszerzési eljárást még az ősszel kiírják annak érdekében, hogy a tanulmány jövő ilyenkor a döntéshozók asztalára kerülhessen.