NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Jönnek a Cityjetek az ÖBB flottájába

Jönnek a Cityjetek az ÖBB flottájába

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) további 24 Desiro ML regionális vonatot rendelt a Siemenstől, ezzel 189-re emelve a megrendelt vonatok számát.

A „Cityjet” néven működő háromkocsis elektromos vonatszerelvényeket regionális vonatokként (S-Bahn) használják majd Kelet-Ausztriában, a tervek szerint 2020 nyarától. A vonatok gyártására a Siemens Mobility üzemeiben, Krefeldben (Németország) és Grazban (Ausztria), a végső összeszerelésre pedig az ÖBB-Technische Services GmbH jedlersdorfi (Ausztria) gyárában kerül sor.

A Cityjet kényelmes utazási élményt garantál Ausztria-szerte. A vonat rugalmassága a felhasználási lehetőségek széles skáláját teszi lehetővé. A Desiro ML-t például elektromos-hibrid akkumulátoros technológiával működő vonattá lehet átalakítani, így a jövőben a nem villamosított vasútvonalakon is használható lesz.

A vonat változtatható, alacsonypadlós ülőhelyei és nagyvonalúan kialakított felszállási és közlekedőtere megnövelik az utasok kényelmét, valamint a jelenleg használt vonatokhoz képest mintegy 22 százalékkal több ülőhelyet kínálnak. Minden ülést egy olvasólámpával, hálózati csatlakozóval és kinyitható laptopasztallal szereltek fel. Az ülések állítható ülőfelülettel, ergonomikus fejtámlával és kartámaszokkal rendelkeznek.A 75 méter hosszú vonatok 160 km/h-s végsebességre és a Desiro típuscsalád korábbi járműveihez viszonyítva nagyobb gyorsulásra képesek.

A hozzáférhetőség tekintetében a vonat új mércét állít fel széles ajtóival és felszállási területeivel, nyitott és csendes közlekedőtereivel, valamint kontrasztosabb szín összeállításaival a látássérültek számára. A kényelmes, alacsonypadlós ajtók rámpa nélkül is könnyű hozzáférést biztosítanak minden 550 mm magas vasúti peronon – még a kerekesszékes és babakocsis utasok vagy kerékpárosok számára is. A régió alacsonyabb peronú vasútállomásainál a vonat mindkét oldalán kigördülő lépcső és emelő biztosított.Az S-Bahn vonatok mindkét oldalon hat ajtóval rendelkeznek.