NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A Prologis a Platio-val együttműködve hazánkban vezeti be a világ első napelemes térburkolatrendszerét logisztikai parkban

A Prologis a Platio-val együttműködve hazánkban vezeti be a világ első napelemes térburkolatrendszerét logisztikai parkban

A Prologis, Inc., a világ vezető logisztikai ingatlanvállalata a mai napon bejelentette, hogy sikereskísérleti projektet valósított meg a Platiomagyar startup vállalkozással,amely műanyag újrahasznosítása mellett kínál napelemek térburkolatba történő integrálásával esztétikus és helytakarékos megoldástmegújuló energia termelésére.

A Prologis Park Budapest-Harbor az első olyan logisztikai park a világon, ahol ezt a zöld technológiát alkalmazzák a napi működés során.

Atérburkoló elemeket a Prologis Park Budapest-Harbor elektromos töltőállomása melletti járdába építették be, összesen 4,7 négyzetméternyi területen. Napsütéses időben a 720 wattosrendszerzöld energiával látja el a töltőállomást. Amikor az állomás üres, a megtermelt energiát egy közeli irodaépület használja fel.

 

„A fenntarthatóság központi szerepet tölt be a Prologis tevékenységében – sőt, szervezeti struktúránk szerves részét képezi. Jelenleg is számos zöld megoldást alkalmazunk logisztikai épületeink kialakításánál, az innovációk terén pedig különös figyelmet fordítunk olyan potenciális jövőbeli technológiák kipróbálására, mint amilyen a Platio megújuló energiaforrása” – mondta Kemenes László, a Prologis magyarországi ügyvezetője. „Ügyfeleink tudják, hogy a Prologisszal való együttműködésük révén hatékonyabban és fenntarthatóbb módon folytathatják tevékenységüket.”

„Fontos számunkra, hogy olyan kiemelt partnereket találjunk, akik támogatják az innovatív technológiákat és lehetőséget tudnak biztosítani arra, hogy új alkalmazási területeket próbáljunk ki. A Prologis segítségével sikerült üzembe helyeznünk az elektromos járművek töltőállomásához kifejlesztett első megoldásunkat, amely fontos mérföldkő számunkra, és része azon küldetésünknek, hogy hozzájáruljunk az e-mobilitáshoz” – mondta Illyés Miklós, a Platio társalapítója.

A Prologis Park Budapest-HarborBudapest XXII. kerületének déli határánál, a Duna nyugati oldalán helyezkedik el.A parkban10, összesen 132.000 négyzetméter alapterületű épület található, további 27.000 négyzetméter fejlesztési potenciállal. A helyszín kiváló hozzáférést biztosíta nemzetközi kereskedelmi útvonalakhoza 6-os főúton, valamint az M0 és M6 autópályákon keresztül.

A Prologis Park Budapest-Harbor kivételesen jó elhelyezkedésének, valamint a kiváló közúti és vasúti szállítási útvonalak közelségének köszönhetően jelent vonzerőt. A logisztikai központ sajátosságai között megemlíthetjük a professzionális üzemeltetést, a rekreációs parkot futballpályával és zöldségeskerttel, valamint a szennyvíztisztító telepet.

A Prologis a vezető ipari ingatlanszolgáltató Magyarországon, kilenc ipari parkban több mint 688.000 négyzetméternyi logisztikai területtel rendelkezik (2017. december 31-i adatok alapján).