NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Indulhat a pilótaképzés

A Pharma-Flight Központot 2015 decemberében adták át. Ahhoz, hogy a várva várt képzést beindíthassák, rendeletmódosításra volt szükség.

Lassan két éve, hogy egy 5 milliárd forintos beruházás eredményeképpen átadták a reptér mellett felépült komplexumot. A pilóták képzése zajlik majd a két szimulátorral ellátott bázison, amely 2 milliárd 800 millió forintos nettó értéket jelentett a vásárlásnál. A központban lehetőség van a légi személyzet egészségügyi vizsgálatára is.

 2017-re 400 ezer utassal számol a repülőtér vezetése, az ügyvezető szerint ezt a jelenlegi terminállal el tudják látni. Az új terminál épülete elkészült, belső kialakítása a jelenlegi terminállal való összekötése a középtávú tervek között szerepel. Az, hogy a Wizz Air és a Lufthansa vezetése is elégedetten nyilatkozik Debrecenről, segíti a fejlesztési terveket. – Újabb légitársaságoknak is a látókörében vagyunk, célunk, hogy minél több társaság és minél több járat jelenjen meg a repülőtéren – mondta el Herdon László ügyvezető.

A rendszeres légi szállítás beindítása is függ attól, hogy mely légitársaságok repülnek rendszeresen a debreceni reptérről. Az egyetem a pilótaképző szak indítási kérelmét 2016. október 26-án nyújtotta be, az eljárás folyamatban van. A hivatásos repülőgép-vezetői alapképzési szakot angol nyelven, önköltséges formában tervezi elindítani a Debreceni Egyetem. Jelentős az érdeklődés a képzés iránt, és valószínűleg a hallgatók nagy része külföldi lesz. A tandíj bizonyára jelentős összeg lesz, várhatóan 2017 őszén indul el a képzés.

A Pharma-Flight Központban jelenleg zajlik a szimulátorok engedélyezése. Az orvosi központ már működik, folyamatosan végzik a légitársaságok munkatársainak, légi személyzetének vizsgálatát, amely vizsgálatok az egészségügyi alkalmasság és a szakszolgálati engedély megadásához szükségesek.

lokál.hu