NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Cargolux: Légihíd Kína és Magyarország között

Cargolux: Légihíd Kína és Magyarország között

Április 3-án megérkezett az első Cargolux áruszállító repülőgép a kínai Csengcsou repülőteréről Budapestre. Ezzel a világ egyik legnagyobb cargo légitársasága megduplázta magyarországi forgalmát: idén áprilistól heti háromról hatra emeli a Kína és Magyarország közötti járatai számát. A légi áruszállítással foglalkozó légitársaság 2002 óta köti össze Hongkongot Budapesttel és Luxemburggal, a most elindított járat pedig a Csengcsou–Budapest–Luxemburg útvonalon közlekedik a jövőben, Boeing 747-400 típusú gépekkel.

Budapest egyre növekvő piaci szerepét felismerve a Cargolux úgy döntött: a korábbi heti három helyett hatszor közlekedik a magyar főváros és Kína között. Ebből négyszer a Hongkong–Budapest–Luxemburg útvonalat repüli a légitársaság Boeing 747-esekkel, heti két alkalommal pedig a Csengcsou–Budapest–Luxemburg vonalon közlekednek a Cargolux „Jumbói”.

A luxemburgi székhelyű légitársaság és a Budapest Airport közötti együttműködés hosszú múltra tekint vissza: a Cargolux volt az első cég, amely rendszeres cargo légijáratokat kezdett üzemeltetni Budapesten, és 2002 óta mind a mai napig a legnagyobb szolgáltató, amely ezt a régiót szolgálja ki.

Richard Forson, a Cargolux elnök-vezérigazgatója üdvözölte a Csengcsou–Budapest járat elindítását. Elmondta: a Budapest Airport az évek során nemcsak azt bizonyította, hogy Európa legfontosabb cargo elosztóközpontjai között a helye, hanem azt is, hogy a budapesti az egyik legfontosabb útvonal a Cargolux számára. „A ma elindított új járat, illetve a Hongkong–Budapest járatok sűrítése lehetővé teszi mind a Budapest Airport, mind a Cargolux számára új piacok felfedezését, és egyúttal biztosítja, hogy a felek továbbra is a légi áruszállítás európai élvonalát képviseljék” – jelentette ki az érkezéskor.

„Ez az együttműködés olyan kereskedelmi stratégia, amelyből mind a Cargolux, mind a Budapest Airport jelentős mértékben profitál – mondta Domenico Ceci, a Cargolux kereskedelmi ügyvezető alelnöke az esemény kapcsán. Hozzátette: „A különböző szolgáltatók részéről egyre növekvő igény mutatkozik Budapest mint cargo elosztóközpont elérésére. Nem is csoda, hiszen a magyar főváros repülőtere adottságaiban rengeteg lehetőség rejlik; ezt az előnyt ismerte fel a Cargolux is, és a múltbeli eredményes együttműködésre tekintettel úgy döntöttünk, bővítjük a Budapestre közlekedő járataink számát.”

„A Cargolux a világ egyik legnagyobb cargo légitársasága, emiatt számos repülőtér versenyez a jelenlétéért. Épp ezért a légitársaság budapesti duplázása igazi mérföldkő számunkra, amely hozzájárul ahhoz, hogy a Budapest Airport a Selyemút kelet-közép-európai légikapujává válhasson” – hangsúlyozta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.