NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Rekordszintű bevétel a Scanianál

A Scania nettó értékesítési árbevétele rekordszintűre, 58,7 milliárd svéd koronára nőtt, ami 17 százalékos erősödés a tavalyi évhez képest.

Henrik Henriksson elnök-vezérigazgató hozzáfűzései: „A Scania nettó értékesítési árbevétele rekordszintűre, 58,7 milliárd svéd koronára nőtt, ami 17 százalékos erősödés a tavalyi évhez képest. Ezt az időszakot nagy volumenű beruházások és a dupla termékkínálat miatt megnövekedett gyártási költségek jellemezték. Ennek ellenére a vállalat nagyon erős teljesítmény nyújtott az új tehergépkocsi-család iránti nagy keresletnek és a szolgáltatások továbbra is pozitívan alakuló trendjeinek köszönhetően.

A működési bevétel 2017 első felében 6464 millió svéd koronát tett ki, 11,0 százalékos árbevétel-arányos működési eredményt biztosítva. A tehergépkocsik rendelésállománya 29 százalékkal nőtt az elmúlt év ugyanezen időszakához viszonyítva. A kedvező gazdasági helyzetnek köszönhetően Európában növekszik a tehergépkocsik iránti kereslet, és a Scania részesedése az európai tehergépkocsi-piacon továbbra is erős, 16,8 százalék. Latin-Amerikában is pozitív trendek uralkodnak, és úgy látjuk, hogy Brazíliában a nagyon alacsony szintről ismét növekszik a kereslet, főként a mezőgazdasági ágazat erősödésének eredményeként. Eurázsiában szintén kedvezők a keresleti trendek, mivel Oroszországban folytatódik a gazdaság helyreállása. Ázsiában a jó értékesítési teljesítménynek köszönhetően nőtt a kereslet, főként Kínában és Iránban. Ázsiában az európai tehergépkocsik szegmense a logisztikai rendszerek fejlődésével összhangban növekszik – ezt nagy mértékben az e-kereskedelem jelentősebb szereplői hajtják.

Általánosságban a városi és a távolsági buszok rendelésállománya is erős maradt, azonban némileg visszaesett 2016 ugyanezen időszakához képest. A Motorok üzletágban mindhárom szegmens, vagyis az ipari motorok, a hajómotorok és az áramfejlesztők területe is pozitív keresleti trenddel jellemezhető. A szolgáltatások árbevétele rekordszintűre, 11,7 milliárd svéd koronára nőtt, ami 12 százalékos bővülést jelent. E mögött az ügyfelek járműparkjának nagy üzemideje és a 270 ezer hálózatba kapcsolt Scania jármű által közvetve vagy közvetlenül generált szolgáltatásforgalom növekedése áll. A hálózatba kapcsolhatóság fontos üzleti hajtóerő, amely révén a Scania hatékonyabb szolgáltatásokat kínálhat ügyfeleinek nyereségességük növelése céljából. A Pénzügyi Szolgáltatások üzletága 520 millió svéd koronás működési bevételt jelentett, a hitelveszteségek pedig alacsony szinten maradtak.”