NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Összefognak a V4-ek fuvarozói

Április 20-án a magyar fővárosban találkoznak a visegrádi országok fuvarozó érdekképviseletei, hogy közösen jelezzék: elutasítják a nyugati országok burkolt ­piacvédelmi intézkedéseit, amely ellehetetlenítené a kelet-európai cégek működését – közölte a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének új főtitkára. Somogyi Gábor hangsúlyozta, hogy a V4-országok több százezer kamionjának meghatározó szerepe van az európai ellátási lánc biztosításában, autóbuszaik pedig jelentős mértékben vesznek részt az unió turisztikai szolgáltatásaiban.

Ausztria, Németország és Franciaország olyan intézkedéseket hozott az utóbbi két évben, amelyek azzal fenyegetnek, hogy lehetetlenné válik az újonnan csatlakozott uniós országok nemzetközi fuvarozóvállalkozásainak a tevékenysége a kontinens nyugati felén.

A hazai érdekképviselet több alkalommal erőteljesen tiltakozott ezen intézkedések miatt, de most újabb fórumon kívánnak nyomatékot adni a véleményüknek. Az egyesület legutóbbi ülésén döntést hoztak arról, hogy megszervezik a visegrádi országok személy- és árufuvarozó érdekképviseleteinek a találkozóját. A felek április 20-án találkoznak Budapesten.

Az esemény célja, hogy a szervezetek közösen írjanak alá egy, a fuvarozószervezetek összefogását kinyilvánító deklarációt, és közösen határozottan elutasítsák a hátrányos intézkedéseket. A deklarációnak nyomatékot ad, mondta Somogyi Gábor, hogy a négy ország fuvarozóvállalkozásai százezres nagyságrendben közlekedtetnek kamionokat és autóbuszokat a kontinensen, és ezek a szállítóeszközök biztosítják az európai ipar és kereskedelem alapanyag-, alkatrész- és áruellátásának jelentős részét, valamint komoly szerepet játszanak a turizmusban is.

Ha ezek a járművek egyik napról a másikra eltűnnének az utakról, teljes ágazatok bénulnának meg a kontinensen.

A főtitkár emlékeztetett, hogy látszólag a gépkocsivezetők szociális helyzetének javítása érdekében, valójában piacvédelmi okokból számos nyugati országban vezettek be, illetve kívánnak bevezetni a minimálbérre, a pihenőidőre, a kötelező szállásra vonatkozó előírásokat és szabályokat, illetve bonyolult, időnként betarthatatlan adminisztratív intézkedéseket, és ezek betartását súlyos büntetésekkel kívánják kikényszeríteni.

Az MKFE elnökségének az az álláspontja, hogy ezek az intézkedések ellentétesek az EU alapelveivel, sértik a szolgáltatások szabad áramlását, veszélyeztetik az unió egységét. Ezenkívül nem mellékesen csak Magyarországon 130 ezer család megélhetését kockáztatják.

magyaridok.hu