NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Önvezető autón dolgozik az Apple

Miután nem lett semmi az Apple önvezető elektromos autó fejlesztését célzó terveiből, sokáig jószerével csak találgatások, pletykák és jóslatok szintjén lehetett bármit is tudni a cég autóipari ambícióiról. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója most a Bloombergnek adott exkluzív interjúban elmondta, hogy milyen autópiaci lépésre készül az Apple.

Nagy meglepetés nem ért senkit: önvezető technológiák fejlesztésén dolgoznak. “Az autonóm rendszerekre fókuszálunk. Ez olyan kiemelkedő jelentőségű technológia, ami a mi szemszögünkből nagyon fontos” – fogalmazott Tim Cook. “Tulajdonképp úgy hisszük, hogy ez minden mesterséges intelligencia projekt eredője. És valószínűleg ez a legbonyolultabb AI kérdéskör, amin manapság dolgozni lehet.”

A Bloomberg feleleveníti, hogy a saját önvezető autó fejlesztését feladó Apple tavaly helyezte át a hangsúlyt az autonóm járművekhez szükséges technológia fejlesztésére, de eddig semmiféle hivatalos vezetői nyilatkozat nem került ki a cégtől az újraírt tervekről.

Áprilisban három SUV önjáró teszteléséhez kapott engedélyt az Apple a kaliforniai gépjárműhivataltól, ezekről pár héttel később fotók is jelentek meg. Egyes források szerint ennél régebb óta, és több autóval is folytat teszteket a cég San Francisco környékén.

index.hu