NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

NGM: Magyarország megvédi az ekáert

A kormány mindent elkövet, hogy megvédje az Európai Számvevőszék által is elismert hazai elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszert (ekáer), amely a leghatékonyabb eszköz a fiktív és adózatlan áruk kereskedelmével szemben – reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Európai Bizottság szerdai döntésére.

A magyar ekáer rendszerben a vállalkozásoknak áfafizetési célból részletes jelentést kell tenniük a magyar adóhatóságok részére bizonyos közúti fuvarozási tevékenységeikről. Ez a követelmény a bizottság szerint sérti az áfára vonatkozó uniós irányelvet, mert elsősorban a határokon átnyúló uniós tranzakciókat érintően, a határátlépéshez kapcsolódó adminisztratív formaságokat vezet be. A bizottság levelében felszólította Magyarországot, hogy nemzeti áfaelőírásait hangolja össze az uniós szabályokkal. Amennyiben Magyarország két hónapon belül nem hoz megfelelő intézkedéseket, a bizottság indokolással ellátott véleményt küldhet az ügyben a magyar hatóságoknak.

Az NGM közleményében kifejti: egy hete az Európai Bizottság még az adóelkerülés csökkentésében játszott szerepe miatt emelte ki a magyar ekáert, szerdán viszont kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen éppen az online közúti ellenőrzés rendszere miatt. A szaktárca szerint Brüsszel döntése érthetetlen, és súlyosan veszélyezteti a gazdaság fehérítéséért tett magyar intézkedéseket.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásának következménye túlmutat az országhatáron is, hiszen a döntés a magyar modellt átvevő vagy hasonló rendszer bevezetésén dolgozó tagállamokat is érinti – mutat rá a szaktárca. Közleményében hangsúlyozza: az online közúti ellenőrző rendszerek fennmaradása összeurópai érdek, ugyanis ez az egyetlen olyan eszköz, amely akár el is tüntetheti az áfacsalások legnépszerűbb, egyben legnagyobb kárt okozó módszerét, az utaztatásos áfacsalásokat.

MTI