NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

„Ha nyílt lapokkal játszunk, az ügyfeleink kitartanak mellettünk” – interjú Molnár Leventével, a J&S Trans Speciál Fuvarozó Kft. ügyvezető igazgatójával

„Ha nyílt lapokkal játszunk, az ügyfeleink kitartanak mellettünk” – interjú Molnár Leventével, a J&S Trans Speciál Fuvarozó Kft. ügyvezető igazgatójával

Egy közúti fuvarozással foglalkozó vállalkozás eredményes működésének alapja, hogy amennyire tőle telik, tartsa alacsony szinten a költségeit, persze úgy, hogy az még ne menjen a minőség rovására, állítja interjúnkban Molnár Levente. A tatai székhelyű J&S Trans Speciál Fuvarozó Kft. ügyvezető igazgatója szerint a gazdaságos cégüzemeltetéshez a kiadások kordában tartása mellett legalább ennyire fontos a bevételek növelése, a szakmailag felkészült gépkocsivezetők alkalmazása, a versenyképes bérek biztosítása és a családias légkör megteremtése. A válság vagy változás kérdésben úgy fogalmaz: hűvösebb szelek járnak.

– Milyen körülmények között alakult meg a J&S Trans Speciál Fuvarozó Kft.?

– Az anyacégünk struktúrája, gépkocsiflottája úgy épül fel, hogy minden szállítási feladatot el tud vállalni, ha kell, 1 tonna teherbírású furgont, ha kell, 24 tonnás kamiont állít ki. A tulajdonos, Czink József 2017-ben úgy látta, a cég mérete elérte azt a szintet, ahol még átlátható, kezelhető és ellenőrizhető a működése, viszont az egyre növekvő piaci igények további bővítést tettek indokolttá. Ezért alakult meg az új vállalkozás, az anyacég stabil pénzügyi hátterére és tulajdonosi struktúrájára építve, ugyanakkor egy teljesen homogén járműpark kialakításának ötletével. Tavaly nyár végéig, tehát két év alatt sikerült 20 darabosra bővíteni a flottát, mindegyik autónk ugyanaz a márka, ugyanakkora méretben, 26,5 tonna teherbírással. Az összes eszközünk mega felépítménnyel, tehát a ponyvás szállításban jelenleg elérhető legnagyobb, 3 méteres belmagassággal rendelkezik. A piaci kínálatból a legkisebb önsúlyú könnyűpótkocsikat vásároltuk meg, egyrészt a gazdaságos üzemeltetés, másrészt a környezettudatosság szempontjaira figyelemmel.

– A homogén flottán kívül miben különböznek még az anyavállalattól?

– Olyan relációkat igyekszünk választani, ahova az anyacég autói nem vagy csak keveset járnak, így elsősorban olaszországi, dél-franciaországi, spanyolországi és portugáliai fuvarfeladatokat vállalunk, ezzel erősítve a cégcsoport európai piaci jelenlétét. Ez a stratégia mindkét társaság számára előnyös, hiszen a tendereken bármilyen uniós viszonylatra kérnek ajánlatot a megbízók, a J&S Speed és a J&S Trans is készen áll a munka elvégzésére.

– A J&S Trans mind a 20 szerelvényére megvannak a sofőrök?

– A gépjárművezető-hiány mennyiség és minőség tekintetében egyszerre jelentkezik a piacon. Vannak kollégák, akik nem találnak sofőrt az autóikra, mások ellenben a képzett munkavállalók hiányára panaszkodnak. Jelenleg 22 szakmailag felkészült gépkocsivezető kollégát foglalkoztatunk – egy hölgy is van köztük, szuper tudással –, és minimális a fluktuáció. Nálunk ún. kocsigazda rendszer működik: minden sofőrnek „saját” autója van, amelynek felel a karbantartásáért, tisztaságáért, megfelelő műszaki állapotáért. A tapasztalataim szerint kollégáim jó gazda módjára vigyáznak a rájuk bízott eszközre, mindannyian megfelelnek az ilyen irányú elvárásaimnak is. Már az indulástól az az alapelvem, hogy a kollégák ne csak munkahelynek tekintsék a céget, hanem legyenek képesek közösségben, csapatban gondolkodni. Magam is igyekszem megismerni a személyiségüket, az otthoni körülményeiket, odafigyelek a személyes kapcsolatok ápolására, mert a jó munkahelyi környezet, a kiegyensúlyozott munkáltató-munkavállaló viszony a cég működésére is pozitívan hat. Mindezek mellett természetesen nálunk is keményen kell dolgozni.

– Egyre-másra hallani a piaci szereplőktől, hogy a fuvardíjak nem igazán követik a költségeket. Ön is így látja?

– A cég eredményes működésének alapja, hogy amennyire tőlünk telik, tartsuk alacsony szinten a költségeinket, persze úgy, hogy az még ne menjen a minőség rovására. Amit cég- vagy cégcsoportszinten meg tudunk tenni, azt megtesszük. Folyamatos optimalizálásokkal, az üzemanyag-beszállítók versenyeztetésével, a legkorszerűbb környezetvédelmi kategóriába tartozó autók üzemben tartásával próbálunk költséghatékonyan gazdálkodni, amihez a cégcsoport saját üzemanyagkútja, kamionmosója, szervize is jelentős mértékben hozzájárul. Ugyanakkor vannak költségelemek, amelyekre úgymond nincs ráhatásunk, gondolok elsősorban a biztosításokra és az útdíjakra. A munkabéreket mi állapítjuk meg, de ha továbbra is azt szeretnénk, hogy képzett sofőrök vezessék a járműveinket és ne menjenek el a hazai vagy a külföldi konkurens vállalkozásokhoz, akkor versenyképes fizetést kell biztosítani számukra. A közúti fuvarozási alágazatban az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedtek a fizetések, és ma már összességében meghaladják az üzemanyagköltségeket. A kiadások kordában tartása mellett pedig a bevételek növelése is szükséges a gazdaságos cégüzemeltetéshez, ami egy tiszta, átlátható árképzést jelent a részünkről a megbízók irányába. Azt látom – és azt a gyakorlatot folytatom –, ha nyílt lapokkal játszunk, és értelmesen, meggyőző érvekkel alátámasztva megmagyarázzuk ügyfeleinknek a díjemelési szándékunkat, mert például emelkedtek az útdíjak, akkor a legtöbb esetben érvényesíteni tudjuk a magasabb árakat. A megbízókkal kötött szerződéseinkben az üzemanyag vonatkozásában egy mátrixot alkalmazunk, amely alapján ha emelkednek a gázolajköltségek, akkor arányosan növeljük a fuvardíjainkat, és fordítva. Ez az őszinte, üzletileg korrekt piaci magatartás, amit a megbízóink el is fogadnak.

– Sokan mondják: újabb válság közeleg. Felkészültek egy ilyen forgatókönyvre is?

– Az autóiparban valóban csökken a termelés, de szerintem ebből nem lehet egyértelműen válságra következtetni. Inkább változásról beszélnék, aminek mi még nem érezzük a szelét. Elegendő fuvarmegbízással rendelkezünk, így egyetlen autónkat sem kell leállítani. Ugyanakkor folyamatosan figyeljük a piacot, tendereken indulunk, a meglévők mellé pluszmunkákat sikerül megnyernünk. Ez is garancia arra, hogy ha valamely ügyfelünket netán elveszítenénk, azonnal tudjuk pótolni egy másik megbízóval. Az Európai Unió mobilitási jogszabálycsomagját sem érzem egyelőre a működésünket alapvetően veszélyeztető fejleménynek, de természetesen figyeljük az eseményeket, hogy ha kell, időben tudjunk lépni. Az biztos, hogy az irány a közép- és kelet-európai fuvarozók versenyképessége szempontjából nem jó, ezért a válság, változás témában ma úgy fogalmaznék: hűvösebb szelek járnak…

– Az egyre erősebb kelet-európai konkurencia hatásait mennyire érzik?

– Kétségtelen tény, hogy számos keleti vetélytárssal is meg kell küzdeni a magyar fuvarozóknak egy-egy megbízásért, de el kell fogadnunk, hogy liberalizált a piac. Véleményem szerint a keleti konkurensek mellett a baltikumi gigavállalatok az európai közúti árufuvarozók nagyon komoly kihívói, illetve versenytársai.

 

Névjegy

Molnár Levente 22 évvel ezelőtt kezdte a szakmát egy tatai cégnél fuvarszervezőként, majd logisztikai vezető, később kereskedelmi igazgató lett. Amikor a vállalkozást felvásárolta egy hazai multi cég, még egy évig ügyvezetőként irányította a társaságot, de ennyi idő alatt rájött: a multi világ nem neki való. Ezt követően egy finn tulajdonú vállalkozásnál dolgozott hat évet, volt fuvarozási vezető, a beszerzésért és üzemeltetésért felelős munkatárs és raktározási vezető. 2014-ben mint operatív vezető került a J&S Speed Kft.-hez, amit egy kis ékszerdoboznak tartott. Lenyűgözte a cég fokozatos fejlődése, az ügyfélközpontú, minőségi szolgáltatásra törekvő üzletpolitikája. A cégcsoporton belül három éve megalakult a J&S Trans Speciál Fuvarozó Kft., amelynek azóta is ügyvezető igazgatója. Lokálpatrióta, ragaszkodik Tatához. Nős, három gyermek édesapja.

 

Dékány Zsolt