NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Immár Horvátországban is fizethetik az útdíjat UTA kártyával a magyar fuvarozók

Immár Horvátországban is fizethetik az útdíjat UTA kártyával a magyar fuvarozók

A nemzetközi fuvarfeladatokat ellátó hazai teher- és személyszállító vállalkozások számára fontos új országgal együtt 26-ra nőtt azon országok száma, amelyben nemcsak tankolhat, de az útdíjat is olcsóbban és készpénzmentesen fizetheti az üzemanyag- és szervizkártya szolgáltató cég 89.000 európai, köztük több száz magyar partnere. A hazai fuvarozók számára fontos változás az is, hogy Szlovéniában április 1-től új autópályadíj-rendszer váltja fel a jelenlegit, amelyben az UTA kártyával – a korábbiakhoz hasonlóan – utólagos útdíj fizetésre is lehetőség lesz.

Magyarországon (KSH) mintegy 19.000 közúti teher- és árufuvarozással, valamint személyszállítással foglalkozó vállalakozás működik. Az UTA nemzetközi útdíj és üzemanyagkártya szolgáltató adatai szerint ezen vállalkozások 40%-a, azaz mintegy 7.600 cég teljesít nemzetközi fuvarfeladatokat.

E vállalakozások számára jelent mostantól könnyebbséget az, hogy Horvátország is bekerült az UTA nemzetközi üzemanyag- és szervizkártya szolgáltató hálózatába, így az UTA kártyával immár itt is kiváltható az útdíj utólagos elszámolásra szolgáló (ENC) fedélzeti egység.

Ugyancsak fontos változás, hogy Szlovéniában április 1-től a fuvarozóknak már nem szükséges az autópálya üzemeltető által kibocsátott (Dars) kártyát kiváltaniuk és azzal a fizetőkapuknál fizetni az útdíjat. Az új rendszerben lehetőség nyílik arra, hogy UTA kártyával kiváltsák az útdíj utólagos elszámolását lehetővé tévő (DarsGo) fedélzeti egységet, amely révén az útdíj elszámolása az UTA rendszerén keresztül automatikussá válik és az fuvar során, az összes többi országban keletkezett útdíjjal együtt egy összesítő számlára kerül.