NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A Goodyear vadonatúj megoldása kisteher flottákhoz

A Goodyear CargoMarathon kisteher gumiabroncsának utódja akár 10.000 km-rel növeli a flotta futásteljesítményét[1], fokozza az üzemanyag-hatékonyságot, és jobb tapadást biztosít, különösen nedves utakon.

A Goodyear bejelentette az EfficientGripCargo bevezetését az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) piacokon. Amint az üzemanyag-hatékonyság és a nagyobb futásteljesítmény egyre fontosabbá válnak a járművezetők és flottakezelők számára[2], a Goodyear egy olyan könnyű tehergépkocsi abroncsot vezet be, mely új, szilika futókeverékének és futófelülete kedvezőbb kopási teljesítményének köszönhetően felel meg ezeknek az elvárásoknak.

A nagyobb futásteljesítmény[3] biztosításához az EfficientGripCargo két újításra támaszkodik. Az új, szilika futókeverék kedvezően befolyásolja a gumiabroncs kopását és fokozza a tapadást nedves utakon. A futófelület újratervezett mintázata optimalizálja a gumiabroncs merevségét, és egyenletesebb nyomáseloszlást biztosít, hogy a gumi nagyobb területen érintkezzen az útfelülettel. Ezen újításoknak köszönhetően a flották akár 10.000km-rel többet3 tehetnek meg az új abroncsokkal.

A merevebb alap futókeverék és az úgy nevezett CoolCushion réteg használata révén a gumiabroncs az elődjénél kevesebb hőt termel, ami 18%-kal alacsonyabb gördülési ellenállást eredményez. Az alacsonyabb hőmérsékletek és az optimalizált konstrukció akár 18%-kal csökkentik a gördülési ellenállást az abroncs elődjéhez képest[4].

Az EfficientGripCargomár most teljeskörűen megfelel a 2018 novemberében hatályba lépő EU szabályozásoknak, melyek a gumiabroncsok címkézésére vonatkoznak, különös tekintettel a haladás közbeni zajkibocsátásra, a gördülési ellenállásra, és a nedves tapadásra.

2017 májusától az abroncs 28 méretben lesz elérhető, mely a piac 82%-át lefedi.

[1]Elődjéhez képest (a Goodyear belső vizsgálata alapján). Renault Master tehergépkocsin, Végső jelentés dátuma: 2015. szeptember. Méret: 215/65R16C 109T, a következtetést 38 407 km megtett távolság után vontuk le. Az EfficientgripCargo és a CargoMarathon között a végső futásteljesítmény becsült különbsége: 9.323 km (első) és 22.320km (hátsó).

[2]Forrás: TGI TMS fogyasztói szegmentáció, 2014-ben Németországban, Dél-Afrikában és Franciaországban végzett kutatás

[3] Elődjéhez képest.

[4]Belső EC gördülési ellenállási vizsgálat alapján, a Goodyear Cargo G26 és a Goodyear EfficientgripCargo 215/75R16C 113/111R (2015) méretek relatív teljesítményeinek különbsége szerint.