NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Erősítik a magyar-stájer autóipari együttműködést

Magyarország és Stájerország erősíti együttműködését az autóipar, a járműipari klaszterek, a közúti próbapályák, illetve az egyetemek között – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára az MTI-nek azt követően, hogy szerdán találkozott Hermann Schützenhöfer stájerországi tartományfőnökkel Budapesten.

Hozzátette: a tárgyaláson kiemelték, hogy Magyarországon és Stájerországban az autóipar erős bázissal rendelkezik, ezért ezen a területen erősíteni lehet az együttműködést, kiemelten a Zalaegerszegen létesítendő, az autonóm gépjárművezetés kipróbálására is alkalmas tesztpályával.

Az NGM államtitkára elmondta, a stájer tartományfőnök javasolta, hogy hangolják össze a zalaegerszegi tesztpálya és az alpesi utakon kijelölt próbaút pályaszakaszok funkcióit, és erről a közeljövőben szakmai egyeztetést tartanak.

A találkozón megállapodtak abban, hogy erősítik a grazi és a budapesti műszaki egyetem közötti együttműködést, amit kiterjesztenek a maribori egyetemre is. A megbeszélésen téma volt az is, hogy meg kell oldani az autonóm járművek határon átnyúló közlekedését – mondta Lepsényi István.