NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

E-matrica: ésszerűbb lesz a szabályozás

Az autópályára való felhajtás után egy órán belül megvásárolható lehet a használati jogosultság, ügyfélbarát módon változna számos pótdíjfizetésre vonatkozó előírás, és a motorosok kedvezményes havi matricát is vehetnének jövő nyártól. Ezek derülnek ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterjesztéséből. A Kormány.hu-n közzétett, a közlekedéspolitikáért felelős államtitkárság által kidolgozott módosítások célja, hogy kiiktassák az adminisztratív buktatókat és többletköltségeket, amelyek az elmúlt időszakban gondot okoztak az úthasználóknak. Az alapjában véve jogkövető autósoknak kedvező lépésekre az is lehetőséget ad, hogy a külföldi járművekre kiszabott pótdíjak hatékonyabb beszedése is hozzájárult a jog követő magatartás elterjedéséhez, a bliccelési kísérletek visszaszorulásához.

Az egyik legfontosabb tervezett intézkedés a díjköteles útszakaszra véletlenül tévedő autósoknak jelent könnyítést, mert – ha a javaslatot megszavazza a parlament – az utazás megkezdése után hatvan percig megvásárolható lesz az e-matrica valamelyik benzinkútnál vagy mobilapplikáción keresztül. Az előterjesztés alapján továbbra is érdemes lesz már előre megváltani a jegyet, ám a jóhiszemű, időben észbe kapó mulasztók mentesülhetnek a pótdíjazás alól. Mindez komoly könnyítést jelentene, hiszen a hatályos szabályozás szerint jogosulatlan úthasználatért közel 15 ezer forintos pótdíjat kell fizetni, ami már harminc nap után 59 500 forintra nő. A tervezett módosítással a türelmi idő megkétszereződne, vagyis hatvan nap elteltével nőne a büntetés. Szintén kedvező változás, hogy ha más díjkategóriába tartozó, de érvényes jeggyel használjuk az autópályát, akkor csak különbözeti pótdíjat szabnának ki. Ez hatvan napon belüli rendezés esetén 7500 forint volna.

Naptári naponként egy pótdíj szabható ki egy rendszámra, de a továbbiakban elkerülhetővé válhat az is, hogy az éjfélnél valamelyest tovább tartó, viszonylag rövid idejű használat miatt egy útra két büntetést fizettessenek meg. A tervek szerint jövő júniustól a motorosok a kínálatból eddig hiányzó kedvezményes havi matricát vehetnének járművükre, ami 2500 forint lenne. A fejlesztési minisztérium közlése szerint az autósok költségeit és adminisztrációs terheit csökkentő előírások gyors véglegesítésük esetén legkorábban 2018. január 1-jétől léphetnek hatályba. További jó hír, hogy az e-matricás rendszerhez kapcsolódó ügyintézést megkönnyítő rendelkezéseket a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell majd.

Magyar Nemzet