Az ORFK partner a bélyegzőautomaták kihelyezésében a határoknál

Somogyi Gábor, az MKFE főtitkára és Erdei Péter főtitkárhelyettes eredményes megbeszélést folytatott Dr. Balázs László r. ezredessel, az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetőjével a közúti árufuvarozási engedélyeket „érvénytelenítő” bélyegző automaták kihelyezésének lehetőségeiről.

A találkozó Dr. Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes és Somogyi Gábor főtitkár korábbi egyeztetése eredményeként jött létre. A megbeszélésen az MKFE tájékoztatást adott arról, hogy a szakma számára miért bír nagy jelentőséggel a bélyegzőautomaták működtetése. Somogyi Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a készülékek hiánya valószínűsíthetően jelentős költségvetési bevételektől fosztja meg az államkasszát, egyben utalt arra is, hogy az automaták felszerelése fontos eszköz lenne a piacvédelemben, és segítheti a közúti ellenőrzéseket végző hatóságok munkáját is.

A megbeszélés során Balázs László főosztályvezető úr részéről egyértelmű támogatást kapott a bélyegzőautomaták kihelyezésének lehetősége. Balázs László szerint azon a 28 határállomáson, ahol az ORFK személyi állománya folyamatosan jelen van, az automaták üzemeltetése, felügyelete is megoldható. A 28 állomás közül egyedül a csanádpalotai az, ahol erről a román féllel is meg kell állapodni, mert ott az infrastruktúra a román oldalon található.

Balázs László azonban kiemelte, hogy a határrendészet feladata elsősorban a forgalom gyorsítása, ezért fontos, hogy az automaták kihelyezésekor ezt a szempontot is figyelembe vegyék, vagyis a berendezések alkalmazása nem okozhat fennakadást a határforgalomban. Az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője ugyanakkor jelezte, hogy a folyamat megindításához szükséges a közigazgatási háttér megteremtése, ezért Somogyi Gábor és az MKFE az egyeztetést a Belügyminisztériummal és a Nemzetgazdasági Minisztériummal folytatja, így a fenti kérdésekben levéllel fordulunk Pintér Sándorhoz és Varga Mihályhoz.

MKFE kommunikáció