NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Az élen elektromos autók értékesítésében

A károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedő, környezetbarát elektromos autók egyre népszerűbbek az utakon. Magyarországon a Duna Autó, mint a legszélesebb márkapalettával rendelkező autókereskedő vállalat, élen jár az elektromos gépjárművek értékestésben is. Már 100 elektromos hajtású autót adott el a hazai piacon, ennek köszönhetően jelentős szaktudással és tapasztalattal rendelkezik a témában.

Az alternatív üzemanyag-hajtású gépjárművek gyártására irányuló igyekezet már korábban is tapasztalható volt, viszont az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően egyértelműen kirajzolódni látszik, hogy az alternatív üzemanyaggal működő autók közül az elektromos autó a jövő meghatározó tényezője lesz. Jelenleg évi 500 ezer elektromos autót értékesítenek világviszonylatban, ebből 200 ezret Európában. Hatalmas változást prognosztizálnak a szakemberek az elektromos autók térnyerését illetően: a következő 5-10 évben a tízszeresére fog nőni az értékesített elektromos meghajtású gépkocsik száma. Ez azt jelenti, hogy 2025-ben csak Európában kb. 2 millió elektromos autót fognak értékesíteni.

A korai elektromos modellekkel hosszabb utakat nem lehetett tervezni. Mára viszont a legújabb elektromos autók valós hatótávolsága min. 150 km, ami a jövőbeli fejlesztésekkel 300-400 km közé emelkedik majd. További problémát okozott korábban, hogy kevés volt a nyilvános töltőállomás, viszont jelenleg már az ország 200 pontján van ingyenes töltőállomás és további 100 létesítését tervezik.

 

„A nemzetközi trendeket figyelve úgy tűnik, hogy az autógyártók, a törvényhozók és a környezetvédők közös nevezőre jutottak abban, hogy a jövő az elektromos autóké. Azt gondolom, hogy a Duna Autó készen áll a változásokhoz való alkalmazkodásra. Arra törekszünk, hogy minél jobban megismerjük ügyfeleink igényeit és a piaci trendeket követve olyan modelleket forgalmazzunk, amelyek ezeknek megfelelnek. A környezetvédelem elkötelezettjeként a legnagyobb elektromos modellkínálattal rendelkezünk. Jelenleg személyautók közül a Hyundai Ionic Electric, a Kia Soul EV, a Mitsubishi i-Miev, a Nissan Leaf, a Peuegot iOn, a kishaszongépjárművek közül pedig a Nissan e-NV 200 és a Peugeot Partner Electrique szerepel a folyamatosan bővülő kínálatunkban. Szolgáltatásaink tekintetében is felkészültek vagyunk az elektromos autók speciális szervizkarbantartására. Továbbá a növekvő igényeket figyelembe véve, az eddigi 2 töltőállomásunk mellé januárban 2 újabb gyorstöltő pontot hozunk létre, ahol a nálunk vásárolt gépkocsikat ingyenesen tölthetik tulajdonosaik. Ügyfeleink tartós bérlet formájában is kipróbálhatják az elektromos autók nyújtotta kényelmesebb és zöldebb autós életformát.” – nyilatkozta Markó Zoltán, a Duna Autó cégcsoport új kereskedelmi igazgatója.