NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Autóbuszos közlekedésbiztonsági kézikönyv jelent meg

Az ingyenes kiadvány célja, hogy minden buszos utasbiztonsági kérdést megválaszoljon, a szakmának és az utasoknak egyaránt. A kiadványt bemutató NiT Hungary, EMMI és ORFK-OBB azt reméli, hogy a kisokos hatására az utasok is tájékozottabbak lesznek, és a balesetek megelőzésére is hatással lesz.

Közlekedés- és utasbiztonsági kézikönyvet, „kisokost” adott ki a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary. Az ORFK-OBB támogatásával és az EMMI ajánlásával megjelent kiadvány elsősorban a köznevelési intézmények és szülői közösségek részére fogalmazza meg az autóbuszos utazások legfontosabb ismérveit, de mindenkihez szól, aki a legnagyobb kényelemben és biztonságban szeretne autóbusszal utazni.

A kisokos kitér a szolgáltatás-megrendelés és a díjképzés szempontjaira, a buszok üzemeltetési és műszaki feltételeire és az autóbuszvezetők munkavégzésének szabályaira is. A gyermekek utaztatásával kapcsolatban egyértelműen megfogalmazza a biztonságot szolgáló magatartási szabályokat, és kiemelten foglalkozik a biztonsági protokoll kérdéseivel is.

Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi jogszabályi háttér és a műszaki előírások megfelelő alapot nyújtanak az autóbuszos személyszállítási szolgáltatás biztonságos és magas színvonalú ellátására. Fontos, hogy a biztonság érdekében az autóbuszos utazások résztvevői tisztában legyenek a szolgáltatás-megrendelés, és a szolgáltatásnyújtás minden olyan részletével, amely az utasok és a többi közlekedő biztonságát és a közúti közlekedésben elvárt partnerséget szolgálja. Bízunk abban, hogy kiadványunk segítségül szolgál mindazoknak, akik a jövőben is a csoportos utazások legbiztonságosabb formáját, az autóbuszos utazást preferálják” – mondta el Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

A NiT Hungary ingyenes kiadványa a KLIK közreműködésével jut el a köznevelési, oktatási intézmények részére, de kézhez kapják a szülői egyesületek és közösségek is. A kisokost a NiT Hungary saját honlapján hozzáférhetővé teszi, illetve bővebb információkat és a bővített tartalmú kiadványt is megtekinthetik az érdeklődők.