Ha ez a terv megvalósul, elbúcsúzhatunk a kör alakú jelzőlámpáktól

Egy orosz dizájner olyan tervet készített, ami megreformálhatná a jelenleg használt közlekedési lámpákat. A kör alakú jelzés a múlté lehet, a helyébe pedig egy sokkal hatékonyabb megoldás lépne.

A forgalmat irányító közlekedési lámpák már több mint 100 éves múltra tekintenek vissza, igaz, korábban nem az utakon használták őket, sőt nem is úgy, ahogy napjainkban szokás. A zöld szín például teljesen mást jelentett a 20. század elején. Egy orosz dizájner éppen ezért úgy gondolta, ideje megreformálni egy kicsit a lámpákat.

Evgeny Arinin szerint a közlekedést irányító eszközök sokkal informatívabbak is lehetnének, mint amennyire jelenleg azok. A kör alakú fények helyett nagy LED-es kijelzőket álmodott meg, amiről az autós azonnal leolvashatja, merre kell mennie, és merre tilos fordulnia – számolt be róla a Wired. A megoldás ráadásul nemcsak a sofőröknek, de az önvezető autóknak is jól jöhet majd.

forrás: hvg.hu

Az autósnak a jelzőlámpa mellett több más jelzést is figyelnie kell, hogy el tudja dönteni, egy kereszteződésben szabad-e balra vagy jobbra kanyarodnia, vagy csak egyenesen mehet, esetleg valamilyen útfelújítás miatt sávlezárásra kell számítani.

A kijelzőkön hatalmas piros és zöld nyilakat használnának, így például az is rögtön látszódna, ha csak az egyik sáv kap zöldet, a másiknak pedig várakoznia kell. Az ilyen megoldás Amerikában például kifejezetten jól jöhet, ahol államonként változik, hogy szabad-e piros jelzésnél jobbra kis ívben kanyarodni.

Hogy a terv mikor válhat valósággá, azt egyelőre nem lehet tudni, Arinin jelenleg azon dolgozik, hogy helyi szinten tesztelhessék a rendszert. Ha viszont beválik, könnyen lehet, hogy más országok is átveszik az új lámpák alkalmazását.

hvg.hu