NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Ma áll forgalomba az első helyi gyártású Mercedes-Benz Reform 500 LE Debrecenben

Ma áll forgalomba az első helyi gyártású Mercedes-Benz Reform 500 LE Debrecenben

Az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. ünnepélyes keretek között adta át a vállalat telephelyén az első debreceni gyártású Mercedes-Benz Reform 500 LE típusú modellt a DKV Debreceni Közlekedési Zrt-nek. A cívisvárosban tervezett és épített jármű azonnal forgalomba áll és 2018. december 13-tól a debreceni menetrend szerint közlekedésben találkozhatnak vele az utasok.

Az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. a 12 típusból álló termékcsaládjának első modelljét, a Mercedes-Benz Reform 500 LE-t tavaly decemberben mutatta be a nagyközönség számára. Miután az autóbusz a TÜV Rheinland-KTI Kft. engedélyezési eljárásán teljesítette az európai minőségi elvárásokat, megkapta a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól az európai típusbizonyítványt a nagy sorozatú gyártásra; ezt követően forgalmi engedélyt és rendszámot is kapott.

Az első Debrecenben tervezett és gyártott jármű a cívisvárosban, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. színeiben áll munkába december 13-án, és menetrend szerint közlekedik majd, így több viszonylaton is látható lesz a vadonatúj modell. A 12 méteres, 3 ajtós, alacsonypadló-belépésű Mercedes-Benz Reform 500 LE megfelel a legmagasabb környezetvédelmi és emissziós normáknak. Az autóbuszt 220 kW maximális teljesítményű EURO6-os dízelmotorral és hatfokozatú automataváltóval szerelték, az alváz műszaki kialakítása tartalmazza a Mercedes-Benz autóbuszain megszokott járműbiztonsági és menetstabilizációs rendszereket, valamint az ITK Holding Zrt. által fejlesztett távoli fedélzeti diagnosztikai és kontroll eszközöket, ami üzemelési, működési adatokat szolgáltatva lehetővé teszi a járművek távoli ellenőrzését is.

„Nagy büszkeség számunkra, hogy a Debrecenben gyártott első modellünk a DKV állományában szolgálhatja az utasok kényelmét. Ez a lehetőség azért is különleges, mert debreceniek is tervezték és építették a buszt, így az utazóközönség is joggal lehet büszke erre a járműre. Egyúttal kérjük őket, hogy sajátjukként vigyázzanak rá” – mondta el Kossa György, az ITK Holding elnök-vezérigazgatója az ünnepélyes átadón. „Ezúton szeretnék köszönetet mondani Debrecen város lakosságának a felénk mutatott szeretetért és támogatásért, amiért cserébe mi azon dolgozunk, hogy minél messzebbre vigyük a város jó hírét a nagyvilágba. Nagyon sokat teszünk azért, hogy hatékonyan, ám elérhető áron biztosítsuk a közösségi közlekedést, s az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy mindegyik félnek – a városnak, az utasoknak, a DKV-nak és a vállalatunknak is – előnyös az a konstrukció, amellyel szolgáltatunk.”

Kossa György azt is hozzátette, hogy a sorozatgyártás előkészítése mellett a cég az ITK Holding Zrt. flottájában üzemelő járművek felújítását is megkezdte, és továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek az új járművek fejlesztésére. Mint ismert, december 11-én mutatta be a cégcsoport a 12 típusból álló buszcsaládjának második típusát, a Mercedes-Benz REFORM 501 LE elővárosi buszt, de terveik alapján 2019-ben újabb járműfejlesztések valósulhatnak meg számos kategóriában, így például a Sprinter és a kishaszonjármű szegmensében is.

A jövőbeli tervek megvalósítása érdekében az ITK Holding Zrt. leányvállalata szerződést kötött a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-vel és a Civis Ház Zrt-vel a cégcsoport fejlesztéseihez szükséges 200.000 négyzetméteres ingatlan megvásárlásáról, valamint Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere és Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írt alá a cégcsoport fejlesztéseivel kapcsolatos stratégiai együttműködésről.

Papp László, Debrecen polgármestere az ünnepélyes alkalmon azt mondta: történelmi pillanat, amikor a Debrecenben gyártott busz Debrecenben állhat forgalomba, hogy debrecenieket szállítson. A polgármester abban bízik, hogy az ITK Holding Déli Ipari Parkba tervezett gyára sikeres lesz és megindulhat a sorozatgyártás a Mercedes-Benz Reform buszokból.