NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Teljes hajózási zárlat van a Dunán Gönyűtől a Vaskapuig

A Dunán kialakult jégviszonyok miatt teljes hajózási zárlatot rendeltek el ma délután a jégzajlás miatt a folyó teljes magyarországi szakaszán. A Duna Szerbiában, Horvátországban, Bulgáriában és Romániában is hajózhatatlan.

ÖSSZEFOGLALÓ

Magyarországi Duna-szakasz

A Dunán kialakult jégviszonyok miatt teljes hajózási zárlatot rendeltek el kedden délután – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-vel.

Közleményük szerint a fővárosi kormányhivatala közlekedési főosztálya, mint hajózási hatóság, a vízi közlekedés biztonsága érdekében 16 órától elrendelte a korlátozást a folyó 1792 és 1433 folyamkilométere között. Ennek nyomán Gönyűtől a déli országhatárig tilos a hajózás. Ez vonatkozik a komp- és révközlekedésre valamint a budapesti szakaszon történő hajózásra is. A zárlat feloldása a jégviszonyok alakulásától függ – írta a kormányhivatal.

A zárlat alól mentesülnek a folyamfelügyeleti és a vízügyi szervek hajói, továbbá a jégtörésben, valamint a segítségnyújtási, mentési munkálatokban résztvevő hajók. A hajózási zárlat visszavonásig érvényes – olvasható a hirdetményben.

Korábban a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft. hajózási üzletágvezetője azt közölte, hogy a rendkívüli hideg időjárás és a Dunán egyre erősödő jégzajlás miatt keddtől bizonytalan ideig szünetel a komp- és révközlekedés Mohácsnál. Csóka István elmondta, a folyó vízfelületének 50-60 százalékán 10-20 centiméter vastagságú jégtáblák úsznak, ezért az utasok és a vízi járművek biztonsága érdekében leállították a közlekedést.

Amint az időjárási körülmények megengedik, a járatokat újraindítják a Duna-parti város kompkikötője és Mohácsi-sziget között – tette hozzá.

Szerbia és Horvátország

A Tasr híradása szerint Szerbiában és Horvátország már korábban leállították a hajózást, sőt Szerbiában a Száván is tilos a hajózás.

Románia és Bulgária

Jégképződés miatt meghatározatlan időre betiltották a hajózást a Duna román-bolgár határszakaszán – közölte a román rendőrség. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a hajózási tilalom a Duna romániai szakaszának szinte teljes egészére vonatkozik a Vaskapu II vízi erőműtől Braila városig. Dorian Dumitru, a Duna romániai szakaszáért felelős hatóság igazgatója elmondta, hogy a hajózási tilalmat azért rendelték el, mert jégréteg képződött a folyón Cernavoda és Harsova környékén – számolt be a Hajózás.hu portál.

Ezen a helyen a vízfelület 80 százalékán úsznak jégtáblák, de vannak olyan szakaszok is, ahol a teljes vízfelület befagyott. Az igazgató közölte, hogy egyetlen hajó sem maradt a jég fogáságában, valamennyien a kikötőkben, biztonságban állomásoznak.

A hajóközlekedés betiltását a bolgár hatóságok is megerősítették. A ruszei folyami felügyelet igazgatójának beszámolója szerint a folyó vízfelületének Szilisztránál 70, Ruszénél 60 százalékán úsznak jégtáblák, és nagyon alacsony a vízszint. A kritikus szakaszokon a hajók süllyedése legfeljebb 1,6 méter lehet, vagyis biztonsággal szinte csak üresen közlekedhetnének. Ruszénél kedd hajnalban rekordhideget, mínusz 16,2 fokot mutattak a hőmérők – január 10-én még soha nem volt ilyen hideg a mérések kezdete óta.

Szlovákia

A Dunacsúny és Bős között húzódó felvízcsatornán Vajka és Keszölcés között közlekedő kompot már tegnap leállították, de a hajózást még nem.

Bumm.sk