Új RO-RO útvonal Törökország és Spanyolország között

Új RO-RO útvonal Törökország és Spanyolország között

Február 6-án az Ekol Logistics új intermodális útvonalat indított Törökország (Izmir, Alsancak kikötő) és Spanyolország (Tarragona kikötő) között, együttműködésben a DFDS hajótársasággal. Törökországban az Alsancak-ban lévő Izmir, míg Spanyolországban Tarragona kikötőjét használja a vállalat.

„Ezt az egyedi szolgáltatásunkat a spanyolországi textilszektorban működő ügyfeleink igénye alapján indítjuk. Ez az intermodális lehetőség nemcsak a szállítás sebességének és a szolgáltatás magas színvonalának előnyeivel jár, hanem ennek az összeköttetésnek köszönhetően fő elvünk szerint járunk el: környezetbarát intermodális megoldásokat kínálunk” – mondta Ahmet Musul, az Ekol Elnöke.

Az új intermodális vonallal az Ekol 610 ezer liter üzemanyagot takarít meg, valamit havonta 900 ezer kg-mal csökkenti az áruszállítás során keletkező szén-dioxid-kibocsátást.

Sandra Latre, az Ekol spanyolországi vezetője: „Főként a spanyolországi textilipar igényeire támaszkodva nyitottuk az új útvonalat, de természetesen egyéb szektorokból érkező ügyfelek számára is lehetőséget biztosítunk a használatára.”

Az új viszonylatnak köszönhetően jelentősen felgyorsul az áruforgalom, mindössze 60 órát igényel a Spanyolországból Törökországba való eljutás. Az első időkben heti egyszer indítanak járatokat mindkét irányból.

„Ez az új megoldás kedvező lehetőséget nyújt, hogy Marokkót, Spanyolországot és Portugáliát összekössük Törökországgal és a Közel-Kelettel. A Spanyolországból Európába indított intermodális folyamat így egy újfajta, multimodális megoldássá válik majd, hasonlóan a már jól működő Trieszt–Sete vonalhoz. Folyamatosan nyitunk az új lehetőségek felé – balti államok, Oroszország, Spanyolország (ami már meg is valósult) –, hogy szolgáltatásaink minél komplexebbé váljanak, és ügyfeleink számára hatékony megoldásokat kínáljunk a tengeri áruszállításra. Vegyünk egy konkrét példát: ha kedden este felveszünk egy árut Portugáliában, hétfőn már ki is szállítjuk Törökországban, mindössze 144 órával később” – tette hozzá Alfio Centocinque, az Ekol Group Freight vezérigazgatója.

Mindezeken túl Marokkóba is új útvonalat indít az Ekol, melynek eredményeként újabb kapcsolódási pont jön létre Európával, Törökországgal és a Közel-Kelettel.

A spanyolországi Ekol látja majd el az elosztóközpont szerepét az Európából vagy az Európába érkező áruk számára, a törökországi Ekolnak pedig szintén ez lesz a szerepe, azzal a különbséggel, hogy a Közel-Keletről vagy Közel-Keletre érkező szállítmányok részére válik központtá. A Törökország–Spanyolország–Marokkó tengelyen az Ekol 144 órán belül fog tudni árut szállítani Törökországból Marokkóba. A Földközi-tenger térségében gyors és menetrend szerinti szállítást biztosító szolgáltatás részeként a Törökországból szombat estig összegyűjtött árukat a következő hét péntekig Marokkó bármely részébe eljuttatják, a Marokkóból kedd estig begyűjtött árukat pedig Törökországba szállítják a következő hétfőn.

Az Ekol törökországi menedzsere, Arzu Akyol Ekiz azt is elmondta, hogy az Ekol új útvonalakkal és szolgáltatásokkal erősíti jól szervezett interkontinentális logisztikai megoldásait. „Új szerkezetátalakítást tervezünk Marokkóban, amely magába foglalja az ország szolgáltatásait hálózatunkba. Első lépésként szállítási szolgáltatást kínálunk Marokkó Tanger Med kikötőjébe. Ez segít abban, hogy jelentős előnyöket teremtsünk ügyfeleink számára. Marokkó Törökország ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere Afrikában. Szolgáltatásainkkal az Ekol hozzájárul a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok továbbfejlesztéséhez. A következő napokban tovább bővítjük hálózatunkat, hogy minél jobb és zavartalanabb szolgáltatásokat nyújtsunk több ország számára.”

Az új RO-RO kapcsolat megnyitása Spanyolország és Törökország között, illetve egyéb kapcsolatok bővítése Marokkó, Portugália és a balti országok között, mind az Ekol szolgáltatásfejlesztési tervének része.