NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A stagnáló piac miatti erős konkurenciaharcban tovább romlottak az eredmények

A stagnáló piac miatti erős konkurenciaharcban tovább romlottak az eredmények

Jelentősen romlott a vasútvállalatok jövedelmezősége 2019-ben, a stagnáló volumenek mellett úgy kellett kigazdálkodni a bérköltségek 10 százalékos növekményét, hogy a jelentős konkurenciaharc miatt nem nagyon volt mód áremelésre. A CER, az LTE és a FOXrail jelentősen növelte ugyan az árbevételét, ám eredményüket ez mégsem javította számottevően, a jövedelmezőség jelentős javítására csak a PKP Cargo (ex. AWT) és a GYSEV Cargo volt képes, míg az RCH, az MMV, a Train Hungary és a DB Cargo profitabilitása jelentősen romlott – derül ki a 2019-es magyar vasúti fuvarozói toplistából.

A 2019-es vasúti fuvarozói toplista a táblázatokkal együtt ide kattintva letölthető!

Pénzügyi mutatóit tekintve nem éppen egészséges állapotában ütötte meg a koronavírus-járvány miatti gazdasági megtorpanás a magyarországi bejegyzésű vasútvállalatokat. Ráadásul 2019 még csak nem is egy kiugróan nehéz éve volt a vasutasoknak, már az előző éveket is vörös számok jellemezték. Különösen fájó a piacvezető Rail Cargo Hungaria (RCH) adózás előtti eredményének kiugróan magas, negatív értéke, melynek aránya a cég – sajnálatosan csökkenő – árbevételének 5,2 százalékára rúg.

A társaságnál kérdésünkre a következőképpen értékelték a tavalyi évet: „Összességében 7,1 százalékkal csökkent az összes árutonnakilométer az előző évhez képest. Szinte valamennyi szegmensben megfigyelhető a visszaesés, de leginkább az acél- és autóipari válság éreztette hatását. A teljesítmények csökkenése mellett a külső szolgáltatók jelentősen emelték a díjaikat (vontatási és tolatási szolgáltatásokban átlagosan 20 százalékos volt a díjemelés). A villamos energia ára 25 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A minimálbér-növekedés és a MÁV-os bérfejlesztés miatt (mindkettő 8 százalék) az RCH-nál is magasabb volt a bérfejlesztés mértéke a korábbi évekhez képest (átlagosan 7 százalékos). A többletköltségeket hatékonyságjavító intézkedésekkel mérsékeltük, ennek részeként 13 darab, csoporton belül eddig is tartós bérletbe adott mozdonyt értékesítettünk.”

A piac üzletileg legstabilabb szereplője a GYSEV Cargo, ahol a menedzsment értékelése szerint „a 2019-es év a konszolidáció éve volt”. Volumeneik kismértékben elmaradtak ugyan a bázistól, de az árbevételt és az üzemi eredményt is képesek voltak növelni. A korábbi évek eredményes gazdálkodásának köszönhetően 2019-ben beszereztek 2 db BR233-as (Ludmilla) vonali dízelmozdonyt, amelyekkel főleg a még nem teljes hosszban villamosított észak-déli tengelyen tudtak erősödni és saját erőforrással szolgáltatást nyújtani, valamint a cég első saját, nagyteljesítményű, interoperábilis villanymozdonya is megérkezett. A SIEMENS Vectron MS típusú mozdonyt kiválóan tudják használni az északnyugat-délkeleti tengelyen, több országon átívelő forgalmak esetében.

Az MMV árbevételének közel 2 milliárd forintos, 20 százalékos csökkenése ellenére is meg tudta őrizni a dobogós helyét a toplistán. Az RCH és az MMV volumenei – hacsak nem volt földindulásszerű átrendeződés a vasút-közút relációban – a kisebb, feltörekvő vasúttársaságoknál köthettek ki. Ezzel kialakult négy, nagyjából egyforma méretű vasúttársaság (MMV, CER, Train Hungary és LTE), amelyek együtt a piac negyedét fedik le, míg a két egykori államvasút (immár csak / még mindig) a kétharmadát.

A tőzsde felé menetelő CER Csoport magyar vasútvállalata 2019. január 1-jétől több évig bonyolíthat egy nagy gabonás forgalmat, illetve többországos vegyipari és acélipari megbízásokat is kaptak a magyar, szlovák és cseh vonalakra, amely hatások jelentős forgalomnövekedést okoztak az elmúlt évben, és jelentenek kiszámítható mennyiségeket a további évekre is. A kiugró, 56 százalékos árbevétel-növekedéshez az is kellett, hogy üzletvesztésük nem volt az előző évekhez képest – cégcsoport-szinten sem. A CER Cargo Holdingnál büszkék rá, hogy az új forgalmakat csoportszinten szerezték, így a vonatok három országban is a CER bonyolításában közlekedhetnek. Ehhez a megnövekedett mennyiséghez hozzá tudták igazítani a vontatási kapacitásaikat is, saját mozdonyok beszerzésével és bérelt mozdonyparkkal. Megkezdték a háromországos forgalmak egymozdonyos továbbítását, amivel jelentős tranzitidő-csökkentést tudtak elérni a különböző magyarországi feladóhelyek és német, illetve lengyel határállomások között.

„Fejlődési stratégiánk, hogy adott forgalmakat, volumeneket, vonatokat minél hosszabb relációban tudjunk a CER Cargo Holding bonyolításában közlekedtetni. 2020-ban megszereztük a vasútvállalati engedélyünket Ausztriában, illetve megkezdjük a horvátországi vonattovábbításokat is. Ezzel többországos forgalmak esetében partnereink részére egy kézből tudunk hatékonyabb vonattovábbítást, jobb szolgáltatást és kedvezőbb árakat biztosítani” – mondta el lapunknak Horváth László, a CER Cargo Holding többségi tulajdonosa és elnöke.

Nem volt könnyű éve a Train Hungarynek sem 2019-ben, amely vasútvállalat különösen a román–magyar relációban igen erős. A társaság az árbevétele csökkenését nem tudta az anyagjellegű költségeinek csökkentésével kismértékben sem tompítani, így a 2019-es vesztesége – akárcsak az MMV-nél – a 2018-as nyeresége felére rúgott. E két cégben ráadásul az is közös lehet, hogy a személyi költségeik növekedése létszámbővüléssel magyarázható, nem béremeléssel.

Mivel 2018 végén az LTE az egyik legjelentősebb ügyfelét elvesztette, így Varga Botond ügyvezető kifejezetten elégedett volt a tavalyi év alakulásával: „Sikerült a kieső forgalmakat pótolni, így az erőforrásaink átcsoportosítására sem volt szükség. Szembetűnő, hogy jelentősen megnövekedett az árbevételünk, ami annak köszönhető, hogy az egyik, csoportszinten is jelentősnek mondható ügyfelünk teljesítménye számottevően megnőtt. E forgalomban mi fővállalkozók vagyunk, így az egész csoport tevékenységét, az elszámolással együtt, mi koordináljuk. Sajnos azonban a növekvő árverseny, az ügyfelek egyre rugalmatlanabb költségpolitikája miatt a nyereségünk gyakorlatilag a korábbi év szintjén maradt, ám a nehéz évkezdés okán nem voltak ezzel kapcsolatban komolyabb elvárásaink”.

Bogdán András cége, a FOXrail érdemi létszámbővítés nélkül tudott közel 40 százalékos növekedést elérni. Igaz, a költségeik is ezzel arányosan nőttek, így az eredmény alig változott az egy évvel korábbihoz képest. A PKP Cargo International HU Zrt.-nél, ahol megszabadulhattak a nem jövedelmező üzletektől, a cég árbevételének csökkenésével szinte azonos mértékben nőtt az eredmény – ami figyelemreméltó, az eddig AWT Rail HU néven ismert társaság ugyanis éveken át veszteséges volt.

A német államvasút magyar leányánál, a DB Cargo Hungáriánál a bevételek mintegy 50 százaléka regionális szolgáltatásokból és iparvágány-kiszolgálásból származik. A győri, kecskeméti és kalocsa-foktői telephelyük mellett tavaly tovább növelték a Debrecen környéki tevékenységeiket. A munkavállalók számának 230-ra történő növelésével mint személyi jellegű beruházással és a tervezettnél magasabb munkabérfejlesztéssel együtt 2019-ben már nem tudott nyereséges maradni a társaság annak ellenére sem, hogy az utolsó negyedévében megélénkült a DB Cargo hálózat forgalma. Nagy hangsúlyt fektettek az értékesítési tevékenységeikre is (vontatási szolgáltatásaikat nemcsak a vállalatcsoporton belül, hanem közvetlenül ügyfeleiknek, szállítmányozócégeknek és végfelhasználók számára is kínálják). A DB Cargo hálózat elengedhetetlen részeként 40 db DB-s Vectron mozdonyt honosítottak a magyar vasúti infrastruktúrára, amelyeket néhány nemzetközi (interoperábilis) DB Cargo hálózati szállításban használnak. A tavalyi évtől már rendszeresen több nemzetközi folyosón is közlekednek, így például Szlovákia és Lengyelország irányába (Párkányon át) és Szerbia felé is.

A METRANS konténervonatok saját cégcsoporton belüli igényeket elégítenek ki, harmadik félnek nem nyújtanak szolgáltatást.

„A Floyd partnerköre és fuvarvolumene az előző évekhez hasonlóan alakult, az eredményesség csökkenését az anyavállalati forgalmakkal kapcsolatos belső elszámolás változása okozta. Ugyanakkor egyértelműen jelentkezett az igény, hogy elmozduljunk az ügyfélkörünk bővítésének irányába, ezt az idei év elejétől kezdtük el” – értékelt kérésünkre Kovács István vezérigazgató.

A magyar piacon tevékenykedő egyik legsikeresebb szlovák magánvasút a PSŽ, amelynek a tavalyi árbevétele a nagyobb konkurenciaharc következtében a bázisnál alacsonyabb volt, mindamellett a társaság tevékenysége jónak mondható, hiszen 2019-et nyereséggel zárták.

Az újabb piacra lépők közé tartozik az I.G.Rail. E társaság csak 2019. július 1. óta üzemeltet vonatokat hazánkban. Nemzetközi és belföldi vasúti fuvarozásra egyaránt vállalkoznak, megbízásaik között vegyipari, építőipari, energiaipari és autóipari feladatok is vannak, nyersanyagok, késztermékek és alkatrészek egyaránt. A vasúti szállítás nagy részét a cég saját mozdonyokkal valósítja meg, saját mozdonyvezetőket alkalmazva.

A Continental Railway Solution (CRS) 2019-ben saját menetvonalon 20 tehervonatot közlekedtetett, jellemzően rendkívüli küldeményeket fuvarozva. A társaság elsősorban más vasútvállalatok számára végez vontatási tevékenységet és egyéb kiegészítő szolgáltatásokat (kocsivizsgálat, tolatásvezető biztosítása, tolatás). Az árbevételt annak ellenére tudták növelni, hogy a 2018-as év legjelentősebb megrendelője felfüggesztette működését, jelentős veszteséget okozva a CRS-nek.

 

Andó Gergely