NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Újabb öt évvel meghosszabbítja stratégiai együttműködését a Siemens és a BME

Partnerségük 21. évébe lépve a Siemens és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tovább bővíti együttműködését: az öt évre meghosszabbított keretszerződéshez a Siemens-csoport több tagvállalata is csatlakozik. A megállapodás ünnepélyes aláírásakor e vállalatok vezetői is megosztották a partnerséggel kapcsolatos terveiket és céljaikat.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Siemens partnerkapcsolata 20 éve azzal a céllal indult, hogy biztosítsa a szakmai fejlődés lehetőségét a következő generációk számára, támogatva a jövő mérnökeinek képzését. A két szervezet együttműködési szándékát ötévente megújítja, így a mostani, ötödik szerződéssel immár 20 éves tapasztalattal rendelkeznek a partnerséget illetően.
Az idei alkalom különlegessége, hogy az együttműködéshez csatlakozott a Siemens-csoport több tagvállalata is, ezzel hangsúlyozva: a cégcsoport kiemelten fontosnak tartja, hogy hozzájáruljon a mérnökképzés színvonalának további emeléséhez. A közlekedés területén tevékenykedő Siemens Mobility Kft., a megújuló energiával foglalkozó Siemens Gamesa Renewable Energy Kft. és a szoftverfejlesztő evosoft Hungary Kft. is elkötelezett a mérnökhallgatók szakmai támogatásában.
A 2019–2023-as időszakra szóló keretmegállapodást ünnepélyes keretek között írta alá a BME részéről dr. Józsa János rektor és Kotán Attila kancellár, valamint Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Ludvig László, a Siemens Mobility Kft. ügyvezető igazgatója, Petényi István, az evosoft Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Albrecht Péter, a Siemens Gamesa Renewable Energy Kft. ügyvezető igazgatója.
„Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy a BME-vel évről évre együtt döntünk amellett, hogy folytatjuk ezt a példaértékű közös munkát, amelyből nemcsak az érintett szervezetek profitálnak, hanem a diákok és az egész ország is. Idén is nagy hangsúlyt fektetünk az egyetemi és diákprojektek infrastrukturális támogatására, segítjük a hallgatók gyakornoki helyekhez és állásokhoz való hozzáférését, hogy tehetségüket kibontakoztathassák, illetve továbbra is támogatjuk az innovatív hallgatói ötleteket, programokat” – mondta Dale A. Martin.
Józsa János: „A Műegyetem erős, kölcsönösségen alapuló ipari együttműködések nélkül nem lenne az általunk óhajtott, megelégedettségre okot adó, rendületlen fejlődésben lévő Műegyetem. Mindebben a Siemens immár két évtizede kiemelt partnerünk. Közös eredményeink magukért beszélnek, de a jövő sikereit a mában folyamatosan tovább kell alapoznunk, azok önmaguktól nem keletkeznek. A kapcsolatok folyamatos gondozása és bővítése az új technológiák, módszerek kifejlesztésére, ez a közös innovációs tevékenységünk sikerességének záloga.”
„A Siemens Mobility Kft. elsőként állt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Karlsruhei Egyetem kettős diplomát eredményező programja mellé. A Mobility pályázatán nyertes hat tehetséges mérnök-informatikus és villamosmérnök egy, illetve két szemeszterre szóló ösztöndíját biztosítja cégünk. Tudjuk, hogy a holnap szakemberei már az iskolapadban ülnek, így őket már a képzésük alatt érdemes megtalálni, támogatni. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ezek a fiatalok már az egyetemi éveikben tapasztalatokat szerezhessenek az ösztöndíj révén a legmodernebb technológiákról, és tanulmányaik alatt, illetve azok végeztével is számítunk rájuk az innovatív megoldások kutatásában” – hangsúlyozta dr. Ludvig László.
„Tudásalapú vállalatként küldetésünk fontos részének tartjuk, hogy a jövő mérnökgenerációjának átadjuk mérnökeink és informatikusaink szaktudását. Hisszük, hogy kölcsönösen előnyös együttműködést jelent számunkra, hogy támogassuk a diákok gyakorlati oktatását, és hozzájáruljunk ahhoz, hogy ismereteik megszerzéséhez a legkorszerűbb technológiák álljanak rendelkezésükre. A jövőben ők alkothatják vállalatunk motorját, és bennük rejlik jövőnk ígérete” – emelte ki Petényi István.
Albrecht Péter: „Cégünk kiemelt stratégiája, hogy az egyre magasabb hozzáadott értéket képviselő tevékenységeket hozza nemzetközi szintérről hazánkba. Ennek legjobb módja, ha odafigyelünk a jövő mérnökgenerációjára, és mindent megteszünk azért, hogy azzal a tudással rendelkezzenek, ami később a magyarországi társadalom mellett a cégünk számára is fontos lehet. Mi is kiemelten támogatjuk az együttműködést, és öröm számunkra, hogy részesei lehetünk ennek a kezdeményezésnek.”
A partnerséget 2016-ban emelte a korábbinál magasabb szintre a két fél: az országban elsőként indított a Siemens duális rendszerű, műszaki mesterképzést, együttműködésben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. A képzés elméleti részét az egyetemen, míg a munkaerőpiac gyakorlati elvárásait a Siemensnél ismerhetik meg a részt vevő hallgatók. A Siemens a jövőben is azon dolgozik, hogy a lehető legtöbb területen segítse a munkavállalók legújabb generációjának szakmai kiválóságait.